اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران در مصاحبه با روزنامه "آرمان روابط عمومی" که روز یکشنبه 7-10-2012 منتشر شد، تاکید کرد که مثل گذشته در جریان مسائل کشوری نیست. او درعین حال مدیریت در ایران را دچار "اشکال" دانست. او درباره بحث هایی که درباره نامزدی احتمالیش در انتخابات آینده ریاست جمهوری مطرح شده، گفت که آمادگی این کار را ندارد.
به گزارش عربیه, هاشمی رفسنجانی در این مصاحبه گفته است: "من در حال حاضر مثل گذشته در جریان مسائل كشور، آنگونه كه اتفاق میافتد، نیستم. بیشتر از طریق رسانهها و گاهی از طریق بعضی ملاقاتها مطالبی را میفهمم اما در مجموع فكر میكنم در شرایط كنونی، هم ضعف مدیریت و هم تحریمها هر دو سهم دارند."
او سپس با اشاره به بحث تحریم ها و مساله مدیریتی در ایران پرداخت و اظهار داشت: "البته بحثی هم بین دولتیها و اصولگراها هست كه بعضیها میگویند مدیریت اشكال دارد و بعضیها میگویند كه تحریمها مؤثر است. من تعجب میكنم كه چرا آنها بحث میكنند! هر دو به ضررشان است. اگر تحریم را مؤثر بدانیم، میگویند چرا باید كاری كنیم كه تحریم تا این حد برای ما موذی باشد و اگر مدیریت را بگوییم، بالاخره این مدیریت از كجا آمده است؟ بهتر این است كه واقعبینانه تحلیل كنند و مردم در جریان قرار گیرند و بفهمند كه تقصیر و كوتاهی از كجاست. من هر دو را مؤثر میدانم. بالاخره تحریمها دسترسی ما را به منابع ارزی و تجاری محدود كرده است. سرعت بخش خصوصی را محدود و حمل و نقلها و بیمهها را گران كرده است. معطلی كالاها كه معمولاً با اعتبارات بانكی سروكار دارد و هزینهبر است، گران تمام میشود. نمیتوانیم بگوییم تحریمها بیتأثیر یا كمتأثیر است. به هر حال تأثیر دارد كه دشمنان به آن دلخوش كردهاند. اینكه چه كار كنیم، بحث دیگری است.
مدیریتها هم واقعاً اشكال دارد. من سالها پیش تذكرات جدّی دادم. این سبك مدیریت در نهایت نمیتواند خوب باشد."
هاشمی رفسنجانی درباره تورمی که هم اکنون ایران شاهد آن است گفت: "میتوان تورم را كنترل كرد اما اهمیت نمیدهند. هزینه برای طرحهای سطحی جواب نمیدهد."
او با اشاره به درآمد نفت در سال های اخیر خاطرنشان کرد: "حدود 600میلیارد دلار در این چند سال درآمد ارزی داشتهایم. این رقم اگر واقعاً درست مدیریت میشد، 200میلیارد آن را در این هفت، هشت سال خرج میكردیم و بقیه را ذخیره یا سرمایهگذاری اساسی میكردیم، مگر تحریم میتوانست به ما صدمه بزند؟ ما در مجمع، تأسیس صندوق توسعه ملی را تصویب كردیم كه عمده هدفش این بود كه ارز را ذخیره داشته باشیم و به پیشواز تحریمها كه پیشبینی میشد، برویم. وقتی كه كویت را اشغال كردند، همه چیزشان به هم ریخت و حكومت متفرق شد و رفتند. اما آنها به خاطر ارزی كه ذخیره كرده بودند و در خارج داشتند، در آن زمان خودشان را خوب اداره كردند و حتی آوارگانشان را تأمین و زندگی آنها را اداره كردند تا اینكه دوباره به كشورشان برگشتند."