صالح مسلم: ما راهحل میخواهیم نه دشمنی
صالح مسلم، عضو شورای ریاست مشترک پید اظهار داشت که کوردها بخشی از سوریه هستند و خواهان راهحل هستند و گفت: «آنها با هیچکس دشمنی ندارند. آنچه ترکیه باید انجام دهد این است که منطقی عمل کند.»
صالح مسلم، عضو شورای ریاست مشترک پید اظهار داشت که کوردها بخشی از سوریه هستند و خواهان راهحل هستند و گفت: «آنها با هیچکس دشمنی ندارند. آنچه ترکیه باید انجام دهد این است که منطقی عمل کند.»
صالح مسلم، عضو شورای ریاست مشترک پید با اشاره به اینکه مسئله کورد یک مسئله خاورمیانهای است و تا زمانی که حل نشود مشکلات خاورمیانه حل نمیشود، گفت: «اداره خودمدیریتی یک طرف و بخشی از راهحل است. دشمنی کردن به معنای نادیده گرفتن حقایق است.»
به دنبال عقبنشینی ارتش سوریه، هیئت تحریر الشام (HTŞ) پس از حلب، حماه را تحت کنترلش درآورد و از روز گذشته وارد حمص شده است. ائتلاف تبهکاران ترکیه به نام ارتش ملی سوریه (SMO) متشکل از ترکمنها، اویغورها و عربها به مناطق شهبا و تلرفعت که بیش از ۲۰۰ هزار نفر در آن زندگی میکنند حمله کردند. اکثر شهروندانی که به دلیل این حملات مجبور به مهاجرت شدهاند، در مناطق طبقا و رقه اسکان داده شدهاند. ارتش ترکیه و SMO در حال بمباران روستاهای منبج و تلاش برای نفوذ در آن هستند. درگیری بین شورای نظامی منبج و طبقا با تبهکاران ترکیه درگرفت. زمانی که داعش که در واقع در صحرا حضور داشت حملات را آغاز کرد و خواست منطقه خود را گسترش دهد، نیروهای سوریه دموکراتیک و شورای نظامی دیرالزور مداخله کردند و به سمت مرزهای عراق پیشروی کردند. صالح مسلم، عضو شورای ریاست مشترک حزب اتحاد دموکراتیک (پید) به سوالات خبرگزاری فرات (ANF) درباره آخرین تحولات و وضعیت طرفها پاسخ داد.
*وضعیت جدیدی که با حملات ۲۷ نوامبر به حلب آغاز شد، چه معنایی دارد؟
این حملات توسط HTŞ که قبلاً به نام النصره شناخته میشد انجام میشود. SMO نیز در کنار آنها قرار گرفت. HTŞ در درون خود سازماندهی و منضبط است، در حالی که SMO یک گروه تبهکار است که توسط دولت ترکیه ایجاد شده و از دشمنی با کوردها تغذیه میشود. آنها از دولت ترکیه دستور میگیرند. در میان آنها گروههای زیادی وجود دارد، اما همه آنها تبهکار هستند. این دو گروه با هم حمله کردند، اما این HTŞ است که کنترل و هدایت را بر عهده دارد.
*چه کسی با چه کسی میجنگد، آیا اتحادهای جدید در حال شکلگیری است؟
روسیه، حزبالله و ایران در یک جبهه هستند. از سوی دیگر، HTŞ نمایانگر یک جبهه است. HTŞ روابط خوبی با دولت ترکیه دارد. طرف دیگر جنگ ما هستیم، یعنی پویایی سوریه که همراه با اداره خودمدیریتی عمل میکند.
*آیا در شرایط فعلی امکان تحرک مجدد داعش در منطقه وجود دارد؟
البته به محض شروع حملات، آنها حملات خود را آغاز کردند. آنها روستاها و مناطقی را در شرق حمص تصرف کردند. آنها همچنین در جایی که هستند گسترش مییابند. در واقع پیشتر در بیابانها حضور داشتند. این یک تهدید برای ما است زیرا هممرز مستقیم ما هستند. در این صورت نیروهای ما تا دیرالزور گسترش خواهند یافت.
