"آزادی اوجالان به معنی پایان تمامی مصائب است"
ماموستا علی احمد گفت: اوجالان تنها یک رهبر سیاسی یا رئیس یک حزب نیست، بلکه یک اندیشمند و فیلسوف است که ایدهای نوین را برای زندگی خلق کورد و خلقهای خاورمیانه به ارمغان آورده است.
ماموستا علی احمد گفت: اوجالان تنها یک رهبر سیاسی یا رئیس یک حزب نیست، بلکه یک اندیشمند و فیلسوف است که ایدهای نوین را برای زندگی خلق کورد و خلقهای خاورمیانه به ارمغان آورده است.
ماموستا علی احمد از معلمین باشور کوردستان به مناسبت توطئه بینالمللی ١۵ فوریه علیه رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان به ارزیابی این توطئه جهانی پرداخت. آقای علی احمد در مورد ایدهها و پارادایم رهبر خلق کورد و چارهیابی مسائل کورد و خلقهای خاورمیانه سخن گفت.
متن گفتگو با ماموستا علی احمد به این شرح است:
خبرگزاری فرات: شما ارتباط میان آزادی عبدالله اوجالان و آزادی خلق کورد را چگونه میبینید و به عقیده شما چه تأثیری بر یکدیگر دارند؟
علی احمد: بدونشک ارتباط بسیاری دارند، چون اوجالان فقط یک رهبر سیاسی یا یک رهبر حزبی نیست، بلکه او یک متفکر و فیلسوف است که تئوری جدیدی برای خلق کورد و همهی خلقها به وجود آورده است. در این راستا آزادی اوجالان به معنی باز شدن درها برای حل همهی مسائل، از مسائل ملی گرفته تا مسائل دمکراتیک ترکیه و منطقه و حتی برای پیشرفت فرهنگ جدید دمکراسی و درک متقابل نیز پیشرفت در پی خواهد داشت. همچنین مسائل زنان، محیطزیست و حتی آموزش و اقتصادی نیز حل خواهند شد. آزادی اوجالان به معنی پیشرفت خط چپ و دمکراسی خواهان و شکست تفکر فردیت ترک و یافتن خود در چارچوبی دمکراتیک و آزاد و به معنی فراهم نمودن زمینه برای ایجاد فدراسیون ملی دمکراتیک خلقها در این منطقه است.
خبرگزاری فرات: مهمترین مسئلهی موثر بر آزادی اوجالان چیست؟ آیا اتحاد خلق کورد بر این مسئله تاثیر اساسی خواهد گذاشت؟
علی احمد: بدون شک اتحاد و یکی شدن خلق کورد و تقویت مبارزات ملی و دمکراتیک با چپها و دمکراسیخواهان ترکیه سبب ایجاد فشار بر دولت ترکیه برای آزاد نمودن اوجالان خواهد شد. همانطور که میبینیم وضعیت ترکیه روزبهروز بدتر شده و این کشور ضعیفتر میشود. از هر لحاظ، از لحاظ اقتصادی گرفته تا دیپلماسی و حتی اجتماعی نیز وضعیت ترکیه روز به روز نامساعدتر خواهد شد. بدون شک این وضعیت نیز زادهی سیاستهای نژادپرستانهای است که اکنون در ترکیه وجود دارد. این مسئله بسیار حائز اهمیت است که کوردها متحد باشند، چون در طول تاریخ همه ضعفها به دلیل عدم اتحاد و پراکندگی آنها بودهاست. ما با اتحاد میتوانیم در داخل و یا حتی در جامعه بینالمللی بسیار تاثیر گذار باشیم.
خبرگزاری فرات: آزادی اوجالان چه تغییراتی در ترکیه و یا کوردستان ایجاد خواهد کرد؟ آیا دمکراسی حقیقی به وجود خواهد آمد؟
علی احمد: بدونشک آزادی اوجالان به معنی آزادی اندیشه و حل همهی مشکلات ترکیه، از مشکلات کوردها گرفته تا مشکلات ملیتها و سایر ادیان و همچنین پیشرفت دمکراسی و سبب حل همه مسائلی میشود که اکنون جامعه ترکیه و حتی دولت نیز با آن دست به گریبان است، مانند مسائل اقتصادی و اجتماعی و ارتباطات بینالمللی. آزادی اوجالان به معنی تقویت وضعیت زنان آزاد و جامعهی آزاد خواهد بود که این نیز زمینه را برای از بین رفتن ملیگرایی و نژادپرستی کوردها و ترکها فراهم خواهد نمود. آزادی اوجالان یعنی پیشرفت اساسی برای ترکیهای آزاد و دمکراتیک، که همهی حقوق یک انسان در آن رعایت شود.
