در روز 29 آوریل در شهر مسکو پایتخت روسیه, سومین کنفرانس کردها تحت عنوان «نقش خاورمیانه دموکراتیک در چارهیابی مسئله کرد» برگزار شد. این کنفرانس هرساله به منظور طرح مسئله کرد, از سوی اتحادیه سازمانهای بینالملی کردها برگزار میگردد. شمار زیادی از پارلمانتاران, آکادمیسینها, روسای سازمانها, نویسندگان, دانشمندان و سیاستمداران از کشورهای مستقل مشترکالمنافع, فدراسیون روسیه و اروپا در این کنفرانس کردها حضور یافتند.
کنفرانس نامبرده در آکادمی دیپلماسی وزارت خارجه روسیه برگزار شد و بیشتر بر سر «مسئله کرد» بحث و گفتگو صورت گرفت.
«آلکسی میتروفانوف» پارلمانتار حزب «روسیه عادل» که در این کنفرانس حضور یافته بود گفت که کردها راهکارهای مبارزاتی خود را تغییر میدهند. وی افزود:«مرحلهای مهم برای کردها در ترکیه آغاز شده است. این مرحله, بسیار تاریخی است. امروز در اینجا, شمار زیادی از کارشناسان, سیاستمداران, آکادمیسینها و نمایندگان سازمانهای اجتماعی حضور بهم رساندهاند. این مرحله از سوی آنها مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت. در روزهای اخیر تحولات و وقایع مهمی رخ دادند که به تحولات سیاسی خاورمیانه مرتبط است. انقلاب کنونی سوریه بویژه اوضاع کردها بسیار حایز اهمیت است. زیرا کردها نه جانبدار رژیم بعث هستند و نه مخالفان سوری. کردها دارای مواضعی مستقل و خاص هستند. بدونشک مبارزاتی بسیار حیاتی پیشبرد مییابد. کردهای سوریه بسیار موفقیتآمیز عمل کردهاند. آنها مخالف تجزیه سوریه هستند و با مبارزاتشان آن کشور را بسوی دموکراتیزاسیون سوق میدهند. در ترکیه هم مرحلهای بسیار حیاتی به میان آمده. در این میان مهمترین مسئله, خروج نیروهای ه.پ.گ از ترکیه است. با این عقبنشینی, البته که مبارزات کردها خاتمه نمییابد, بلکه به شیوهای دیگر تداوم خواهد یافت. تاکنون کردها با توسل به سلاح مبارزه میکردند, اما از هماکنون مرحلهای سیاسی را آغاز کردهاند. به نظر ما, مسئله کرد هماکنون بخوبی مطرح شده است. به نظرم باید کشور ما هم این تحولات را مورد ارزیابی و بررسی دقیق قرار دهد».
میتروفانف همچنین ضمن اشاره به مرحله صلحی که از سوی رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان آغاز شده, گفت:«اوجالان با این گام تاریخی, توانمندی و قدرت خود را اثبات نمود, اما باید دانست که مبارزات خاتمه نیافته , بلکه این سرآغاز مبارزاتی نوین است».
همچنین در این کنفرانس «صالح مسلم» از روسای مشترک حزب پ.ی.د, «حسامالدین زندلی اوغلو» پارلمانتار حزب صلح و دموکراسی و چندین پارلمانتار روسی حضور یافتند.
در ادامه «حسامالدین زندرلی اوغلو» عضو پارلمان ب.د.پ ضمن اشاره به مرحله صلح امرالی, گفت که در این مرحله مواضع کشورهایی از قبیل روسیه, چین, ایران و عراق بسیار مهم است و مبارزات اوجالان و خلقکرد برای آزادی همه ملتها است.
«صالح مسلم» از روسای مشترک پ.ی.د هم خاطرنشان ساخت که خلقکرد در خاورمیانه برای پیشبرد دموکراسی وظیفه پیشاهنگی را برعهده دارد. وی افزود:«مبارزات کردها در سوریه , جنگ بود و نبود است و این خلق با حملات زیادی روبرو شده است و برای دفاع از این خلق هم نیروی دفاع خلق یعنی ی.پ.گ تشکیل شده است».
در ادامه گفتگوها و تبادلنظرها و ارایه پیشنهادات از سوی حاضرین, همه شرکتکنندگان این کنفرانس حمایت خود از روند صلح از سوی رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان را اعلام کردند و قرارات زیر را اخذ کردند:
1 ـ تلاش برای کاندید کردن اوجالان برای دریافت جایزه صلح نوبل.
2 ـ این کنفرانس از رئیسجمهور روسیه و قدرتهای بینالمللی میخواهد که از روند صلح در ترکیه حمایت کنند.
3 ـ این کنفرانس پیشهاد میکند که «خودمدیریتی دموکراتیک کردها» در سوریه به رسمیت شناخته شود.
4 ـ کنفرانس حاضر از ریاستجمهوری قزاقستان میخواهد که نام پ.ک.ک را از فهرست تروریستی حذف کند.
5 ـ از سازمان ملل خواسته شود که کنفرانسی بینالمللی در خصوص مسئله کرد برگزار کند.