سالیاد سوم اسفند ۱۳۷۷/ مردم شرق کردستان در محکومیت ربودن اوجالان قیام کردند

امروز، سوم اسفند، سالگرد قیام مردم شرق کردستان در حین دستگیری رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان در سال ۱۳۷۷ است. قیامی فراگیر که با هجوم و سرکوب نیروهای امنیتی دولت محمد خاتمی به خون کشیده شد

امروز، سوم اسفند، سالگرد قیام مردم شرق کردستان در حین دستگیری رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان در سال ۱۳۷۷ است. قیامی فراگیر که با هجوم و سرکوب نیروهای امنیتی دولت محمد خاتمی به خون کشیده شد

به دنبال همکاری دول غربی و ترکیه علیه رهبر خلق کرد، عبدالله اوجالان در پانزدهم فوریه سال ۱۹۹۹ که منجر به ربودن وی در کنیا شد، مردم سراسر کردستان به خیابان‌ها آمدند و این توطئه را محکوم کردند. در این اعتراضات که به مدت یک ماه ادامه داشت، ساکنان شهر سنه روز سوم اسفند سال ۱۳۷۷ دست بە اعتراضات گستردەای زدند.

 

آن‌ها هرچند مجوز رسمی برای برگزاری راهپیمایی داشتند، اما چند ساعت پیش از شروع راهپیمایی مقامات استانداری این مجوز را لغو کردند. خلق کُرد اما بدون توجه به این ممانعت‌ها با شرکت در راهپیمایی از اوجالان حمایت قاطع کرد.

 

عبدالله رمضان‌زاده استاندار وقت سنه، دستور تیراندازی به‌سوی راهپیمایان را صادر کرد و نیروهای امنیتی به شکلی وحشیانه مردم را هدف قرار دادند.  در مدتی کوتاه ده‌ها جوان قیام‌کننده در خون غلطیدند. دستکم ۲۰ معترض در این جریان جانباخته و دهها تن زخمی شدند.

 

قریب ۹۰۰ تن از دانشجویان و زنان و مردان معترض هم دستگیر و به مراکز سپاه پاسداران منتقل شدند.

 

دستگاه امنیتی رژیم جمهوری اسلامی حتی به خانواده‌ جان‌باختگان اجازه برگزاری مراسم تشییع و ختم و سوگواری نداد.

 

اعتراضات همچنین شهرهای مریوان، اورمیه، کرماشان، ماکو، مهاباد، بوکان، سلماس، سقز، کامیاران، پیرانشار، سردشت و حتی تهران را در بر گرفت.

 

براثر تیراندازی‌های مستقیم در اورمیه ۳ تن و در ماکو ۴ تن جان خود را از دست‌ داده و جمع کثیری زخمی شدند.

 

مدتی پس از کشتار معترضان کرد، موسوی لاری وزیر کشور دولت خاتمی طی سخنانی در مجلس ضمن دفاع از عملکرد نیروهای امنیتی گفت: سرکوب کردیم، خوب کردیم؛ زیرا امنیت نظام به خطر می‌افتاد.

 

این قیام و سرکوب آن باعث شد تا بسیاری از دانشجویان و نخبگان کرد بامطالعه و آشنایی بیشتر با افکار و اندیشه های اوجالان به فکر ایجاد جنبشی نوین برای پیشبرد مبارزات حق طلبانه برآیند و با پیشگامی این جوانان در شانزدهم فروردین‌ماه سال ۱۳۸۳ مصادف با زادروز اوجالان، حزب حیات آزاد کردستان، پژاک اعلام موجودیت کرد.

 

بدون تردید پژاک محصول قیامی است که به تصور رژیم جمهوری اسلامی در سال ۱۳۷۷ دیگر سرکوب‌شده بود.