وکلای رهبر خلق کورد از دفتر حقوقی سده، در ۳ فوریه برای اطلاع از سرنوشت رهبر خلق کورد، عمر خیری کونار، هامیلی ییلدریم و ویسی آکتاش که در زندان فوق امنیتی امرالی زندانی هستند، با گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور شکنجه دیدار کرده و خواستار اطلاع سریع از سرنوشت موکلان خود شدند. وکلا در دیدار خود ضمن اشاره به وضعیت موکلین خود، اوجالان، کونار، ییلدریم و آکتاش اظهار داشت که از ۲۵ مارس ۲۰۲۱ تا کنون هیچگونه اطلاعی از سرنوشت آنان در دست نبوده است.
وکلا در دیدار خود ضمن اشاره به گزارشهای کمیته ممانعت از شکنجه اتحادیه اروپا، تصمیمات کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد در رابطه با عدم اطلاع از وضعیت موکلین خود را خاطرنشان ساختند. همچنین وکلا به مواد ۷ و ۱۰ پیمان حقوق مدنی سازمان ملل متحد اشاره کردند که شکنجه و سوء رفتار را ممنوع اعلام میکند. در همین رابطه از گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور شکنجه درخواست کردند که سریعا در رابطه با وضعیت موکلین آنها اقدام نماید.
درخواستها بدون پاسخ ماندهاند
عبدالله اوجالان رهبر خلق کورد، در ۱۵ فوریه سال ۱۹۹۹ در جریان توطئهای بینالمللی به ترکیه مسترد شد و از آن زمان تا کنون در زندان فوق امنیتی امرالی در انزوا به سر میبرد. مدت ۱۰ ماه است که از وضعیت وی هیچگونه اطلاعی در دست نیست. از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۱۶ دیدارهای وکلا و خانواده با وی به بهانههایی مانند بدی وضعیت هوا، خراب بودن کشتی، خراب بودن یدککش، ممنوع میشدند. از سال ۲۰۱۶ تا سال ۲۰۱۹ هم این دیدارها به بهانه ممنوعیتهای سه ماهه و ۶ ماهه بار دیگر ممنوع شده اند.
رهبر خلق کورد از زمانیکه دستگیر شده است تا ۲۷ آپریل سال ۲۰۲۰ یکبار از حق برخورداری از تماس تلفنی استفاده کرده است و بعد از انتشار شایعاتی در مورد وضعیت سلامتی وی، یکبار دیگر هم به مدت چند دقیقه با برادرش محمد اوجالان توانسته است تماس تلفنی برقرار کند. بعد از این تماس مدت ۱۰ ماه است که از سرنوشت او هیچگونه اطلاعی در دست نیست.
تلاشهای وکلا
چون تا کنون مراجعات وکلا برای دیدار با رهبر خلق کورد بینتیجه مانده است، وکلای وی در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۱ با درخواست دیدار سریع، مجددا به وزارت دادگستری ترکیه، مدیریت کل اموال موقوفه و جزا، ریاست سازمان حقوق بشر، وزارت دادگستری مراجعه کردهاند. در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱ وکلای رهبر خلق کورد بار دیگر به کمیسیون تحقیق حقوق بشر مجلس هم مراجعه کردهاند. در ۲۵ نوامبر ۲۰۲۱ وکلا برای طرح این ممنوعیتها به دفتر سازمانهای مدنی هم مراجعه کردند. سپس در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، وکلا بار دیگر به نهادهای بینالمللی مراجعه کردند. وکلا در دیدارهای خود از سازمانهای بینالمللی درخواست کردند که وظایف و مسئولیتهای خود را در این رابطه عملی کنند و وضعیت غیرحقوقی در امرالی را محکوم کنند.
طبق نظر دادگاه عالی قانون اساسی همه چیز عادی است
چون وکلا از مراجعات مکرر خود تاکنون به نتیجهای دست پیدا نکردهاند، دفتر حقوقی سده در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۱ با درخواست «اتخاذ تدبیر» به دادگاه عالی قانون اساسی مراجعه کرد. این دادگاه قانون اساسی در ۱۲ ژانویه درخواست وکلا را رد کرده و در ۳۱ ژانویه رد ان را به اطلاع وکلای دفتر حقوقی سده ابلاغ کرده است. دادگاه قانون اساسی تصمیم خود را اینگونه اعلام کرده است که اوجالان از امکانات پزشکی و دسترسی به درمان برخودار است و برای دیدار وی با وکلا و خانواده موانعی برقرار شده است و زندگی وی با هیچگونه تهدیدی روبرو نیست.
انتقاد وکلا از کمیسیون دادستانها و قضات، مراجعه به کمیته ممنوعیت شکنجه اتحادیه اروپا
وکلای رهبر خلق کورد به دلیل عدم پاسخ به درخواستهایشان، در ۲۴ دسامبر به بهانه عدم اجرای وظایف و مسئولیتها و محدود کردن درخواستهای حقوقی به کمیسیون دادستانها و قضات HSK شکایت کردند. وکلای دفتر حقوقی سده، اخرین بار به کمیته ممنوعیت شکنجه اتحادیه اروپا مراجعه کرده و ضمن اشاره به وضعیت رهبر خلق کورد که از ۲۵ مارس ۲۰۲۱ تا کنون هیچگونه اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس نیست، از این کمیته درخواست کردند که به امرالی عزیمت کند.