گزارش چهارم احمد شهید و کمترین اشاره به نقض سیستماتیک حقوق بشر در کردستان
گزارش چهارم احمد شهید و کمترین اشاره به نقض سیستماتیک حقوق بشر در کردستان
گزارش چهارم احمد شهید و کمترین اشاره به نقض سیستماتیک حقوق بشر در کردستان
این گزارش در حالی منتشر شده است که نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران توسط جمهوری اسلامی، که ممانعت از گردش آزاد اطلاعات را هم شامل میشود، طبعاً راههای گزارشگری و اطلاع رسانی در این حوزه را هم دشوار نموده است. در چنین شرایطی بدیهی است که به رغم تلاشهای شبانه روزی گروهها و افراد فعال در این عرصه، بخش اعظمی از وقایع از حوزهی دید ایشان مستتر میماند.
اما متاسفانه در گزارش اخیر آقای احمد شهید کمترین اشاره به ملتها و نقص حقوق بشر در این مناطق شده است، این گزارشات نمایانگر کارنامهی کامل جمهوری اسلامی در قبال وضعیت اسفبار حقوق بشر در مناطق حاشیه ای ایران نیست، بلکه نظر به محدودیت فعالیت فعالان حقوق بشر در داخل کشور، از یک طرف بیانگر توانمندی آنها در شرایط سرکوب و سانسور بوده و از طرف دیگر تنها بخشی از کل واقعیت نقض حقوق بشر در ایران را مستند و منعکس می سازد. و کمترین گزارش را از نقض حقوق بشر و نقض سیتمایتک حقوق بشر در این مناطق و بخصوص کردستان منتشر کرده است.
از سوي ديگر نيز شاهد آن هستيم که در طول اين چند ساله بيشتر صداهاي مستقل مطبوعاتي چه بسا که در نطفه خفه شده است و امروز مي توان به صراحت ادعا کرد وضعيت آزادي بيان در مناطق کردنشين در بدترين وضع در طول سي و چند سال اخير قرار دارد.
از زمان گزارش سوم تا گزارش چهارم آقای احمد شهید مناطق کردنشین بیشترین آمار دستگیری و زندان و شکنجه را در برداشته است. در این مدت شرق کردستان،هیچ گاه کمترین بهره ای از عدالت قضایی نبرده است. فعالان کرد با سنگین ترین اتهامها پس از ماه ها حبس در سلول انفرادی و شکنجه، در دادگاه غیر علنی محاکمه و به اعدام محکوم شده اند.
طی این مدت خشونت نیروهای پلیس و نیروی انتظامی و تعرض این نیروها به حقوق شهروندان عادی، روستائیان، کاسبکاران و کولبران در مناطق مرزی ادامه داشت. دستگیریها، بازداشتها، محاکمات و کنترلهای امنیتی، قضایی علیه فعالیتهای سیاسی و مدنی فعالان در منطقه در سطحی گسترده کماکان ادامه یافت. طی سال مورد بحث, هرگونه تجمع و اعتراض مدنی و مسالمت آمیز مردم نسبت به اینگونه تعرضات، کماکان ممنوع بود.
در این مدت اعمال فشار بر دانشجویان، ایجاد محدودیت برای آنان، تهدید و بازداشت، محروم کردن از تحصیل و ممانعت از فعالیت های سیاسی و مدنی در مراکز دانشگاهی و آموزش عالی در کردستان مشکلاتی را برای دانشجویان فعال بوجود آورد.
براساس گزارشهای نهادهای حقوق بشری در کردستان، دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی و قضایی جمهوری اسلامی در این یک سال اخیر ، بیش از صدها نفر را به اتهام های سیاسی و مدنی دستگیر و روانه بازداشتگاهها کرده اند، دستگیر شدگان عمدتا از یک تا ۵ ماه و یا بیشتر در بازداشت بوده اند.
طی این سال اخیر بطور کلی نقض حقوق اساسی، انسانی، آزادیهای بیان و مطبوعات و سیاسی و حقوق شهروندی مردم ایران، بوِیژه حقوق مردم کردستان کماکان ادامه داشت و در این خصوص نه تنها هیچگونه بهبودی حاصل نشده بلکه در مواردی وضعیت رو به وخامت گراییده است.
در رابطه با احکام اعدام فعالان سیاسی کرد که هماکنون 28 فعال سیاسی و مدنی کرد محکوم به اعدام هستند که با اتهام های سیاسی و امنیتی مواجهند در زندان های سنه، ارومیه، سمنان، رجایی شهر و سقز در انتظار اجرای حکم اعدام و یا تایید/نقض حکم دادگاه بدوی در دادگاه های عالی هستند. از این تعداد ۱۷ تن حکم قطعی اعدام دریافت کرده اند و ۱۱ زندانی دیگر حکم اولیه اعدام گرفته اند و در انتظار رای دیوان عالی کشور هستند.
اما متاسفانه در گزارش اخیر آقای احمد شهید کمترین اشاره به این موارد نشده است که چه بسا جای تاسف است برای تمامی آنانی که شبانه روزی در تلاشند که گزارش نقض حقوق بشر در کردستان را به گوش آقای احمد شهید گزارشگر ویژه در مورد حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران برسانند.