*اگر معادله در سوریه به یک اداره و شکلگیری جدیدی متحول شود، آیا HTŞ موضعگیری خواهد کرد؟ آیا تغییری در دیدگاه شما در مورد HTŞ وجود دارد؟
از زمان شروع جنگ در سوریه، همه از راهحل سیاسی صحبت میکنند. تاکنون کوردها از این راهحلجوییها دور نگه داشته شدهاند، زیرا دولت ترکیه در نقش اول قرار داشته است. از آنجایی که با کوردها بر سر میز مذاکره ننشستند، نتوانستند راهحلی ارائه دهند. اکنون همه چیز در حال تغییر است. HTŞ گفتمانهای مختلفی تولید میکند. اگر HTŞ در عمل تغییر کند و تحت فرمان دولت ترکیه نباشد، میتوانیم پشت میز بنشینیم و صحبت کنیم. HTŞ با درس گرفتن از اشتباهات خود در سال ۲۰۱۲ یا گذشته در مورد وحدت صحبت میکند و به هویتهای متفاوت، اعم از مذهبی و قومی، از تشکلهای سوریه صحبت میکند. طبق اکثر نظرات و ارزیابیها؛ یک سیستم فدرال متشکل از سه حزب در سوریه پیشبینی شده است. صحبت از منطقه سنینشین در غرب، یک منطقه کورد و سیستم فدرال تشکیل شده توسط رژیم است. معلوم نیست تا کی این اتفاق میافتد، اما مشخص است که دوره جدیدی در راه است.
*آیا ملاقات یا تماسی بین شما و HTŞ وجود دارد؟
مذاکراتی از طریق واسطهها و ائتلاف انجام میشود. تماسهایی برای جلوگیری از درگیری در محلههای کوردنشین حلب داشتیم. چنین تماسهایی وجود دارد و میگویند که قصد حمله به ما را ندارند، اما نمیدانیم در آینده چه اتفاقی میافتد.
*در این شرایط کسانی میگویند این حملات به دلیل تضعیف ایران و روسیه است، ادعاهایی مبنی بر توافق بینالمللی با مشارکت روسیه نیز وجود دارد. فکر میکنید چه اتفاقی میافتد؟
من فکر میکنم ما در مورد یک طرح خوب صحبت میکنیم. به محض شروع جنگ غزه، همه پیشبینی میکردند که تحولات جدیدی در کنار آن رخ خواهد داد. این آغاز تأسیس خاورمیانه بزرگ است. این را پیاده خواهند کرد. توازنها در خاورمیانه جدید تغییر خواهد کرد. من فکر میکنم تحولات اخیر این را نشان میدهد. اسرائیل ضربات بزرگی به حماس و حزبالله وارد کرد. او لبنان را بازطراحی کرد. حالا میخواهند سوریه را بازطراحی کنند.
*اسرائیل چه تأثیری بر آخرین تحولات سوریه دارد؟
اگر چه نه به طور مستقیم، اما اسرائیل یک قدرت بزرگ است. به عنوان مثال بزرگترین دلیل سقوط حلب تضعیف حزبالله بود. این نتیجه حملات اسرائیل است. به طور اجتنابناپذیری بین آن حملات و وضعیت فعلی ارتباط وجود دارد.
*مواضع ایران و روسیه، دو قدرت دیگری که با اشاره به سوریه به ذهن میرسند را چگونه ارزیابی میکنید؟
ایران مدام از توسعهها و فتوحات اسلامی صحبت میکرد. فکر میکنم حالا کمی به مرزهای خودش برگردد.
*روسیه چطور؟
من نمیدانم، اما جنگیدن در راستای منافع روسیه برای دیگران هزینههای زیادی به همراه خواهد داشت. اوکراین در واقع فشار زیادی بر آنها وارد کرده است. مطمئناً چون این نتیجه سیاست باجخواهی ترکیه است، مجبور خواهد شد تا در روابط خود با ترکیه تجدید نظر کند.
