در غرب کردستان هرچند ملت کرد مدیریت مناطق خود را در اختیار گرفته و به آزادی نزدیک می شوند، تلاش های دولت ها و نیروهایی که از وجود کردها ناراحتند افزایش یافته و به مانند گاو خشمگین که به پارچه قرمز حمله می کند، به ارزشها و دستیافته های کردها حمله می کنند. به همین خاطر نیز هر شیوه حمله را مشروع دیده و از گروه های مزدور و مسلح برای این حملات استفاده می کنند.
اخیرا در حومه شهر عفرین در غرب کردستان و در شهر حلب، گروه های مزدور به کردها حمله می کنند. آنچه قابل ملاحظه می باشد این است که این گروه ها تا کنون ناشناس بوده و خود را به عنوان ارتش آزاد سوریه عنوان می کنند. این گروه ها چه کسانی هستند، هدف آنها از این حملات چیست، چرا با شیوه های پلید و غیر اخلاقی به کردها حمله می کنند و چه کسانی از آنها حمایت می کنند؟ ما در رابطه با این گروه ها تحقیقاتی را انجام داده و موارد قابل توجهی را مشخص ساخته ایم.
از موفقیت کردها ناراحتند
با آغاز مرحله انقلاب در سوریه بسیاری از گروه های مخالف به وجود آمده و با عنوان ارتش آزاد سوریه در مقابل رژیم مبارزه کردند.اما کردها که تاریخ مبارزات آنها از مدت ها قبل می باشد، نه با رژیم سوریه بودند و نه با مخالفین، بلکه به عنوان نیروی سوم و چاره یابی به مبارزه پرداختند. کردها که تا کنون حتی موجودیت آنها مورد قبول واقع نمی شد، با سیاست خود که از جنگ و درگیری پرهیز می کرد و نیروی خود را اساس مبارزه قرار می داد، هرچه بیشتر نیرومندتر می شدند. هم از جنگ دوری کرده و نیز هم با شیوه های مسالمت آمیز کنترل شهر ها و مناطق خود را برعهده گرفتند، همچنین سیستم خودمدیریتی دموکراتیکی را نیز بنا نهادند. همچنین اتحاد خود را تشکیل داده و به عنوان نیروی در غرب کردستان مورد قبول واقع شدند. اما هرچقدر ملت کرد مدیریت مناطق خود را در اختیار گرفته و به آزادی نزدیک می شوند، تلاش های دولت ها و نیروهایی که از وجود کردها ناراحتند افزایش یافته و به مانند گاو خشمگین که به پارچه قرمز حمله می کند، به ارزشها و دستیافته های کردها حمله می کنند. به همین خاطر نیز هر نوع حمله را مشروع دیده و از گروه های مزدور و مسلح برای این حملات استفاده می کنند.
حملاتی که در شهر های حلب و عفرین نیز انجام می گیرند، با حمایت برخی از نیروها، توسط این گروه ها مسلح و مزدور انجام می گیرد. شهر حلب به دلیل اینکه چندین قوم و مذهب در آن وجود دارد، گروه های مسلح بسیاری در آن حضور دارند، همچنین شهر عفرین که نزدیک به شهر حلب بوده و با ترکیه هم مرز می باشد، هر دو شهر به هدف این حملات مبدل شده اند. این گروه های مسلح و مزدور بر این اندیشه اند که اگر این مناطق را تحت کنترل درآورند، می توانند حاکمیت خود را بر تمامی مناطق غرب کردستان بگسترانند. "گردان صلاح الدین ایوبی" و "عاصف الشمال (طوفان شمال)" گروه هایی هستند که این حملات را انجام می دهند. این هر دو گروه خود را به عنوان ارتش آزاد اعلام می کنند. اما نیروهای اساسی ارتش آزاد جدا می باشند.
