5 عضو شورای رهبری ک.ج.ک: قانوناساسی قبل از انتخابات تدوینشود
5 عضو شورای رهبری ک.ج.ک: قانوناساسی قبل از انتخابات تدوینشود
5 عضو شورای رهبری ک.ج.ک: قانوناساسی قبل از انتخابات تدوینشود
ریاست شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» ضمن اشاره به اهمیت مرحله دوم روند صلح دموکراتیک, خاطرنشان ساخت که دولت ترکیه تاکنون هیچ گامی برنداشته. ک.ج.ک همچنین اذعان میدارد که قانون اساسی جدید باید قبل از برگزاری انتخابات تدوین و به تصویب برسد.
«حسن جمال» روزنامهنگار و نویسنده ترکیهای به مدت 5 ساعت در آکادمی «شهید سارا» با «مراد کارایلان رئیس شورای رهبری ک.ج.ک, جمیل بایک, سبری اوک و روناهی سرحد از اعضای شورای رهبری ک.ج.ک و همچنین سوزدار اوستا عضو کوردیناسیون «جنبش زنان والا, ک.ژ.ب» مصاحبهای انجام داد. در این مصاحبه که متن آن در سایت «ت24» منتشر شده, اعضای شورای رهبری ک.ج.ک مرحله چارهیابی و مرحله دوم آن را مورد ارزیابی قرار میدهند.
«مراد کارایلان» رئیس شورای رهبری ک.ج.ک ضمن اشاره به نقشه راه مرحله صلح و چارهیابی, میگوید مرحله نخست صلح توسط کردها بجای آورده شد. وی در این زمینه میگوید:
«تصمیم آتشبس و عمل به آن و همچنین قرار عقبنشینی و عمل به آن تنها توسط ما عملی شد. از 8 می تاکنون پنج گروه از گریلاها عقبنشینی کردهاند. در روزهای اخیر بخاطر بارش شدید باران, مشکلاتی به وجود آمد. در ماه پیشرو مسلما روند صلح تسریع خواهد یافت. روند عقبنشینی هم در عرض یک الی دوماه خاتمه خواهد یافت».
کارایلان پس این نکات را بعنوان مرحله نخست مورد تحلیل قرار داد, به مرحله دوم هم پرداخت و افزود که چارهیابی ریشهای اساسا در مرحله دوم تحقق خواهد یافت. کارایلان میگوید:
«دولت ترکیه میتواند در روزهای پیشرو راه را بر پیشبرد روند صلح بگشاید. یکی از این گامهای اساسی هم آزادکردن سیاستمداران کرد است که طی عملیات موسوم به «ک.ج.ک» زندانی شدهاند. تاکنون شمار قلیلی آزاد شدهاند. البته مسئله زندانیان بیمار که جای خود دارد. میتوانند آنها را زودتر آزادکنند. چرا این مسئله درک نمیشود که دولت عرصه را برخود تنگتر میکند. قانون اساسی موجود برای کردها قانونی فوقالعاده است. بستههای پیشنهادی ارایه شد, چهارمین بسته قانون قضایی ارایه شد, اما کافی نیست. میتوان قانون انتخابات را تغییر داد. قانون «حد نصاب» آرای انتخاباتی که ده درصد است را میتوان حذف کرد. همچنین قانونی که مربوط به احزاب سیاسی است باید اصلاح شود. باید منع تبلیغ سیاسی به زبان کردی از میان برداشته شود, اما هیچیک از این کارها از سوی دولت صورت نگرفته است».
کارایلان با توجه به تحلیلاتی که در پیش ارایه داد, به مسئله قانون اساسی جدید اشاره میکند و میافزاید:«باید نخست قانون اساسی جدید را تدوین و تصویب کرد. چراکه با دموکراتیزه شدن ترکیه انکار موجودیت کردها خاتمه مییابد و موجودیت و آزادیهای ملتکرد به رسمیت شناخته میشود. باید حقوق و آزادیهای همه ملتها و مذاهب به رسمیت شناخته و تضمین قانونی یابد».
«اگر در قانون اساسی جدید کلمه «ترک» نوشته شود, باید کلمه «کُرد» هم نوشته شود»
کارایلان در خصوص جایدادن اصطلاح «ترکبودن» در قانون اساسی جدید, گفت:«قانون اساسی یک قرارداد اجتماعی است. اگر در این قانون از اصطلاح «ترکبودن» استفاده شود, آنگاه باید از اصطلاح «کُردبودن» هم استفاده کرد و حتی نام ملتها و مذاهب دیگر هم نوشته شود, اما مسئله مهم, انکارنکردن موجودیت همه ملتها است».
