یک ماه از آغاز عملیاتهای انقلابی نیروهای گریلا در مناطق جولمرگ گذشت. این برای اولین بار در تاریخ مبارزات حزب کارگران کردستان است که نیروهای گریلا بر چنین مناطق گستردهای در شمال کردستان حاکم میشوند. بنا به نظرات و ارزیابیهای کارشناسان، جنبش کردها بیش از پیش نیرومندتر شده است.
هرچند رژیم حزب عدالت و توسعه در ماههای زمستان چندین حمله نظامی علیه نیروهای گریلا انجام داده و بعد نیز پیروزی زودرس خود را اعلان داشت، اما نیروهای گریلای کرد در شمال کردستان، حاکمیت مناطق گستردهای را در اختیار گرفتند. این مهم در مبارزات 30 ساله این حزب برای اولین بار اتفاق افتاده است.
در مرحلهای که به عنوان «چهارمین مرحله استراتژیکی» اعلام شده است، نیروهای گریلا در چارچوب جنگ انقلابی خلق، عملیاتهای گستردهای را انجام داده و دولت ترک نیز به دلیل این حملات روزهای بسیار سختی را سپری میکند. دوران کالکان از اعضای شورای رهبری کنفدرالیزم جوامع کردستان درباره این مرحله گفت: "نیروهای گریلا دارای آنچنان نیرویی هستند که میتوانند ارتش ترک را در چنین وضعیتی قرار دهند که توانایی هرگونه حرکتی را از دست بدهد".
دهها کیلومتر از مناطق، تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد
هرچند که ارتش ترک درصدد است تا آمار تلفات خود در جنگها را مخفی نگاه دارد،اما نیروهای گریلا از تاریخ 23 ژوئیه در شمزینان و از 4 آگوست نیز در چلی حاکمیت بسیاری از مناطق را در اختیار گرفتهاند. قریب یک ماه از حاکمیت نیروهای گریلا بر مناطق گستردهای در شمال کردستان گذشت و این نیز برای اولین بار در تاریخ حزب کارگران کردستان انجام میگیرد.
باهوز اردال از فرماندهان نیروهای گریلا میگوید: "در واقع به مدت 28 سال است که نیروهای گریلا در چهار بخش کردستان حضور دارند و برای عبور از مرزهای تعیین شده به پاسپورت نیز احتیاج ندارند. در واقع از مدتها قبل این مرزها برای گریلا دیگر معنایی در برندارد".
ارتش ترک قادر نیست که به مناطقی که تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد وارد شود. هنوز هم با حملات هوایی که تا کنون انجام داده، نتایجی را بدست نیاورده است. گریلاهای کردستان در بسیاری از مناطق شمال کردستان پستهای ایست و بازرسی را دایر کرده و مدارک شناسایی شهروندان را کنترل میکنند. بسیاری از کسانی را که با ارتش ترک در همکاری میباشند را نیز بازداشت میکند. این مهم نیز خود نشان از اجرای تاکتیکهای نوین گریلا در جنگ است.
دوران کالکان از اعضای شورای رهبری کنفدرالیزم جوامع کردستان در اینباره گفت: "نبایستی کسی در این انتظار باشد که ملت کرد و گریلا در برابر فاشیزم حزب عدالت و توسعه و دولت ترک سکوت اختیار کند. اگر از طرق سیاسی، نتیجهای حاصل نمیشود، آن وقت ملت کرد و گریلا دارای چنین نیرویی هستند که با ایستادگی و مبارزات خود، راهحلی را برای مسئله کرد دربرگیرند. آنچه در شمزینان انجام میگیرد، بخشی از این حقیقت است . این عملیاتها تنها آغاز و هشداری برای دشمن میباشد".
کالکان در ادامه گفت: "تحرکات ارتش ترک در این مناطق بسیار محدود شده است. دیگر قادر نیست که از پایگاههای خود خارج شود. نه تنها در شمزینان بلکه در دره زاپ، زاگرس، جیلو، چارچلا و بسیاری از مناطق، از منطقه گوسته تا گووند تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد. ارتش ترک قادر نیست به این مناطق وارد شود. نیروهای گریلا بسیاری از پایگاهها را تحت محاصره قرار دادهاند. یا عقب نشینی خواهند کرد و یا تسلیم خواند شد. برخی از پایگاهها در چنین شرایطی قرار دارند".
کمال گارزان از فرماندهان نیروهای گریلا بیان داشت که مناطق شمزینان تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد و اظهار داشت که این مناطق توسط نیروهای گریلا محاصره شده است. این فرمانده نیروهای گریلا در ادامه گفت: "ارتش ترک در پایگاههای نظامی خود محبوس شدهاند".
دوران کالکان نیز در ادامه سخنان خود با اشاره به شرایط موجود بیان داشت که در سومین مرحله استراتژیکی نیروهای گریلا برای پیشرفت در امر چارهیابی مسئله کرد برخی اوقات با هدف هشدار دادن عملیاتهای را انجام داده و ضرباتی را به دشمن وارد میکرد. وی در ادامه گفت: "اگر راهحل سیاسی رد شود، رویدادهای خطرناکی رخ خواهند داد. اکنون نیروهای گریلا اهداف خود را تغییر دادهاند، نتها یک مرکز را مورد هدف قرار نمیدهند, هدف تنها ضربه وارد کردن به طرف مقابل نیست، بلکه بنیانگذاری خودمدیریتی دموکراتیکی است".