ارتش آزاد متشکل از چند گروه می باشند؟
ملت حومه شهر حلب از گذشته از رژیم سوریه ناراحت می باشند. به همین خاطر نیز گروه های مخالف بسیاری تشکیل شده اند. می توان گفت که هر روستا، یا که شهر و یا عشیره ای گروهی را تشکیل داده اند. این گروه ها بارها جلسه های را برگزار می کنند تا متحد شوند، اما این اتحاد صورت نگرفته و مشکلات بسیاری را با هم دارند. هرچند که در میان ارتش آزاد، متحد دیده می شوند، اما تناقضات و مشکلات بسیاری با هم دارند. مثلا "گردان توحید"، گروهی که در شهر حلب در بیشترین درگیری های مسلحانه شرکت می کند. اما از سوی دیگر نیز "گردان احرار سوریه" نیز در بسیاری از درگیری ها شرکت می کند، اما این دو گروه هیچگاه متحد نمی شوند. در رسمیت گروهی که در حلب و سوریه مورد قبول واقع شده است، "گردان احرار سوریه" مرتبط به ریاض اسد می باشد. گروهی که با نام ارتش آزاد مبارزه می کند، این گروه است. اما گردان توحید آنها را قبول ندارد، چون عشیره آنها جدا می باشد. همچنین در ذهنیت آنها نیز تفاوت های وجود دارد. گردان توحید از اسلام رادیکال و اندیشه ای به مانند القاعده حمایت می کند. گردان احرار سوریه را نیز می توان به عنوان هواداران اخوان مسلمین نام برد.
به غیر از این گروه ها، گروه حزب طلوع اسلام نیز وجود دارد و در منطقه بابه در شهر حلب نفوذ بیشتری دارد. جدای از اینها نیز، گروه های دیگر مرتبط به شیوخ وجود دارند. در هر روستایی گروهی مرتبط به شیخ آن روستا وجود دارد. برخی از گروه ها متحد شده اند، تمامی این گروه ها مرتبط به ارتش آزاد سوریه می باشند. برخی ها نیز خود را بخشی از ارتش آزاد نمی دانند. تنها مخالفینی در مقابل رژیم می باشند.
گردان صلاح الدین ایوبی
با آغاز انقلاب در سوریه، بعد از اینکه درگیری ها در شهر حلب و حومه آن افزایش یافت، برخی از اشخاص کرد که نتوانستند در میان کردها خود را سازماندهی کنند، با ارتش آزاد سوریه دیدار انجام داده و ارتباط برقرار کردند. این اشخاص کسانی هستند که در مناطق کردها مورد قبول واقع نمی شدند و مشکلات اجتماعی بسیاری را داشتند. گروه کوچکی از آنها در ارتش آزاد سوریه جای گرفته و نام گردان صلاح الدین ایوبی را بر خود نهادند. با آغاز انقلاب در سوریه، برخی از گروه های کوچکی شکل گرفتند، اما نتوانستند مقاومت کنند و نابود شدند. این گروه های کوچک که نتوانستند در میان کردها خود را سازماندهی کنند، در گردان صلاح الدین ایوبی جای گرفتند. آنها برای اینکه با ترس و وحشت تأثیراتی را برجای گذارند، همچنین برای برخی اهداف دیگر در این گردان جای گرفتند. برخی ها نیز تنها برای پول به این گردان ملحق شدند.
مزدور، قاچاق و دزد
این گردان ابتدا با گروه های کوچک تشکیل شد، بعدها نیز افرادی که از ارتش سوریه فرار می کردند به این گردان ملحق می شدند. مثلا یکی از افسران ارتش سوریه در منطقه حمص از ارتش فرار کرده و به این گردان ملحق شد و فرماندهی آن را برعهده گرفت. همچنین برخی از اشخاصی که از جنبش آزادی ملت کرد در شمال کردستان فرار کرده و مزدوری می کنند، در این گروه ها جای گرفتند. جگر و حسن از اهالی شهر عفرین از جمله این کسانند. این دو فرد 10 سال قبل از جنبش آزادی ملت کرد فرار کرده و تحت تأثیر دولت ترک مزدوری می کردند.
ارتباط با ترکیه از طریق صلاح بدرالدین
بنا به تحقیقاتی که انجام گرفته است این افراد خواستند تا در میان گردان تأثیراتی را برجای گذارند، بعد نیز از طریق صلاح بدرالدین با سازمان استخبارات ترکیه ارتباط برقرار کردند. در غرب کردستان در برخی از درگیری ها، پول و پاسپورت و اسناد متعلق به ترکیه در نزد برخی از اشخاص پیدا شدند. مشخص نیست که در رسمیت به چه اندازه با ترکیه در ارتباط می باشند، اما آنچه مشخص است، صلاح بدرالدین نیروی خود را از ترکیه دریافت می کند و این گروه از طریق این شخص با ترکیه در ارتباط می باشد.
