در استان «آمد» شمال کردستان 25 گور دستهجمعی که ادعا میشود 270 پیکر در آن دفن شده, کشف گردیده. «راجی بیلیجی» اذعان داشت که باید این گورهای دستهجمعی مطابق قوانین بینالمللی حفاری شوند. برای اینکه دلایل موثق موجود از میان نروند, باید حفاری بگونهای علمی انجام شود.
در دهه 90 جنگ در شمال کردستان شدیدتر شد و هزاران نفر در گورهای دستهجمعی از سوی ارتش و پلیس ترک دفن شدند. نخستین بار در سال 1989 در «نوالا قصابا» گور دستهجمعی که متعلق به 98 نفر از جمله چندین پیشاهنگ پ.ک.ک و معصوم کورکماز بود, کشف شد. بعدها گورهای دستهجمعی یکی پس از دیگری در مناطق مختلف کردستان کشف شدند که وحشیگری ارتش ترکیه را نشان میدهند. کردهای زیادی توسط ارتش ترکیه بازداشت و به مکانهایی نامعلوم منتقل شدند و دیگر به خانههایشان باز نگشتند. برخیها هم گریلاهای پ.ک.ک میباشند که در جریان درگیریها جانباختهاند. تاکنون 253 گور دستهجمعی کشف شدهاند, اما فقط 29 گور حفاری شدهاند و گفته میشود که 3243 نفر در این گورها دفن شدهاند.
بیشترین تعداد گورهای دستهجمعی در سرت وجود دارد
تاکنون گورهای دستهجمعی زیادی حفاری شدهاند, اما بخاطر عدم رعایت پروتکل بینالمللی, دلایلی که اثبات کند که این افراد چگونه قتلعام شدهاند, از میان رفته و حتی هویت اشخاص هم تشخیص داده نشده. بیشترین تعداد گورهای دستهجمعی در شهر سرت شمال کردستان است که 35 گور میباشد. در استان جولمرگ 33 و در استان بدلیس هم 32 گور جمعی وجود دارند. در استان آمد هم تاکنون 25 گور دستهجمعی کشف شدهاند که تنها 6 گور حفاری شدهاند.
راجی بیلیجی رئیس شعبه سازمان حقوق بشر در آمد گفت باید گورهای دستهجمعی بگونهای علمی حفاری شوند تا دلایکی که اثبات کند چگونه این افراد قتلعام شدهاند, از بین نرود. وی افزود که راهکارهای برگرفته شده از سوی دولت ترکیه موجب میشود که این دلایل از میان برود تا جنایات ارتش و دولت اثبات نگردد.