اوجالان: برای انجام مذاکرات گسترده باید مکانیسمهایی ایجاد گردد
اوجالان: برای انجام مذاکرات گسترده باید مکانیسمهایی ایجاد گردد
اوجالان: برای انجام مذاکرات گسترده باید مکانیسمهایی ایجاد گردد
ادریس بالوکان بطور مفصل جزئیات دیدار هیأت حزب ب.د.پ در امرالی با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان را در مصاحبه با «استرک تیوی» بیان داشت. و به سخنان اوجالان که گفته بودند «بایستی وارد مرحله مذاکرات گسترده شده» اشاره کرد. همچنین بیان داشت که اوجالان گفته برای انجام مذاکرات گسترده بایستی مکانیسمی ایجاد شود.
ادریس بالوکان, از نمایندگان حزب ب.د.پ در مجلس ترکیه در مورد مذاکرات دوروز پیش خود با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان در امرالی, با استرک تیوی مصاحبهای انجام داد. بالوکان به تحلیلات اوجالان در مورد تحولات یک سال گذشته, اشاره کرد و گفت:«سخنان جناب اوجالان در رسانههای سراسر ترکیه مطرح شد و این امر نشان میدهد که ایشان طی مرحله گفتگوهای یک سال گذشته با احاطه کامل و بصورت عمیق روی مسئله کار کرده است و فعالیتهایش همچنان ادامه دارد. ایشان گفتند که در نتیجه این فعالیتها تا مرحلهای قابل توجه پیشروی کردهاند و موجب آسودهخاطرشدن جامعه شدهاند. همچنین برای حل مسئله کرد هم پیریزی مهمی صورت گرفته است. جناب اوجالان افزودند که متأسفانه دولت ترکیه با برخوردهای نادرست این مرحله را رو به بنبست بردهاند. دولت صرفا برای پیروزی در انتخابات و بر اساس منافع خود با مسئله برخورد میکند که متأسفانه بر سر راه پیشرفت مرحله صلح مانع ایجاد میکند. همچنین گفتند که اگر همچنانکه پیشبینی کرده بود, روند صلح پیشبرد مییافت و اگر دولت هم همچو طرف کردها صادقانه با روند صلح برخورد میکرد, هماکنون در مرحله ارایه پروژهها میبودیم. جناب اوجالان گفتند اما تاکنون دولت برخوردی مثبت نداشته تا مذاکرات شروع شود».
بایستی روند صلح به لحاظ قانونی تضمین شود
بالوکان خاطرنشان ساخت که تاکنون اوجالان روند صلح را به صورتی که ارتباطشان با جهان خارج قطع است, پیشبرد داده است. ایشان گفتند در مرحلهای که هماکنون به آن رسیدهایم بایستی زمینهای ایجاد گردد که بتوانم با جهان خارج رابطه بیشتری داشته باشم و از دیدگاههای کمیسیون عقلا, احزاب سیاسی و سازمانهای مدنی مطلع شوم.
بالوکان عنوان کرد که رهبر ملتکرد,عبدالله اوجالان گفته برای تداوم روند صلح بایستی مکانیسمهایی بهتر ایجاد شود و افزودند:
«جناب اوجالان به شیوهای کاملا آشکار گفتند که با فعالیتهایش در یک سال گذشته, نقش خود را ایفا کرده است. به همین دلیل افزودند که از آن موقع تاکنون برای تداوم روند صلح, آغاز مذاکرات گسترده گریزناپذیر است. لذا بدون از دست دادن وقت بایستی دولت سریعا مواضعی جدی دربرگیرد و تلاشهایی به انجام برساند. در نتیجه گفتگوهای یک سال گذشته باید وارد مرحله مذاکرات گسترده شد و برای این مهم هم باید شیوهای از فعالیت گسترده تر را بکار گرفت. اوجالان افزودند برای انجام فعالیتهایش در امرالی باید زمینهای قانونی فراهم گردد. همچنین گفتند کارهای زیادی وجود دارد که باید دولت بر آن تمرکز کند».
کمیسیون ناظر و عقلا باید نقش خود را بخوبی ایفا کنند
جناب اوجالان خاطرنشان ساختند که اگر بصورت قانونی و مشروع عمل شود, باید در کنار آن, یک نیروی سوم بعنوان طرف ناظر بر مذاکرات, تشکیل شود. نیروی سومین را میتوان کمیسیون ناظر و یا حقیقتیاب نامید , حتی میتوان از کمیسیون عقلا که بتواند بخوبی از عهده این کار برآید, استفاده کرد. جناب اوجالان افزودند که بایستی دولت بخاطر فعالیتهایی که ما در امرالی پیشبرد میدهیم, زمینههای قانونی, مشروع و حقوقی آن را فراهم سازد. اگر این مسایل عملی شد, آنگاه میتوان وارد مذاکرات گسترده هم شد».
بالوکان افزود که «اوجالان گفتند تاکنون مواضع ترکیه در راستای حل مسئله کرد نبوده و مطالبات و خواستههای کردها را برآورده نساخته. هنوز هم مسایل عدیدهای برای حل, وجود دارند که همچو یک کوه پیشاروی وی میباشند. برای حل این مسایل, پیشنهادهای لازم را به هیأت دولت ترکیه ارایه دادهاند و هماکنون منتظر پاسخ است. باید دولت هم بزودی پاسخی ارایه دهد». بالوکان افزود که اوجالان گفته که به دیدار با هیأت دولت اهمیت میدهد, اما تاکنون پاسخی مثبت و یا منفی به پیشنهادهای وی ندادهاند.
