یک نهاد آمریکایی که وضعیت آزادی مذاهب در جهان را رصد میکند، در گزارش سالانه خود، ایران را به همراه 14 کشور دیگر جهان در شمار بزرگترین ناقضان مذهب معرفی کرده است
به گزارش کمیسیون آمریکایی " آزادی مذاهب در جهان " در سال گذشته میلادی 15 کشور جهان بهشکلی برنامهریزیشده، مداوم و آشکار حق آزادی مذهب را نقض کردهاند.
این فهرست در 8 مورد با فهرست وزارت امور خارجه ایالات متحده مشابهت دارد که کشورهای برمه، چین، اریتره، ایران، کره شمالی، عربستان سعودی، سودان و ازبکستان را در بر می گیرد .
قرار گرفتن نام ایران در این لیست در حالیست که نظام جمهوری اسلامی ایران خود نیز مدعی رعایت آزادی همه مذاهب و ادیان نیست و تنها دین اسلام و مذهب شیعه را در سیاستهای خود به رسمیت شناخته است . هرچند بسیاری از پیروان مذهب شیعه که دیدگاهشان با ولی فقیه مغایر است نیز تحت فشارهای سخت قرار دارند.
این گزارش میافزاید که در فهرست جدید کمیسیون آمریکایی آزادی مذاهب در جهان، نام کشور ترکیه حذف شده است.
البته حذف نام ترکیه از لیست ناقضان آزادی مذاهب تأمل برانگیز است چون هنوز هم در ترکیه علویها ، کردهای ایزدی و مسیحیان سریانی و آسوری با محدودیتهای گسترده ای مواجه هستند و آنکارا هنوز هم قتل عام ارمنیان و علویها را به رسمیت نشناخته است .
همچنین بخش دیگری برای اولین بار به این فهرست اضافه شده که حاوی نام گروههای غیردولتی ناقض آزادی مذهب در جهان است.
ناکس تیمز، رئیس بخش سیاستگذاری و تحقیق این کمیسیون می گوید کمیسیون آمریکایی آزادی مذاهب در جهان تاکید ویژهای بر نیروهای غیردولتی کرده است که اعمال خشونتآمیزشان تهدید فزایندهای علیه آزادی مذهب محسوب میشود.
او افزود کاربرد خشونت توسط نیروهای غیردولتی علیه اقلیتهای مذهبی و کسانی که با جهانبینی آنها در تعارض هستند، بهطرز فزایندهای رایج میشود و در مناطق گستردهای رخ میدهد که از پاکستان تا نیجریه را شامل میشود.
کمیسیون آمریکایی آزادی مذهب در جهان در سال 1998 به عنوان نهادی ناظر در این زمینه توسط کنگره ایالات متحده تاسیس شده است .