در منطقه حییان مستقر شده اند
این گروه بدین شکل و همچنین با حمایت ارتش آزاد خود را مستحکم ساخته و به ویژه در مناطق عرب نشین جای گرفتند. در جاده حدفاصل شهرهای عفرین و حلب شهروندان مدنی کرد را ربوده و خواستند رعب و وحشت ایجاد کنند. اما بعد از این رویدادها این گروه دیگر در منطقه کردها مورد قبول واقع نشدند. از منطقه کردها اخراج شده و در منطقه عرب نشین حییان شهر حلب مستقر شدند. آنها از هدف مشخصی برخوردار نیستند.
برخی از احزاب کردی دست به کار شدند
بعد از اینکه برخی از فعالیت های این گروه مشخص شده و در میان ارتش آزاد سوریه جای گرفتند، برخی از احزاب کردی خواستند تا از آنها سواستفاده کنند و بنا به منافع خود از آنها استفاده کنند. این احزاب اینچنین خواستند مشخص سازند که آنها نیز از نیروی مسلح برخوردار هستند. حزب آزادی کردی در سوریه متعلق به مصطفی جما و حزب اتحاد از این قبیل احزاب می باشند. ادعا می شود که این احزاب مخفیانه برخی از اشخاص را به گردان صلاح الدین فرستاده تا بتوانند بر آن تأثیر بگزارند.
در مناطق کردنشین جایی برای آنها وجود ندارد
این گروه تأثیری بر مناطق کردنشین ندارد و کسی آنها را قبول نمی کند. همچنین گفته می شود که این گروه از دزدها، جیب برها و مزدوران تشکیل شده اند. در میان این اشخاص، کسی که بیشتر از همه شناخته می شود محمد حمدوش از اهالی شهر عفرین می باشد که به عنوان قاچاقچی سیگار شناخته می شود. قبل از انقلاب در سوریه، با رژیم سوریه در ارتباط بود. بعد از اینکه برخی از مناطق به دست ارتش آزاد رسید، خود را به آنها نزدیکتر کرد. اکنون نیز به عنوان یکی از مسئولین گردان صلاح الدین شناخته می شود.
شمار آنها زیاد نیست، بنا به برخی گزارش های مسئولان آنها، شمارشان حدود 700 نفر می باشد. در دو پست ایست و بازرسی حزب آزاد در جاده حدفاصل شهرهای عفرین و حلب به همراه کارکنان این حزب مستقر می باشند.
طوفان شمال
این گروه مرتبط به شخصی به نام عمار دادیخی می باشد. او نیز شخصی به اصل ترکمن می باشد و اهل منطقه عزاز در مرز با شمال کردستان است. سالها با دولت ترکیه در ارتباط بود. همچنین این ارتباط خود را با رژیم سوریه نیز برقرار کرد. یعنی هم برای سوریه و نیز هم برای ترکیه جاسوسی می کرد.
مورد حمایت ترکیه قرار دارد
آنچه قابل توجه است، وی در هنگام آغاز انقلاب در سوریه، به اتهام حمایت از رژیم بعث تحت تعقیب انقلابیون قرار گرفت. اما به یکباره و به احتمال زیاد با حمایت دولت ترکیه، نیرومند شده و انقلابیون سوریه نتوانستند به وی نزدیک شوند. ادعا می شود که دولت ترکیه از وی حمایت می کند. وی بعد از دستگیری برخی از اعضای حزب الله مشهور شد. به همراه برادر و پسرعموهایش به یک اتوبوس حامل اعضای حزب الله حمله کرده و برخی از اعضای آنها را بازداشت کردند. این اعضای حزب الله را برخی اوقات در روستای خود و بعد نیز در مرزهای ترکیه مخفی کردند. ادعا می شود که در این مسئله دست دولت ترکیه نیز وجود دارد. این رویداد برای دادیخی موفقیتی سیاسی به شمار می آید.
گفته می شود که احتیاجات خود را از ترکیه دریافت می کنند. از اسلحه ارتش ترک و از لوازم و خودروهای ترکیه استفاده می کنند. علیه کردها مبارزه می کنند. اکنون منطقه عزاز برای کردها ممنوع می باشد. بنا به گفته او بایستی کردها همگی نابود شوند. اخیرا جاده میان عزاز و عفرین مسدود شده است.
ارتش آزاد از آنها حمایت نمی کند
عمار دادیخی توسط ارتش آزاد به عنوان شخص معقولی مورد قبول واقع نمی شود. گردان توحید، فاروق و گردان فاتحه که بخش های بزرگی از ارتش آزاد را تشکیل می دهند، از او بسیار ناراحات می باشند، اما توانایی مقابله با او را ندارند. گفته می شود که وی تحت حمایت ترکیه می باشد. به خاطر اینکه ارتش آزاد نیز تمامی احتیاجات خود را از ترکیه دریافت می کند، نمی تواند با عمار دادیخی مقابله کند.
