دشوارترین انتخابات در ایران و سمت‌و سوی یک آینده نامعلوم

دشوارترین انتخابات در ایران و سمت‌و سوی یک آینده نامعلوم

در مرحله‌ای که خاورمیانه در بحرانی عظیم بسر می‌برد و در سوریه جنگی داخلی شدید در جریان است, ایران در صدد است در خرداد ماه انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار کند و احمدی‌نژاد خداحافظی می‌کند.

کشورهای غربی همه نگاهشان را به این انتخابات معطوف کرده‌ا ند. بویژه انتظار نمی‌رود که در زمینه مسئله هسته‌ای ایران تا 14 ژوئن گام‌هایی مثبت برداشته شود. به همین دلیل منتظر شخصی می‌مانند که جای احمدی‌نژاد را بگیرد. احمدی‌نژاد نمی‌تواند برای بار سوم در انتخابات شرکت کند.

ایران در عرصه سیاست‌های خارجی خود در سال گذشته, در زمینه روابط هسته‌ای خود گام‌هایی برداشت. اما از فعالیت‌هایش در راستای غنی‌سازی اورانیوم دست برنداشت. کشورهای غربی هم تلاش می‌کنند با تهدید و اعمال تحریم‌ها ایران را مجبور کنند به عقب گام بردارد.

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در هنگامه تغییر و تحولات خاورمیانه بسیار مهم می‌نماید. این انتخابات سرنوشت ایران را تعیین خواهد کرد. مشکل ایران نه تنها رخدادهای شکل گرفته در کشورهای همسایه و تحریم‌های بین‌المللی, بلکه رکود اقتصادی شدید و خودخوری اجتماعی در داخل آن هم هست.

قریب 600 تن برای ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کردند. قریب 100 تن از این کاندیداها از پتانسیلی نیرومند برخوردارند, اما تنها 10 تن از آنها از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت خواهند شد. انتظار می‌رود که تا 23 می چهار یا پنج کاندیدا تأیید صلاحیت شوند که این امر توازنان میان جناح‌های قدرت را تا حدودی مشخص خواهد کرد.

یکی از کاندیداهای قدر در این انتخابات سعید جلیلی است که مذاکره‌کننده ارشد ایران در مذاکرات هسته‌ای و نماینده مستقیم خامنه‌ای می‌باشد. رقیب او هم «اسفندیار رحیم‌مشایی» مشاور احمدی‌نژاد می باشد. این امر مسئله را دشوارتر می‌سازد. بویژه اگر کاندیدای مورد پسند احمدی‌نژاد از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت شود, آنگاه پیش‌بینی نتایج انتخابات بسیار دشوارتر خواهد شد.

کارشناسان سیاسی می‌گویند, حتی اگر مشایی رد صلاحیت شود, بازهم از مواضع خود گامی به عقب برنخواهد داشت. لذا هنوز بطور کلی مشخص نیست که مرحله به کدام سمت و سو خواهد رفت. احمدی‌نژاد که از مشایی حمایت می‌کند, از سوی محافظه‌کاران تندرو به دور شدن از ایدئولوژی رسمی نظام متهم گشته است. هم‌اکنون دولت هم در دست جریان احمدی‌نژاد می‌باشد.

از سوی دیگر «اکبر هاشمی رفسنجانی» 78 ساله و رئیس‌جمهور سابق ایران که میانه‌رو می باشد, با کاندیداشدن خود سمت‌و سوی مسایل را بصورت غیرمنتظره تغییر داد. اگر مشایی کاندیدای مورد حمایت احمدی‌نژاد رد صلاحیت شود, مسلما رقابت‌ها با رفسنجانی ادامه خواهد یافت.

رفسنجانی کاندیدای مورد علاقه محافظه‌کاران, مخالفان میانه‌رو و اصلاح‌طلبان است.