خبرگزاری فرات: پشتیبانی و تلاشهای بینالمللی بهویژه توسط شخصیتها و فعالیتهای جهانی چه تأثیری بر آزادی اوجالان از زندان امرالی خواهد داشت؟
علی احمد: بدونشک یکی از رؤیاهای مبارزات مدنی پشتیبانی و همراه شدن با سازمان های چپ و دمکراسیخواه و آزادیخواهان جهان است که میتوان از این راه لابی کوردی متحد نیز نقش خود را ایفا کند و به فشاری قوی علیه دولت ترکیه تبدیل شود. تلاش برای به دست آوردن پشتیبانی شخصیتهای جهانی در همه زمینهها و پشتیبانی آنها و تحرک سازمانهای بینالمللی و دادگاه بینالمللی و پاپ و کلیساها، سازمانهای عربی و اسلامی و همه اینها میتواند افکار عمومی جهان را تا حد زیادی به واکنش وادارد، تا حدی که موضعگیری کشورهای بزرگ جهان در مقابل ترکیه را مانند دولتی که آزادی سیاسی و دمکراسی و حقوقبشر کوردها را نقض کرده است، سبب شود. اینها به اقدامی بسیار مهم برای آزادی اوجالان و همه زندانیان سیاسی در ترکیه تبدیل خواهد شد.
خبرگزاری فرات: به نظر شما دستگیری اوجالان و نگه داشتن وی در زندان انفرادی برای مدت طولانی تعبیری از نقض حقوق بشر و دورویی دولتهای جهان نیست؟
علی احمد: حقیقتاً دستگیری اوجالان خود توطئهای بینالمللی بود. هدف آن نیز ساکت کردن صدایی در خاورمیانه بود که براساس فکر و فلسفه بشردوستانه، پروژهای برای حل همه مسائل خلقهای منطقه و خاورمیانه داشت. خاورمیانه که محل مناقشهای بینالمللی بود. بهویژه آن زمانی که اوجالان در مورد ایجاد خاورمیانهای بزرگ صحبت میکرد، همه کشورهای ابرقدرت وحشت زده شدند که میتوانیم بگوییم این توطئه زادهی تفکر آن زمان اوجالان بود. او میگوید، اتحاد خاورمیانه بر اساس اتحاد خلقها به وجود خواهد آمد و میتواند خود صاحب و مالک خود باشد.
در مسئله ربودن اوجالان همه کشورهایی که در مناقشات منطقه نفع داشتند، دست داشتهاند و حتی اقلیم کوردستان نیز. همانطور که پروفسور اسماعیل بیشکچی میگوید' کوردستان کلونی بینالمللی است'، یعنی اگر بهخوبی در مورد کوردستان فکر کنیم، فقط توسط ۴ دولت اشغال نشده است، چون هر دولت خود وابسته به چندین دولت بزرگ جهان است. یعنی کوردستان توسط دولتها اشغالشده و به همین دلیل بیشتر دولتهای جهان در این توطئه شرکت داشتند و هر کس بهاندازه منافع و جایگاه خود در آن دست داشت. بدون شک حصر اوجالان و تنها ماندن وی وابسته به سیاست کشورهای سرمایهدار جهان است که همیشه تفکر آزاد و دمکراتیک سبب ترس و وحشت آنها شده است، چون منافع آنها را به خطر میاندازد و نگهداری اوجالان با این شرایط دورویی و فریبکاری کشورهای منفعتطلب را آشکار مینماید.
خبرگزاری فرات: چرا پارادایم و جهانبینی ویژهی اوجالان و همچنین مسئلهی آزادی ایشان در سطح بینالمللی اهمیت پیدا کرده است؟
علی احمد: من معتقدم که میتوانیم تزهای فکری اوجالان را به ۳ مرحله تقسیم کنیم. مرحله اعلام پ.ک.ک، مرحلهای اعلام مبارزات نظامی تا دهه ۹۰ قرن گذشته و پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، مرحله سوم نیز در توطئه و دستگیری اوجالان و نوشتههای او در داخل زندان آغاز میشود. پساز نوشتن آن زنجیره دفاعیات و تزهای فکریاش از داخل زندان و چاپ آنها و ترجمهی آنها به بسیاری از زبانهای زندهی جهان، از آن زمان جهان بینش و درک جدیدی در رابطه با فکر و شخصیت اوجالان پیدا کرد. بسیاری از متفکران جهان به این باور رسیدند که تفسیرهای اوجالان درمورد مسائل مهم دمکراسی، دین، زن، محیطزیست، آموزش و مسئلهی هویت و نظمهای جهانی را میتوان مورد بررسی قرار داده و آنها را اساس قرار داد و همین امر سبب شد که روز به روز مسئلهی آزاد نمودن اوجالان بیشتر به مسئلهای جهانی و بینالمللی تبدیل شود که این مسئله از همین حالا ترکیه و سران آ.ک.پ و م.ه.پ را وحشت زده کرده است.