مراد کارایلان رئیس شورای رهبری کنفدرالیزم جوامع کردستان نیز گفت: "قبلا تاکتیک گریلا از این قرار بود که یک مرکز نظامی را مورد هدف قرار داده و از آن منطقه دور میشد، اما اکنون نیروهای گریلا تاکتیکهای جنگی خود را تغییر داده و با هدف قرار دادن بسیاری از مراکز، عملیاتهای را انجام داده و در آن منطقه سنگرهای خود را تأسیس کرده و حاکمیت خود در منطقه را گسترش میدهند. در این چارچوب اکنون جنگ بسیار شدیدی در کردستان در جریان است. اکنون نیروهای گریلا علیه پادگانهای ارتش که روزانه روستاهای کردستان را توپباران میکند، عملیاتهای را انجام داده و با تحت محاصره قرار دادن آن حاکمیت خود در منطقه را افزایش میدهد. اکنون نیروهای گریلا 35 کیلومتر در داخل مرزهای شمال کردستان مستقر شدهاند. در واقع نیروهای گریلا در مناطق نزدیک به شهر شمزینان، سنگر گرفتهاند. تمامی تلاشهای دولت ترک برای بیرون راندن نیروهای گریلا از منطقه، بدون نتیجه باقی مانده است. وضعیت منطقه اینچنین است".
دولت ترک در عمل قبول کرد، اما به صورت رسمی سکوت کرده است
تا کنون مقامات دولت ترک در رابطه با کنترل نیروهای گریلا بر این مناطق بیانیهای را منتشر نساختهاند. ارتش ترک در تاریخ 9 آگوست تمامی پستهای ایستبازرسی در جاده حد فاصل شهرهای گور- شمزینان را برچید. شایان توجه است که این پستهای ایستبازرسی از سالها قبل دایر شدهاند. در تاریخ 11 آگوست نیز این مراکز ایست و بازرسی در جاده حدفاصل شهرهای جولمرگ-چلی برچیده شدند. در تاریخ 17 آگوست هنگامی که هیئتی از مقامات کنگره جامعه دموکراتیک، حزب صلح و دموکراسی و کنگره دموکراتیک خلقها برای انجام برخی تحقیقات به منطقه سفر کردند با پست ایست و بازرسی نیروهای گریلا مواجه شدند. گلتن کشاناک رئیس مشترک حزب صلح و دموکراسی نیز در اینباره گفت: "در این مناطق با هیچگونه نیروی ارتش و یا دولتی مواجه نشدهایم".
ارتش ترک قادر نیز از راه زمینی وارد منطقه شود، در اینباره گفته شده که نیروهای گریلا به مدت 24 ساعته بر این پایگاههای منطقه نظارت دارند. نیروهای گریلا تمامی تحرکات نظامیان در این پایگاهها را تعقیب کرده و برای این پایگاهها نه کمکهای لوجستیک و نه کمکهای مهمات ارسال میشود. در تصاویری که به خبرگزاریمان ANF ارسال شده بود،این حقیقت را مشخص میساخت.
دوران کالکان از اعضای شورای رهبری کنفدرالیزم جوامع کردستان اظهار داشت که تلفات جانی ارتش ترک بسیار زیاد است و بیان داشت که حزب عدالت و توسعه و مقامات ارتش ترک برای مخفی کردن شمار کشته شدگان ارتش، توافقنامههایی را به امضا رساندهاند. کالکان در ادامه گفت: "ارتش ترک در واقع شمار کشتههای خود را به گونهای که زخمی شدهاند،اعلان میدارد. میخواهند شمار کشتههای خود را مخفی نگاه دارند. چنین میگویند «اگر بگوییم که زخمی شدهاند، کسی سخنی به میان نمیآورد و کشتههای خود را مخفی خواهیم کرد». با این اعمال خود درصددند تا نشان دهند که در کردستان هیچ جنگی در جریان نیست. شهروندان ترکیه را فریب میدهند. میخواهند اینچنین وانمود کنند که نیروهای گریلا شکست خوردهاند".
تاکتیکهای گریلا در نبرد شمزینان در تاریخ 30 ساله حزب کارگران کردستان بینظیر است. ارتش ترک که دومین ارتش قدرتمند ناتو بوده و تمامی تسلیحات نظامی خود را از کشورهای غربی دریافت میکند، اکنون تحت محاصره نیروهای گریلا قرار گرفته است. در واقع نیروهای گریلا در سالهای 1991 و 1992 عملیتهای گستردهای را در شرناخ و جولمرگ انجام داده بودند. نیروهای گریلا در سال 1991 در ماون و در سال 1992 در بیزله، هلنا و روباروک عملیاتهای گستردهای را انجام داد. بنا به گزارشهای منابع گریلا، در ماون 7 سرباز ارتش توسط نیروهای گریلا به اسارت گرفته شده و پایگاه به تمامی تخریب شد. نیروهای گریلا پایگاه نظامی بیزلی را به تمامی تحت کنترل قرار دادند، در عملیات علیه پایگاه نظامی هلنا، قریب 200 تن از گریلاها شرکت داشته و این عملیات با هدف انتقامگیری کشتار جمعی در شرناخ انجام گرفت.
مناطق تحت کنترل گریلا در جنوب کردستان
هرچند که این برای اولین بار است که چنین مناطق گستردهای در شمزینان تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد نیز اما در جنوب کردستان مناطق وسیعی تحت کنترل گریلا است. این مناطق که به عنوان مناطق حفاظتی میدیا شناخته میشود، سالهاست که تحت کنترل نیروهای گریلا قرار دارد. ارتش ترک بارها در مقابل این مناطق حملات نظامی گستردهای را انجام دادند، اما باز هم قادر به شکست ایستادگی نیروهای گریلا نشدند.