نماینده‌ پژاک در کنگره‌ملی کورد در آمریکا؛ از غربیها و آمریکا انتقاد‌کردیم ـ 2

نماینده‌ پژاک در کنگره‌ملی کورد در آمریکا؛ از غربیها و آمریکا انتقاد‌کردیم ـ 2

نماینده‌ پژاک در کنگره‌ملی کورد در آمریکا؛ از غربیها و آمریکا انتقاد‌کردیم

شمال بشیری, نماینده پژاک که در کنگره ملی کورد در شمال آمریکا در روزهای 12 و 13 می شرکت کرده بود, در مصاحبه با خبرگزاری فرات ضمن اشاره به موضوعات مطرح شده توسط حزبشان در کنگره کوردها گفت:«مبحثي راكه در آنجا ارائه داديم داراي چند بخش كلي و ويژه بود. يكي از بخش‌ها مربوط بود به بحث درباره‌ي به وجود آمدن مشكل دموكراسي در خاورميانه و ريشه‌يابي آن. يعني به برآمدگاه مشكل و دلايل آن پرداختيم. همچنين تلاش نموديم كه در اين رابطه مواردي از قبيل ژينوسايد، استثمار، انكار هويت، به حاشيه راندن اتنيسيسته‌ها و ملت‌ها درساختار سياسي و توازنات منطقه‌اي را مورد بحث و گفتگو قرار دهيم.»

ادامه متن کامل مصاحبه:

س: اين موضوع را مورد بحث قرار داديد كه تاكنون سياست كوردها دچار يك تسلسل باطل بوده و هميشه نگاه به نيرويي خارجي داشته است؛ اما بازهم اين كنگره در جايي مثل آمريكا به انجام رسيد. آيا وقت آن نرسيده همان‌گونه كه بحث كرديد ملت كورد با يك ستاتوي مشحص در منطقه و جهان به فعاليت و سياست بپردازد؟ پس چرا در آمريكا؟ آيا امكان آن وجود ندارد كه اين امر در كوردستان و يا يكي از مناطق آن برگزار شود و اتحاد خود را در همين جغرافيا نشان دهند؟ همچنين اين پرسش مطرح است كه آمريكا علاوه بر سرزمين خودشان در اينجا هم حضور دارند، پس بايستي اين اتحاد در همين جا و در حضور آن‌ها نشان داده شود؛ شما چگونه به اين موضوع مي‌نگريد؟ علاوه بر اين پرسش‌ها، باز هم برخي از نيروهاي كورد حاضرند بدون برنامه و پروژه با هر نيرويي به مذاكره بنشينند و در خدمت آن‌ها باشند؛ نظر شما در باره‌ي اين موارد چيست؟

ش. بشیری: اين‌ها موضوعاتي جداگانه‌ هستند. با اين نظر موافقم كه ملت كورد قبل از اينكه از پلاتفرم‌هاي بين‌المللي جهت ابراز ديدگاه‌هاي خود در حل مسئله‌ي كورد استفاده نمايد، بايستي نخست در سطح داخلي و در خود كوردستان و با حضور تمامي جنبش‌ها و احزاب(همچنان‌كه امكان حضور در كمترين زمان موجود است) اقدام به ايجاد اتحاد و همگرايي بنمايد. بعد از برداشتن اين گام مي‌توان از پلاتفرم‌هاي بين‌المللي هم استفاده كرد. اين مورد تا به حال به صورت يك نقصان در سياست‌ها و فعاليت‌هايمان ديده مي‌شود. زيرا ملت كورد نتوانسته در خانه‌ي خودش يعني در كوردستان با ابتكار عمل خودشان بين جنبش‌ها و احزاب اين مهم را به انجام برساند. اين يك بُعد مسئله است و بُعد ديگر آن اين است كه ملت كورد درنتيجه‌ي اين سياست‌هاي كشورهاي غربي از هم پاشيده و در بسياري از كشورها پراكنده شده‌اند. براي همين تعدادي در حدود 40 تا45 هزار فرد كورد به ايالات متحده‌ مهاجرت كرده‌اند. اين افراد بخشي از جامعه‌ي كوردستان هستند و در آنجا هم مجموعه‌اي از فعالين سياسي و مدني، روشنفكران، آكادمسين‌ها و همچنين نهادهاي مدني و احزاب سياسي هم حضور دارند كه در سطح بين‌المللي فعاليت مي‌كنند. از اين‌رو برگزاري اين نوع پلاتفرم‌ها و مشاركت آن‌ها در سياست ملي كورد امري بجا خواهد بود. اما در كنار آن بايستي به اين مورد توجه كرد كه طرفين كورد بايستي در كوردستان گام‌هاي لازم را بردارند، تا بتوانند نهايت استفاده را از اين پلاتفرم‌ها بنمايند و از فرصت‌هاي بين‌المللي به نحو احسن استفاده كنند. تا به حال ما نتوانسته‌ايم به اين امر جامه‌ي عمل بپوشانيم و اين نقطه‌ ضعفي است. اما نكته‌اي مهم كه بايستي به آن اشاره مي‌كرديم اين موضوع است كه كشورهاي فرامنطقه‌اي در بحران كنوني كورد دست داشته‌اند. اگر امروزه مشكلي به نام مسئله‌ي كورد وجود دارد حل و چاره‌يابي آن تنها برعهده‌ي احزاب كوردي و جامعه‌ي كوردستان نيست بلكه دولت‌هايي كه در شكل‌گيري اين كائوس و بحران دست داشته‌اند بايد وظيفه و مسئوليت خود را جهت چاره‌يابي به انجام رسانند. چون اين صرفا مشكل يك ملت نيست بلكه يك مشكل اخلاقي انسانيت است و در همان حال مشكلي جهاني و بين‌المللي مي‌باشد. از چه ديدگاهي بايستي آن‌را جهاني و بين‌المللي دانست؟ از اين منظر كه دولت‌ها و پلاتفرم‌هاي جهاني از ارزش‌ها و معيارهاي جهاني و كيهاني بحث مي‌نمايند. اين معيارها كدامند؟ اعتراف و اعتقاد به حقوق فردي و اجتماعي، بها دادن به ارزش‌هاي انساني و دفاع از اين ارزش‌هاي اشتراكي جوامع انساني. بدين شكل جامعه‌ي كورد هم بخشي از اين جامعه‌ي انساني و بخشي از اين بها و ارزش‌هاي جوامع است كه در سطح جهاني از آن بحث مي‌شود. حتي اگر به صورتي عميق‌تر و وسيع‌تر به آن بنگريم، براي نخستين بار اين ارزش‌ها و معيارها در كوردستان نمود يافتند. حال كه واقعيتي به اين صورت وجود دارد و اين كشورها ادعايي بر اين مبنا دارند، لذا بايستي وظيفه و مسئوليت خود را در قبال آن به انجام رسانند.

