پس از فراخوان «صلح و جامعه دموکراتیک» رهبر آپو در ۲۷ فوریه، بحثها درباره این روند ادامه دارد. اولین گامی که باید برای پیشبرد این روند برداشته شود، اعمال «حق امید» است. اما دولت ترکیه در این مورد هنوز گام مشخصی برنداشته است.
وکیل مراد آبا، نماینده بنیاد حقوق بشر ترکیه (TİHV) در شهر آمد، در مورد «حق امید» با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد و گفت: «در اساس حق امید چه چیزی وجود داشت؟ حکم دادگاه حقوق بشر اروپا علیه انگلستان. حق امید تصریح میکند که اگر فردی که به حبس ابد محکوم شده است، بدون امید به آزادی در زندان بماند، این به معنای نقض عمل علیه بشریت و شکنجه است. همچنین تصریح میکند که مجازات نباید تا زمان مرگ باشد.
کمیته وزیران نیز در این رابطه مهلتی به ترکیه داده بود و این مهلت رو به اتمام است. متاسفانه ترکیه هنوز در این باره اقدامی نکرده است. در واقع، ترکیه عضو نهادهای بینالمللی است. ما به دادگاه حقوق بشر اروپا متعهد هستیم و همچنین عضو سازمان ملل متحد هستیم. ترکیه باید به سرعت، این حکم را بپذیرد و 'حق امید' را به رسمیت بشناسد. اما متاسفانه ترکیه اکنون در تلاش برای به تاخیر انداختن این امر است.»
«ترکیه از الزامات جامعه دموکراتیک دور میشود»
آبا اظهار داشت که ترکیه برای مدت طولانی از الزامات جامعه دموکراتیک و جهان دموکراتیک فاصله میگیرد و گفت: «در رابطه با این وضعیت، در ۲۶ ژوئن، روز همبستگی با قربانیان شکنجه، اطلاعات زیادی در مورد اعمال بد و شکنجه به اشتراک گذاشتیم. ترکیه دارای یک مشکل اساسی از این دست است: تلاش میکند همه مشکلات را پنهان کند و تلاشی برای حل آنها نمیکند.
وقتی توجه میکنیم، نهادها و مقامات در ترکیه روندی را که دولت باغچلی آغاز کرده است، درک نکردهاند. در حالی که 'حق امید' یک حق بسیار اساسی است. این یک حق در برابر ممنوعیت شکنجه است، اما ترکیه همیشه سعی در به تاخیر انداختن آن دارد.
متاسفانه ترکیه به کشوری تبدیل شده است که تمایلات استبدادی از خود نشان میدهد. به همه چیز از دریچه امنیت نگاه میکند و تلاش میکند مشکلات را پنهان کند.»
مراد آبا تاکید کرد که حق امید در عین حال یک حق زندگی است و گفت: «متاسفانه ترکیه برای مدت طولانی در مرکز جنگ قرار دارد. این امر صلح داخلی و آرامش در ترکیه را از بین میبرد. بار دیگر یک روند صلح پیش روی ماست. به رسمیت شناختن حق امید و اقدام در این راستا، اعتماد مردم را به این روند افزایش خواهد داد.
تاکنون در ترکیه گام محکمی برای راهحل برداشته نشده است. اقدام در رابطه با حق امید، روند راهحل را تقویت خواهد کرد. تا زمانی که این گام برداشته نشود، روند ناکافی خواهد ماند. به رسمیت شناختن حق امید، گامی مهم برای صلح جامعه خواهد بود.»