خبرگزاری فرات: نقش اوجالان را در حل مسئله کورد در خاورمیانه تا چه حد حائز اهمیت میبینید؟
علی احمد: اگر به تاریخ کوردستان نگاهی بیندازیم، در طول این تاریخ کوردها دارای فکر و ایده و فلسفه خود نبودند تا خود را سازماندهی کرده و آموزش دهند و شخصیت و هویت جدید کوردی ایجاد نمایند. در طول تاریخ ۲ خط در کوردستان وجود داشته است. خط مبارزات و مقاومت و خط خیانت. همیشه مقاومت درحالیکه به پیروزی نزدیک شده است، خط خیانت اجازه نداده است کوردها به اهداف خود برسند. اما با پیدا شدن فلسفه اوجالان جنگی استراتژیک آغاز شده است، آن نیز جنگ خود شخصیت و هویت قدیمی بود. آن شخصیت و هویتی که همیشه برای خیانت و تسلیم شدن آماده بوده است. اوجالان در تزهای فکری خود تاکید میکند که دیگر با کورد قدیم، کوردستان به پیش نخواهد رفت. بههمین دلیل در فلسفهی اوجالان مسألهی شخصیت برای ایجاد کوردی نوین اولویتی ۹۰ درصدی دارد و نقش اوجالان نقش ایجاد شخصیت ملی، دمکراسیخواه، قدرتمند و مقاومتگر است که این شخصیت میتواند گامی به سمت دوست داشتن زندگی و همزیستی خلقها در منطقه بردارد.
خبرگزاری فرات: آزادی اوجالان در پایان دادن به جنگ تا چه حد مؤثر است و خاورمیانه با وجود ۴ کشور ایران، عراق، ترکیه و سوریه تا چه حدی تغییر خواهد کرد؟
علی احمد: بدون شک آزاد نمودن اوجالان به معنی باز نمودن درها برای گفتوگو و اعتماد به یکدیگر و پایان دادن به جنگ، یعنی آغاز موفق فعالیتهای سیاسی و مدنی در چهارچوب سازماندهی جامعه است که بهطور مستقیم بر ایران، عراق و سوریه نیز تاثیر خواهد داشت.
خبرگزاری فرات: تز اوجالان در چهارچوب کنفدرالیسم و ملت دمکراتیک در خاورمیانه و همهی جهان سبب مناقشات و مباحث بسیاری شده است. چرا این شیوه و این سیستم تا این سطح مؤثر بوده است؟
علی احمد: بیشتر مسائل ملی و اتنیکی خاورمیانه تاریخی طولانی دارد و تا حد زیادی بدون هیچ راهحلی باقی ماندهاند. تزهای فکری اوجالان در چهارچوب کنفدرالیسم و ملت دمکراتیک، راهحلی دائمی و طولانیمدت برای همه این مسائل با روشهای اخلاقی که اساس بشر دوستی است، میباشد و بدونشک تأثیر این تزها روزبهروز افزایش خواهد یافت و بیشتر مشخص میشود. در روژاوای کوردستان و در شمال سوریه که چندین ملت و خلقهای گوناگونی در آن در چهارچوب یک سیستم توافقی مانند هم بدون آنکه هیچ کس احساس سرکوب ملی و دینی داشته باشد، زندگی میکنند و اینها در سایه تزهای اوجالان میباشد. این تزها روزبهروز در مراکز آکادمیک و سیاسی بیشتر مورد بحث و گفتگو قرار میگیرند و مانند ابتکار عمل و راهحلی برای مسائل انباشته شده جامعه خاورمیانه و جهان میباشند.
خبرگزاری فرات: عراق و باشور کوردستان نیز از تنشها و عدم ثبات در خاورمیانه به دور نیستند. به عقیده شما پارادایم اوجالان در حل مسائل و مناقشات عراق و باشور کوردستان چه نقش مثبتی خواهد داشت؟
علی احمد: همانطور که میدانیم عراق کشوری است با ملیتها و آیینها و مذاهب بسیار که در میانهی خاورمیانه قرار گرفته است و بیشتر این مسائل و مشکلات تاریخی بسیار قدیمی دارد و همیشه اثرات بدی بر جای گذاشته است که تا امروز نیز این مسائل بدون راهحل باقی ماندهاند. بدون شک تز درک متقابل در چهارچوب کنفدرالیسم و ملت دمکراتیک بهترین راهحل و مانند مدلی جدید و موفق برای پایان دادن به مسائل خونین انباشته شدهی تاریخ عراق و کوردستان میباشد. پارادایم اوجالان تاکید بر همزیستی آزاد و دمکراتیک است که در پایان این مسئله سبب پیمانی اجتماعی برای همهی مردم عراق خواهد شد، عراقی آزاد و دمکراتیک و کنفدرال که هر کس حقوق و وظایف خود را میشناسد و بدون خشونت ملی و آیینی و مذهبی در آن زندگی میکند.