س: به غير از موضوعات و اهدافي كه در كنگره مورد بحث قرار گرفت مي‌خواهم اين پرسش را مطرح كنم كه آيا امكان برگزاري چنين كنگره‌اي در كوردستان هم وجود دارد؟

ش. بشیری: بي‌گمان يكي از اهداف كنگره اين است كه بتواند ديدگاه جامعه‌ي كورد ساكن در آمريكا و همچنين احزاب و نهادهايي كه در آمريكا و در سطح بين‌المللي فعاليت دارند را مطرح نمايد و آن‌ها هم بتوانند مواضع و اهداف خود را مانند ساير نقاط جهان كه كوردها در آن حضور دارند، بيان كنند و انتقاداتشان را مطرح نمايند. حتي اگر انتقادي از سياست‌هاي آمريكا دارند در همانجا مطرح نمايند. در همان حال اگر پروژه‌اي جامع و كلي از لحاظ سياسي هم وجود دارد به بحث گذاشته شود. اين‌ موارد نيز بخش ديگري از اهداف كنگره بود.

س: يكي از موضوعات بحث ما، كنگره‌‌ي ملي كورد است كه همه‌ي محافل به آن مي‌پردازند. با توجه به برگزاري اين كنگره در آمريكا و حتي مطرح شدن اين پرسش از سوي ملت كورد، آيا امكان برگزاري آن در كوردستان به وجود آمده است؟ شما در اين راستا چه فعاليت‌هايي انجام داده‌ايد؟

ش. بشیری: اين را به‌مثابه‌ي حزب حيات آزاد كوردستان بيان مي‌دارم كه؛ حزب ما يكي از احزابي بوده كه از همان بدو تاسيس يعني سال 2004 و بعد از كنگره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ي يكم طي نامه‌هاي سرگشاده و چندين بار هم از طريق مكاتبات غيرعلني، سعي در ايجاد ارتباط با تمامي احزاب و سازمان‌هاي كوردي نموده است تا بتوانيم در يك فضاي مناسب مبتني بر برابري و احترام متقابل دور هم گرد‌آمده و جهت ارزيابي و چاره‌يابي مسئله‌ي كورد به تبادل نظر بپردازيم و تلاش نماييم در راستاي اتحاد و هم‌آوايي به نتيجه‌اي مثبت دست يابيم. همچنين در سال 2007 هم سعي نموديم كه از راه شخصيت‌هاي سياسي و روشنفكر داراي پايگاه اجتماعي و سياسي در ميان احزاب و سازمان‌هاي كوردي، مكاتباتي را انجام داده و خواست‌مان را مبني بر اتحاد و همگرايي در بين احزاب سياسي كورد بيان داريم. همان‌گونه كه گفتم از همان بدو تاسيس، در كنگره‌ي ملي كوردستان(ك.ن.ك) عضويت داريم و در تمام جلسات و مجامع آن تلاش كرده‌ايم مشاركتي فعال داشته باشيم. بدين‌گونه در صدد بوديم كه درخدمت اهدافي كه كنگره پيش روي خود قرارد داده است و بر آن اصرار مي‌ورزد ـ يعني برگزاري كنفرانس ملي كورد مابين تمامي احزاب و سازمان‌هاي كورد و مشخص نمودن ارزش‌ها و معيارهاي مشترك ملي، تعيين خطوط قرمز جهت مناسبت احزاب و سازمان‌ها و بر اين اساس ايجاد يك آشتي ملي است‌ـ قرار بگيريم.