*به نظر شما برنامههای آمریکا چیست؟
این همان چیزی است که ما آن را پروژه خاورمیانه بزرگ مینامیم. این پروژه ناتو است. ایالات متحده آمریکا این امر را رهبری میکند.
*روابط بین اداره خودمدیریتی و آمریکا و روسیه با شرایط جدید چگونه شکل خواهد گرفت؟
نحوه شکلگیری آن به نگرش آنها بستگی دارد. حقایقی وجود دارد؛ تاکنون هیچ راهحلی پیدا نشده است زیرا کوردها از بحث راهحل دور نگه داشته شدهاند. اکنون آنها مجبورند و کوردها نیز در راهحل مورد توجه قرار خواهند گرفت. دوما؛ دیده شد که مسئله کورد مشکل خاورمیانه است. مشکلات خاورمیانه حل نمیشود مگر اینکه مسئله کورد حل شود. برای همین همه فهمیدند که باید حلش کنند. اداره خودمدیریتی یک طرف و بخشی از راهحل است. دشمنی کردن به معنای نادیده گرفتن حقایق است. کوردها بخشی از سوریه هستند و خواهان راهحل هستند. آنها با کسی دشمنی ندارند. از این پس باید عقلانی عمل کنند و این واقعیت یعنی زندگی مشترک را بپذیرند. ترکیه باید بیش از همه این کار را انجام دهد.
*پیامهای اخیر اسرائیل در مورد مسئله کورد چه معنایی دارد؟
یک واقعیت وجود دارد، یک وضعیت واقعی وجود دارد. ما نمیتوانیم واقعیتها را نادیده بگیریم. یهودیان بخشی از خاورمیانه هستند. ممکن است برخی از سیاستهای آنها را دوست نداشته باشیم و از آنها انتقاد کنیم، اما این واقعیت را تغییر نمیدهد. اگر آن را به عنوان یک متحد طبیعی در نظر میگرفت، تا به حال همان کاری را انجام میداد که باید انجام میداد. مطلقاً چنین چیزی وجود ندارد.
*آیا مذاکرات آستانه پس از این نیز ادامه خواهد داشت؟
فکر نمیکنم مذاکرات آستانه ادامه پیدا کند. قبل از تشکیل میز آستانه دعوت شده بودیم اما بازیهای ترکیه همه چیز را خراب کرد. آستانه مسیر دیگری را در پیش گرفت. به سمت دیگری رفت و در نهایت این اتفاق افتاد. اگر واقعاً همانطور که در ابتدا مطرح شد، میتوانست راهحلی باشد. فکر نمیکنم بیشتر از این دوام بیاورد.
*حضور نیروهای قسد در غرب فرات؛ وضعیت منبج و دیرالزور چگونه است؟
منبج در حال حاضر یک منطقه اداره خودمدیریتی است. نباید با حلب یا تلرفعت اشتباه گرفته شود. نیروهای ما از منبج دفاع خواهند کرد.
*به نظر شما راهحل این بحران چیست؟
به محض شروع انقلاب در سوریه، ما از ارزشهای انقلاب صیانت کردیم. ما از راهحل ملت دموکراتیک دفاع کردیم. بر این اساس خودمان را سازماندهی کردیم. ما اداره خودمدیریتی را ایجاد کردیم که شامل همه ادیان و مردم است. ما در زمینه زندگی مشترک الگو شدیم. سایر احزاب این را نپذیرفتند. مهمترین آنها دولت ترکیه بود. جنگ را تحمیل کردند و این جنگ تا الان ادامه دارد. ما در مقابل این امر مقاومت کردیم و حالا همه دیدند که پروژه ما معتبر است. البته خوددفاعی برای ما خیلی مهم است. این را هم انجام میدهیم. ما خوددفاعیمان را تقویت میکنیم. ما رویه و تجربه مهمی را برای مردم ستمدیده ایجاد کردیم. من فکر میکنم قرارداد اجتماعی که ما ایجاد کردیم نمونه مهمی است.