پروفسور «اودو اشتاینبک» خاورمیانهشناس بزرگ اروپایی در خصوص تصمیم ک.ج.ک مبنی بر «خروج نیروهای گریلا از ترکیه» گفته بود که «یک گام تاریخی است». وی اذعان داشت که صلحطلبی کردها بر کل منطقه خاورمیانه تأثیر عمیقی خواهد گذاشت. پروفسور اشتاینبک در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری فرات خاطرنشان ساخت که مرحله دموکراتیزه شده خاورمیانه که به «بهار عربی» مشهور شده, به «بهار کوردی» وابسته است.
پروفسور اشتاینبک که مدتی مدید است ریاست انستیتوی «شار» را بر عهده داشت, در خصوص تصمیم ک.ج.ک مبنی بر خروج نیروهای گریلا از خاک ترکیه, به خبرگزاری فرات گفت طرف کردها با این تصمیم خود صداقت و جدیت خود در قبال مرحله صلح را اثبات نمودند. وی افزود:«این تصمیم تاریخی پ.ک.ک از دو لحاظ مهم است. نخست؛ در مرحله کنونی نقش و توانمندی اوجالان برای حل مسئله کرد باردیگر اثبات شد. دوم؛ طرف کرد با این عملکردهایش, خود را برای پیشبرد گفتگوها آماده ساخت. از این مرحله به بعد پیشبرد مرحله به برداشتن گام از سوی ترکیه مرتبط است. نوع برخورد حزب حاکم آ.ک.پ و اردوغان در این زمینه چندان مناسب نیست. مرحله دموکراتیزاسیونی که در سالهای 2008 و 2009 آغاز شد, در سال 2011 به بنبست رسید. اردوغان به ملیپرستی گرایید و تنها به هویت ترکیسم اهمیت داد. اگر مطالبات کردها برآورده نشود, ممکن است بازهم مسئله به بنبست برسد و این احتمال هم وجود دارد».
از 8 می مرحله صلح مسیر واقعیش را طی خواهد کرد
پروفسور اشتاینبک تصریح کرد که در 8 می با خروج نیروهای گریلا از ترکیه, مسلما مرحله چارهیابی در مسیر واقعی خود قرار خواهد گرفت و مهمترین مسئله حل خواهد شد. وی افزود:«باید اینبار نگرشی مثبت به مسئله داشت. این بار مرحله چارهیابی هم بسیار متفاوت است و هم اینکه اگر اردوغان میخواهد در سال 2014 رئیسجمهور و یا نخستوزیر شود, پس به حمایت کردها نیاز دارد. سیاستهای اشتباه او در قبال کردها موجب شد که در انتخابات قبلی آرای کردها را از دست دهد».
این اندیشمند آلمانی یادآور شد که چارهیابی مسئله کرد بر تمامی خاورمیانه تأثیر خواهد گذاشت. وی گفت:«باید قبل از هرچیز کردهای سوریه متحد شوند. پیشبینی آینده سوریه هماکنون بسیار مشکل است, اما باید کردها در این بخش از کردستان همصدا شده و بر مطالباتشان اصرار ورزند.»
اشتاینبک تأکید کرد که چارهیابی مسئله کرد در ترکیه و سوریه ارتباطی مستقیم با مرحله «بهار عربی» در کشورهای منطقه خاورمیانه دارد. وی افزود:«کردها میتوانند بهار عربی را از بنبستی که در آن گرفتار شده, نجات دهند. زمینه برای یک بهار کوردی هم هموار است. هرچند مسئله کرد در ترکیه و سوریه به شفافیت نرسید, اما اوضاع کردهادر ایران هم هنوز طرح نشده است. کردهای عراق هم هنوز تصمیم قطعی خود را نگرفتهاند. معلوم نیست که میخواهند در عراق منطقهای اتونوم اعلام کنند یا از دولت مرکزی عراق جدا میشوند. همچنان متردد هستند. امید به یک بهار کردی بسیار زنده شده و مسلما چارهیابی مسئله کرد در چهار کشور که آینده دموکراتیزاسیون را تعیین میکند, بسیار مهم است».
کردها در عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نقش مهمی دارند
پروفسور اشتاینبک در ادامه خاطرنشان ساخت که اتحادیه اروپا و بویژه کشور آلمان در چارهیابی مسئله کرد نقش مهمی بازی کند. وی افزود:«مسئله عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا در سال گذشته به بنبست رسید. راه گفتگوها مسدود شد. هرچند راههایی جزئی وجود داشت اما هیچ تحولی روی نداد. چه بسا دولت آ.ک.پ و اردوغان در سال گذشته به مسئله دموکراتیزاسیون و رفرمهای درخواستی اتحادیه اروپا اهمیت ندادند. لذا چارهیابی مسئله کرد میتواند این بنبست را بگشاید و راه عضویت ترکیه در اتحادیه را هموار سازد. میتواند باردیگر توجهات ترکیه به مسئله اتحادیه اروپا را معطوف دارد. لذا نقش کردها بسیار کلیدی است».
اشتاینبک کیست؟
پروفسور اودو اشتاینبک از سال 1971 الی 1975 ریاست بخش خاورمیانهای نهاد «سیاست و علم» را برعهده داشت. از سال 1976 الی 2006 ریاست انستیتوی شارک «آلمان» را که مرکز در هامبورگ است, برعهده گرفت. وی از 2007 تاکنون هم در مرکز مطالعات استراتژیک در مورد خاورمیانه به نام « GIGA» مشغول کار است و هنوز هم در دانشگاه «ماربورگ» در بخش خاورمیانهشناسی تدریس میکند.