همچنين در سال جاري و در جريان سالگرد تاسيس حزب‌مان در تاريخ 4.4. 2012 كه در قنديل برگزار گرديد، خواستيم اين مراسم تنها به صورت روز تاسيس پژاك نباشد. سعي كرديم در اين روز با تمامي احزاب كوردي و به‌ويژه‌ احزاب كوردي شرق كوردستان جهت ايجاد مناسبات به گفتگو بنشينيم و از اين فرصت نهايت استفاده را بنماييم. در اين راستا چه تلاش و مساعدتي كه از دست ما برآمده باشد را دريغ نكرده و نمي‌كنيم. از طرف رفقاي ما در سطح مديريت هم به اين نكته اشاره شده كه شايد در سطح انتظار ظاهر نشده باشيم و براي همين خودانتقادي به عمل آورديم. تا به حال هم اين تلاش‌ و كوشش جهت هم‌گرايي و نزديگ‌تر شدن به احزاب كورد و طرفين حاضر در مسئله‌ي كورد با جديت تمام نه تنها در شرق كوردستان بلكه در تمام مناطق ادامه دارد. تمام تلاش‌مان در اين راستا است كه بتوانيم در سطح كوردستان و پلاتفورمي مشترك به بررسي مشكلات و راه‌هاي چاره‌يابي مشكل كورد بپردازيم و با اتحاد و هم‌گرايي مابين خود با نيروهاي منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي به مراودات سياسي جهت پيشبرد راه ‌حل بپردازيم. در اين راه هر چه از دست ما برآيد خاضعانه در ميان مي‌گذاريم.

س: در پايان نسبت به تعيين استاتويي مشخص جهت تعامل با قواي فرامنطقه‌اي به صورتي مختصر نظرات خود را براي ما بيان فرماييد؟

ش. بشیری: قبل از هر چيز ما به ‌عنوان حركت و نهاد روابط خارجي پژاك، تنها تمام‌كننده‌ي فعاليت‌هايي هستيم كه خلق كورد در تمامي كوردستان به انجام مي‌رساند. بر اين نكته اصرار مي‌ورزم كه ما مانند برخي احزاب نيستيم كه معتقد به اين باشيم كه تنها از طريق گفتگو با عده‌اي از نيروهاي منطقه‌اي و جهاني قادر به حل بحران خواهيم بود. به‌مثابه‌ي يك جنبش نوين سياسي كورد در شرق كوردستان بر اين باوريم كه فعاليت اساسي ما كه آن‌را به‌عنوان پيامي براي خلق‌مان بيان مي‌دارم اين است كه چاره‌يابي نهايي زماني محقق مي‌شود كه در سطح جامعه‌ي كوردستان به مرحله‌ي خودآگاهي ملي برسيم. تحقيق و تفحص در اين‌باره و تلاش‌ در اين راستا روبه فزوني گذارد و اتحاد و همگرايي در بين جوامع كوردستان حكم‌فرما شود و سازماندهي قبل از هر چيز قرار گيرد. وقتي كه اين موارد عملي گرديد و مشاركتي فعالانه به وجود آمد، خواهيم توانست به‌مثابه‌ي ملت كورد خواست مشروع خود را در مقابل تمامي قواي منطقه‌اي و جهاني به كرسي بنشانيم و با اين ايستار خود مانع رسيدن به منافع سودجويانه‌ي اقتصادي و سياسي آن‌ها شويم. بدين‌صورت آن‌ها را مجبور به قبول واقعيت ملت كورد و در نهايت چاره‌يابي‌اي بر اساس آشتي و صلحي شرافت‌مندانه و پايدار نماييم. اين ديدگاه و پارادايم ايدئولوژي‌ـ سياسي ما نسبت به اين مسئله است. در همان حال كه به‌مثابه‌ي پژاك در تمامي عرصه‌هاي مبارزات اجتماعي از قبيل فعاليت در عرصه‌ي زنان، جوانان و همچنين فعاليت‌هاي رسانه‌ي و روشنگري و در عرصه‌ي دفاع مشروع مشاركتي فعال داشته‌ايم و داريم، در عرصه‌ي بين‌المللي جهت استفاده از فرصت‌هاي به‌وجودآمده‌ي ديپلماتيك براي تكميل اثرگذاري فعاليت‌ها به عنوان نهاد روابط خارجي در پلاتفرم‌ها شركت خواهيم كرد. در پايان بايد بگويم كه تنها با اتكا بر توانايي‌هايمان و با اراده‌اي استوار خواهيم توانست در مراودات منطقه‌اي و جهاني جهت رسيدن به يك آشتي و چاره‌جويي مسالمت‌آميز و دموكراتيك به موفقيت دست يابيم.