«سبری اوک» عضو شورای رهبری ک.ج.ک هم در این باره میگوید:«اگر در قانون اساسی جدید نام «ترکها» بیاید, باید به نام کردها هم اشاره شود. باید واقعیت کردها هم در قانون اساسی جای گیرد. اگرنه میتوان به اسامی و هویت هیچ اتنیک و ملتی اشاره نکرد. چنین به نظر میرسد که حزب حاکم آ.ک.پ, بخاطر نارضایتیهای دو حزب ملیپرست و جمهوریخواه نمیخواهد این موضوع را آنچنان که باید, مطرح سازد».
اوک: باید کردها اداره مناطق خود را بدست گیرند
«سبری اوک» هم در مورد مسئله خودمدیریتی کردها گفت باید در قانون اساسی جدید مدیریت مرکزی از میان برداشته شود و کردها بتوانند خود به اداره خویش بپردازند. اوک افزود:«باید کردها خود اداره خویش را بدست گیرند و در قانون اساسی جدید هم میتوان فرمولاسیونی برای حل مسئله مدیریت مرکزی یافت».
«جمیل بایک» عضو شورای رهبری ک.ج.ک هم گفت حکومت و دولت آ.ک.پ همچنان ادبیات و اسلوب بیان خود را تغییر نداده و افزود:«درحالی که روند صلح ادامه دارد, اما هنوز دولت آ.ک.پ و حکومت ادبیات سیاسی و اسلوب انکارگری خود در قبال کردها را تغییر ندادهاند و کماکان به آن هم ادامه میدهند. بلنت آرنچ میگفت «کردی زبان تمدن نیست»,«باید کردها به دوزخ بروند» و یا میگفت «راهزن و تروریست» اینها همه درک دولت از کردها میباشد. باید این درک دولت تغییر یابد. تاکنون مدل دولتـ ملت در ترکیه راه چاره نشده. سیاست آسمیلاسیون کردها هم شکست خورد. جنگها و خونریزیهایی که تا به امروز ادامه یافت, بخاطر این مواضع نادرست دولت بوده. با تدوین قانون اساسی جدید میتوان این دردها و آلام را التیام بخشید. در کنار تغییر قانون اساسی, باید ذهن و مغز و ادراک هم تغییر یابند».
جمیل بایک در خصوص مرحله دوم روند صلح هم گفت مسئله آزادی رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان هم مطرح گردد.
«باید رهبر آپو بتواند با همگان دیدار انجام دهد»
بایک اذعان داشت که رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان باید بتواند نه تنها با قندیل, بلکه با همه جریانات سیاسی و سازمانها و اشخاص در راستای پیشبرد روند چارهیابی صلح دیدار انجام دهد.
کارایلان هم در این زمینه گفت:«امروزه مرحله صلح با پیشاهنگی و ابتکارعمل رهبر آپو پیشبرد مییابد. به همین خاطر باید هیأتهایی از قندیل, ک.ج.ک, حزب ب.د.پ, عقلا, آکادمیسینها, روزنامهنگاران, هنرمندان و زنان بتوانند به امرالی بروند و با رهبر آپو دیدار انجام دهند».
«باید قانون اساسی جدید قبل از انتخابات تدوین و تصویب شود»
«مراد کارایلان» در ادامه گفت باید مرحله دوم چارهیابی دموکراتیک, قبل از برگزاری انتخابات ترکیه تدوین شده و به تصویب برسد. باید مواد قانونی ضروری و مورد نیاز در این مرحله نوشته شوند.
بایک: آشتی با مبارزات مادران تحقق مییابد
حسن جمال, روزنامهنگار و نویسنده ترک در ادامه متن مصاحبه خود میگوید که اعضای شورای رهبری ک.ج.ک با غمها و آلام مادران سهیم میشوند و به این سخنان کارایلان اشاره میکند:«تراژدیهایی خارج از اراده ما روی دادند. مسبب اصلی این تراژدیها, سیاستهای انکارگرایانه علیه کردها بود. باید مادران سربازان ارتش ترک بدانند که این جنگ انتخاب ما نبود و بر ما تحمیل شد. ما برای یادبود خاطره جوانانمان که شهید شدندع تلاش میکنیم که آشتی و برادری را تحقق بخشیم. ما برای عدم تکرار این وقایع تراژدیک مبارزه میکنیم. تعهد و سوگند ما در مبارزات, بنا به فراخوان رهبر آپو کامل جدی و صادقانه است. اثبات کردیم که صداقت داریم. اگر دولت ترکیه به مسئولیتهای خود عمل کند, آنگاه هیچ مادری دیگر اشک نخواهد ریخت».
«حسن جمال» در این زمینه به اظهارات «جمیل بایک» هم اشاره میکند که گفته:«ما ناچار بودیم بجنگیم. هیچیک از ما جنگطلب نیست. در جنگ هم وقایعی ناخواسته روی دادند. تاوقتی که صلح برقرار نشود, آلام ناشی از جنگ التیام نخواهد یافت. برقراری صلح تنها با مبارزات مادران تحقق مییابد. باید مادران ترک هم در کنار مادران کرد پیشاهنگی مبارزات صلحجویانه را برعهده گیرند».