بازرگانی انسان ها
ادعا می شود که دادیخی در مقابل پول سرباز استخدام می کند. همچنین در مطنقه عزاز زندانی را ساخته و انسان ها را دستگیر کرده و با آن انسان ها بازرگانی می کند. بنا به گفته برخی که در این زندان بوده اند، دادیخی کسانی را که دستگیر می کند یا اعدام کرده و یا نیز در مقابل پول آنها را آزاد می کند. این نیز بخشی از درآمد وی را تشکیل می دهد. اخیرا نیز یک روزنامه نگار لبنانی را دستگیر کرده و تا کنون آزاد نکرده است.
اعراب نیز به خاطر ظلم وی فرار کردند
بعد از برخوردهای این گروه، شهروندان عرب منطقه عزاز نیز از این منطقه فرار کرده و به نزد کردها آمدند. همچنین برخی از ترکمنها نیز فرار کردند. کردها، اعراب و ترکمنها در شهر عزاز زندگی می کنند. اما کردها در این منطقه بسیار کم می باشند و بیشتر آنها بعد از این رویدادها به عفرین کوچ کردند. اعراب این منطقه نیز علیه رژیم مبارزه می کنند اما در میان اعراب عزاز و ترکمن ها نیز تنش هایی وجود دارد.
حمله علیه منطقه اشرفیه
بنا به گزارش منابع کردها، در میان ارتش آزاد، گردان توحید بیشترین رابطه را با کردها برقرار ساخته است و در بسیاری مواقع با هم همکاری کرده اند. اما به یکباره خواستند به منطقه کردها در شهر حلب وارد شوند. بعدها مشخص شد که مسئولان گردان صلاح الدین ایوبی آنها را تشویق به حمله کرده اند. بنا به برخی تحقیقات محمد عمار شخص به اصل خود کرد و از منطقه جندرس می باشد و در گردان صلاح الدین ایوبی جای دارد، اولین کسی بود که شهروندان کرد در منطقه اشرفیه شهر حلب را گلوله باران کرد.
درصدد بودند تا کردها و اعراب همدیگر را قتل عام کنند
در اینباره مشخص شد که مسئولان گردان صلاح الدین ایوبی با این حمله خواسته اند که بگویند یگانه نماینده کردها در سوریه آنها می باشند و بدین صورت گردان توحید را نیز تشویق به حمله کرده اند. در واقع بعد از حمله به منطقه اشرفیه نیز، مسئولان گردان توحید بیان داشتند که حمله به منطقه کردها به اشتباه صورت گرفته است. گفته می شود که این حمله نیز طرح برخی از نیروهای سیاسی کردها می باشد. بر این اساس برخی از نیروهای کرد با ارتش آزاد سوریه دیدار انجام داده و برای انجام حملات آنها را تشویق می کنند. در اینباره نام دکتر عودین از اعضای انجمن میهنی نیز اظهار شده است. بنا به برخی گزارشات وی با مسئولان ارتش آزاد دیداری را انجام داده و خود را به عنوان نماینده کردها معرفی کرده است.
گفته می شود که قبل از این دیدارها، مسئولان گردان توحید اظهار داشته اند که آنها به مناطق کردها وارد نمی شوند، اما بعد از دیدار عودین با مقامات ارتش آزاد، بیان داشته اند که کردها بایستی از منطقه اشرفیه خارج شوند. بعد از این حمله یکی از مسئولان حزب آزادی نیز با گفتگویی با یکی از خبرگزاری ها بیان داشته بود: "اگر در میان کسانی که حمله کرده اند، اعضای حزب ما نیز وجود داشته باشند، این تصمیم حزب ما نمی باشد".
حمله علیه شهر عفرین
بنا به برخی تحقیقات نیز، حملات گروه عمار دادیخی علیه منطقه عفرین نیز با همکاری برخی از نیروهای کرد صورت گرفته است. بنا به برخی گزارش ها دادیخی خود گفته است: "من هیچ کاری با کردها ندارم، به نزد گردان صلاح الدین بروند، آنها را می شناسیم". این به مانند توطئه بوده و تلاشی برای محدود کردن مبارزات جنبش آزادی ملت کرد می باشد.