بیش از چهار هزار نفر در ایلام از شناسنامه و حقوق شهروندی محرومند

بیش از چهار هزار نفر در ایلام از شناسنامه و حقوق شهروندی محرومند

از سال 1359 همزمان با آغاز جنگ ایران و عراق کردستان به صحنه درگیری طرفین مبدل شد و علاوه بر خسارتهای روحی و جانی که به کردها وارد آمد هزاران نفر نیز آواره شدند ، گروه بزرگی از این آوارگان، کردهایی هستند که صدام آنها را ایرانی خواند و از عراق اخراج کرد و اکنون جمهوری اسلامی آنها را معاودین می خواند . این گروه از کردها که تعدادشان هزاران نفر است و اکنون در ایلام ساکنند از همه حقوق شهروندی از حق تحصیل در مدارس دولتی گرفته تا یارانه و شناسنامه و گواهینامه محروم هستند.

به سال 1359 برابر با آغاز جنگ ایران و عراق جمعیت کردهایی که صدام آنها را ایرانی خواند و از عراق اخراج کرد قریب 150 هزار نفر بود ، این گروه در ابتدا در ایلام سکنا گزیدند تعدادی از آنها موفق به اخذ تابعیت ایران شدند ، برخی‌ به اروپا ، امریکا و استرالیا مهاجر شدند و گروهی نیز هنوز در ایلام بسر می برند .

به گزارش منابع دولتی تعداد این کردها که ایران از آنها به عنوان معاودین نام می برد اکنون چهار هزار نفر است که در شرایط فعلی حامل کارت سفید اتباع خارجی هستند.

به گفته یکی از این افراد حمل کارت سفید یعنی تابعیت غیر ایرانی برایشان مشکلات بسیاری را به همراه آورده و به همین خاطر آمد و شد آنها از استانی به استان دیگر بایستی همراه با "برگ تردد" صورت پذیرد.

ثبت نام‌شان در مدارس بایستی به صورت غیرانتفاعی و با پرداخت مبالغی بین 100 تا 150 هزار تومان انجام شود ، پذیرش‌شان در دانشگاه‌های انتفاعی ناممکن و حتی در برخی مراکز آموزش عالی برمبناهایی سخت ممکن خواهد بود.

هرگونه داد و ستدهای بانکی برای این افراد دشوار است و حتی گواهینامه هم ندارند ، از حق یارانه هم معلوم است که محرومند، زیرا این مقدار پول تنها به اتباع ایران پرداخت می‌شود با همین کارت سفید اگر بخواهند برای جمع‌آوری اموال منقول و غیرمنقول‌شان که رژیم سابق عراق آنها را به نفع حاکمیت خود مصادره کرده بود، به عراق بروند، با تار و پودهای بروکراسی در خود عراق و نمایندگی‌های دیپلماتیک آنها در جمهوری اسلامی ایران مواجه می‌شوند.

گفته می شود آن گروه از افرادی که موفق به گرفتن شناسنامه نیز شده اند پس از مراجعه به اداره گذرنامه به آنها اعلام شده از چگونگی اعطای تابعیت ایران به این افراد مطلع نیستند و اگر دوباره مراجعه کنند از آنها سلب هویت خواهد شد.

این در حالی است که بر اساس مواد 979 و 976 قانون مدنی ایران اینگونه افراد که بیش از 30 سال در ایران به سر می برند و یا در ایران متولد شده اند، مستحق تابعیت ایران و برخورداری از حقوق شهروندی می باشند.