ابراز نگرانی عمیق گزارشگر سازمان ملل متحد از وضعیت زندانیان

گزارشگر ویژه سازمان ملل از دولت ایران خواست در گفت وگو با زندانیان درباره اعتصاب غذای آنها به یک راه حل دست یابد

گزارشگر ویژه سازمان ملل از دولت ایران خواست در گفت وگو با زندانیان درباره اعتصاب غذای آنها به یک راه حل دست یابد

 

عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران روز ۳۱ آگوست ( نهم شهریور ۱۳۹۶) با انتشار بیانیه‌ای نگرانی خود را از وضعیت شمار زیادی از زندانیان زندان رجایی شهر که در اعتصاب غذا در اعتراض به به وضعیت نگهداری‌شان و انتقال غیرقابل توجیه آن‌ها به بند امنیتی دیگر این زندان ابراز کرده است.

 

 به نقل از کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، عاصمه جهانگیر در این بیانیه نگرانی عمیق خویش را از دریافت گزارشاتی که حاوی بدتر شدن وضعیت پزشکی زندانیانی است که در اعتصاب غذا به سر می‌برند، همچنین شرایط بد نگهداری آن‌ها از زمان انتقال‌شان و ادامه شکنجه‌ها، ابراز کرده است.

 

گزارشگر حقوق بشر همچنین گفت: «از دولت ایران مصرا می خواهم که با مذاکره و حسن نیت برای وضعیت اضطراری ناشی از اعتصاب غذا چاره ای عاجل بیابد و به اعتراضات و موارد نقض حقوق بشر رسیدگی نماید و احترام کامل و جایگاه و استقلال شان تضمین شود.»

 

عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوق بشر در ادامه خطاب به دولت ایران گفت: «من از دولت ایران درخواست می‌کنم به یک راه‌حل سریع از طریق گفتگو با زندانیان درباره نارضایتیها و نقض حقوق بشر در موردشان که به اعتصاب غذا منجر شده، برسد. و احترام کامل به شان و جایگاه ان‌ها و استقلا‌ل‌شان تضمین شود.»

 

در این بیانیه اشاره شده که در چند هفته گذشته، ۵۳ زندانی که بیش از ۱۵ بهایی نیز شامل این عده می‌شوند، به بندی بدون اطلاع قبلی و ناگهان منتقل شدند بدون آنکه دلیل انتقال بیان شود. هیچ‌کدام از آنها اجازه نداشتند تا وسایل شخصی خود را با خود بردارند که شامل داروهای پزشکی هم می‌شود. آن‌ها همچنین به طور مکرر از محصولات پزشکی، لباس مناسب، مراقبت‌های مناسب پزشکی و مواد غذایی که با پول خود می‌توانستند بخرند، محروم شده‌اند.

 

بیش از بیست زندانی بند سیاسی- عقیدتی رجایی شهر که در سالن ۱۲ این زندان نگهداری می‌شدند، پس از انتقال ناگهانی و بدون وسایلشان به سالن ده این زندان، دست به اعتصاب غذا زدند و یک هفته ممنوع الملاقات شدند. یافته‌های کمپین در مصاحبه با افراد نزدیک به خانواده‌های اعتصاب کنندگان نشان می‌دهد که اعتصاب چندین تن از زندانیان از هشتم مرداد ماه و برخی دیگر از چند روز و پس از انتقال ناگهانی جمعی از زندانیان سیاسی به بند جدید بدون انتقال وسایل شخصی آنها آغاز شد. به گفته فرد مطلعی که با کمپین سخن گفت، درخواست‌های زندانیان سیاسی کاملا صنفی است و شامل درخواست هایی مانند پس دادن وسایل شخصی، استفاده از هواخوری و همچنین اجازه خرید از فروشگاه زندان است.

 

در نامه تعدادی از خانواده‌های زندانیان سیاسی و عقیدتی کرج خطاب به ریاست سازمان زندان‌ها، اعتصاب غذای زندانیان، آخرین راه باقی‌مانده برای اعتراض آنان به نقض حقوق قانونیشان عنوان شده است. علاوه بر درخواست رسیدگی فوری به خواسته‌های زندانیان، در بخشی از نامه درباره نقض حقوق زندانیان آمده است: «از زمان انتقال زندانیان تا به این تاریخ زندانیان در بند جدید از امکانات رفاهی اندکی از قبیل یخچال، اجاق‌های پخت و پز، تلویزیون و ظروف آشپزی که در سالن قبلی داشتند محروم می‌باشند چرا که اجازه انتقال این وسایل که اکثرا با هزینه‌های شخصی زندانیان و خانواده‌هایشان تهیه شده بود، داده نشده است، وسایل شخصی و داروهای زندانیان پس از گذشت دو هفته به صورت ناقص به آنها تحویل داده شده است که مغایر به مفاد ماده ۳۷ آیین نامه سازمان زندان ها می باشد.»

 

تعداد زندانیان سیاسی و عقیدتی اعتصاب غذا کننده، بین پانزده تا بیست نفر عنوان شده که اسامی بعضی از آنان به دلیل سختی ارتباط گرفتن با داخل زندان مشخص نیست. سعید ماسوری، جعفر (شاهین) اقدامی، سعید شیرزاد، شاهین ذوقی تبار، رضا اکبری منفرد، ابوالقاسم فولادوند، حسن صادقی، رضا شهابی، محمد نظری، پیام شکیبا، محمد بنازاده امیرخیزی و محمدعلی (پیروز) منصوری دوازده تن از زندانیانی هستند که منبع مطلع کمپین، وضعیت جسمی آنان را در اثر اعتصاب غذا نامناسب توصیف کرده است.