"فعالان عرصه های سیاسی ، فرهنگی ، هنری و ورزشی در غرب کردستان بیش از یکسال است مشغول فعالیتهای شبانه روزی برای نهادینه کردن سیستم خودمدیرتی دمکراتیک هستند. "
در غرب کردستان دهها سال بود رژیم بعث سوریه در راستای ذوب فرهنگی با ایجاد ممنوعیتهای زبانی و اجتماعی سعی در انکار ملت کرد داشت اما بیش از یکسال پیش از آغاز قیامهای مردمی ملت کرد در پی استقرار سیستمی دمکراتیک و خودمدیر بر آمده است .
پیشتر در شهر عفرین به مانند سراسر غرب کردستان اولین چیزی که به چشم می خورد و توجه را جلب می کرد تصاویر سران رژیم بعث و شعارهایی در وصف آنها بر روی دیوارها و تابلوهای تبلیغاتی بود.
از نخستین تصمیمات مردم عفرین که از بیست و دوم ژوئیه سالجاری موفق به تصرف اماکن دولتی و در دست گرفتن امور اداری شدند حذف این تصاویر از سطح شهر بود. اقدامی که در سراسر غرب کردستان در حال انجام است .
رژیم بعث همچنین در راستای عرب سازی مناطق کردستان با تغییر اسامی اصیل شهرها و روستاها نامهای عربی برای آنها برگزیده بود.
وظیفه اصلاح و تغییر اسامی این مناطق به مجالس خلق واگذار شده است.در همین راستا مجلس خلق در ناحیه جندرس تاکنون نام 40 روستا را تصحیح کرده و به دو زبان عربی و کردی در ورودی آنها نصب کرده است.
در همین حال از مجله مهمترین اقداماتی که طی سال گذشته در غرب کردستان انجام گرفته تأسیس موسسات و مدارس کردی بوده است.
تاکنون با تلاش جنبش جامعه دمکراتیک در بسیاری از شهرهای کردستان و سوریه چندین باب موسسه فرهنگی و مدارسی مختص به آموزش زبان کردی تأسیس شده اند.
در عفرین پس از پایان دوره آموزشی زبان کردی، مرکز فرهنگی شهر به دانش آموزان مدرک پایان دوره اهدا کرد.
در مراسم اهدای مدارک تموز شمالی از اعضای نهاد زبان کردی طی سخنانی گفت ما این دانش آموزان را غنچه های آینده ساز کردستان می دانیم و از اینکه شاهد چنین روزی هستیم بسیار خرسندیم .
در این مراسم همچنین به دانش آموزان ممتاز جوایزی نیز تعلق گرفت.
در اقدامی دیگر برای آموزش زبان کردی یک مدرسه هم در روستای کخری از توابع عفرین افتتاح شد.
در سخنرانیهای مراسم افتتاحیه مسئولان اعلام کردند برای آموزش به زبان کردی تصمیمی جدی در میان است و کردها از همه توان خود برای رسیدن به این هدف بهره خواهند گرفت.