جناب اوجالان گفتند:«مشخص است که بایستی دولت ترکیه دست از این رفتارها که مدام به دنبال فراهم ساختن پیروزی در مذاکرات است, دست بردارد. بایستی برای ورود به مرحله مذاکرات گسترده که حل و آشتی پایدار را به دنبال داشته باشد, مکانیسمی مهم ایجاد کند».
بایستی کردها مسئله موردمهم را عملی کنند
بالوکان به دیدگاههای اوجالان در مورد بیانیه ک.ج.ک هم چنین گفت:
«جناب اوجالان گفتند از طریق رسانهها بیانیه ک.ج.ک را دنبال کردهاند. موارد مطرح شده در بیانیه کاملا صحیح و بجا هستند. اما اوجالان افزودند که بایستی خلقکرد 8 مورد اساسی را که به تحقق ملت دموکراتیک منجر میشود, عملا اجرایی کند و فعالیتهایی جدی به انجام برساند. این 8 مورد مواردی نیستند که منتظر دولت ماند و دید که آیا دولت کاری از پیش میبرد یا نه. جناب اوجالان افزودند مرحله ملت دموکراتیک که دارای 8 مبدأ اساسی است را پیشتر بیان کرده بودم و بایستی هرچه زودتر اجرایی شوند.
اوجالان افزود:«بخاطر مواضع دولت ترکیه مشکلاتی ایجاد شد... بویژه در زمینه مطالباتی که در بیانیه ک.ج.ک هم مطرح شده و گفته شده که قانون اساسی اصلاح شود و زبان کردی به رسمیت شناخته شود و در مدارس تدریس گردد. همانطور که گفتهام, قبل از اینکه دولت به ملتکرد پاسخ بدهد, بایستی پروژههای خود را به شیوهای سریع اجرایی کنند و فعالیتهایشان را گسترش دهند».
باید بیش از این از غرب کردستان صاحبداری شود
بالوکان همچنین گفت که اوجالان در مورد غرب کردستان هم مسایلی برزبان راندند. ایشان گفتند که محاصره اقتصادی و نظامی غرب کردستان قابل قبول نیست و خواست که بیش از پیش از انقلاب غرب کردستان صاحبداری و پشتیبانی شود.
بالوکان در مورد تحلیلات اوجالان در خصوص غرب کردستان به استرک تیوی گفت:
«جناب اوجالان اوضاع غرب کردستان را بخوبی دنبال میکنند. برای اینکه دستاوردهای غرب کردستان نتیجهبخش شود, بایستی فعالیتها سریعا پیشبردی تصاعدی بیابد. ایشان افزودند فعالیتهایی که تاکنون انجام گرفته, نتیجه بخش بوده اما باید گستردهتر گردد. بویژه در مورد گروههای تبهکاری که مدام حمله میکنند گفت که بایستی مکانیسم دفاع ذاتی جامعه نیرومندتر گردد. همچنین جانباختن «شروان مسلم» فرزند صالح مسلم ریاست مشترک حزب پ.ی.د را به خانواده وی و تمامی خلقکرد تسلیت گفت. همچنین تأکیدکردند که برای مبارزه با گروههای تبهکار باید کنگره اسلام دموکراتیک برگزار شود و مکان مناسب آن را هم شهر آمد عنوان کردند. گفتند در این کنگره باید در مورد حقیقت اسلام, فلسفه آن, حقیقت دین و فضایل آن بحث و گفتگوهایی گسترده صورت گیرد و تمامی اقشار در آن شرکت کنند. همچنین گفتند باید خود مردم هم این گروههای تبهکار را تقبیح کنند. جناب اوجالان چنین انتظاراتی داشتند. ایشان همچنین سیاستهای ترکیه و حکومت اقلیم جنوب کردستان در قبال غرب کردستان را مورد انتقاد قرار دادند.
اوجالان خاطرنشان ساخت که محاصره اقتصادی و نظامی ترکیه در مرزهای غرب کردستان را نمیپذیرند و اخیرا هم اقدام به ساخت دیوار در مرزهای نصیبین و سریکانی کرده. کاملا آشکار است که میخواهند جنگی مداوم میان کردها ـ ترکها را شعلهور سازند. گفتند ساخت دیوار در مرزها کار کسانی است که میخواهند جنگی درازمدت تاریخی میان کردها و ترکها روی دهد. گفتند همان جنگ فلسطین ـ اسرائیل است که به کردستان هم سرایت میدهند. همچنین بیان داشتند که بایستی هرچه زودتر دولت از این عملکرد اشتباه دست بردارد. در ادامه گفتند که بستن دروازه مرزی سمالکا از سوی حکومت اقلیم جنوب کردستان قابل قبول نیست و حزب دموکرات (بارزانیها) باید از این مواضع بیمعنای خود که تا به امروز ادامه داشته, دست بردارد. بایستی مطابق روح کنگره ملی با غرب کردستان برخورد کنند. علیرغم تمامی این مسایل, تداوم مبارزات در غرب کردستان بسیار حیاتی است, مسلما به نتیجه خواهد رسید و بایستی خلقکرد هرچهاربخش هم از آن مبارزات پشتیبانی نماید».