نمایندگان احزاب و سازمانهای سیاسی کوردستانی در بروکسل بلژیک با دستور کار حملات دولت ترکیه به شمال و شرق سوریه دیدار کردند.
این نشست به درخواست اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه در اروپا برگزار شد و بسیاری از شخصیتها، سیاستمداران، روشنفکران، نمایندگان احزاب و سازمانهای کوردستانی در ساختمان اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه در بروکسل گرد هم آمدند.
الهام احمد، رئیس مشترک کمیته روابط خارجی اداره خودمدیریتی به نمایندگی از اداره خودمدیریتی در این نشست شرکت کرد و دیدگاههای خود را در مورد وضعیت اخیر منطقه با تاکید بر اهمیت وحدت احزاب، سازمانها و نهادهای کوردی به اشتراک گذاشت.
«ما باید منافع شخصی را کنار بگذاریم، به آینده مردم خود بپردازیم»
الهام احمد گفت: «تمام تلاش ما بر اساس حفاظت از دستاوردهای کنونی، حفاظت از مردم خود در منطقه و تقویت آن دستاوردها است. ما باید تمام منافع خود را که به نفع سرنوشت مردم ما نیست کنار بگذاریم و به آینده خود بپردازیم. این یک نکته کلیدی برای ما است.»
الهام احمد با بیان اینکه منطقه به طور کلی دستخوش تحول بزرگی است و زمان آن فرا رسیده است که سرنوشت مردم خود را از طریق وحدت رقم بزنند، گفت: «ما نیاز به ایجاد وحدت داخلی داریم و در مدیریت آینده که در دمشق ایجاد خواهد شد، کوردها نیز نقش خوبی خواهند داشت، زیرا ما نیز بخشی از این روند هستیم. نکته قابل توجه این است که هر اندازه ترکیه تحت فشار قرار میگیرد، به همان اندازه به دمشق فشار میآورد که انگار خودش این انقلاب را انجام داده یا انگار سوریه را از دست رژیم بعث نجات دادهاند. حتی دو روز قبل از فروپاشی رژیم سوریه، آنها هر روز فریاد میزدند و میخواستند با بشار دیدار کنند. آنها بلافاصله به دمشق رسیدند و گفتند: 'کوردها نباید بخشی از دولت جدید باشند، آنها باید نابود شوند'. یعنی کانسپت نسلکشی کوردها را دنبال میکنند. ما از طرف خود تلاشهایی برای برقراری ارتباط با همه طرفها داریم و همیشه آماده گفتگو هستیم. تمام مذاکرات ما بر اساس ایجاد سوریهای است که در آن همه مردم، گروهها، ملتهای کمشمار، باورداشتها و همه جنبههای اجتماعی از هر نوع بتوانند خود را به شیوهای آزاد ابراز کنند. تا به حال اظهاراتی که گفته میشود فقط بر این اساس است که 'کوردها متحدان ما هستند، آنها با داعش جنگیدند'، اما آنها هیچ گونه تصمیم و تلاشی برای حمایت از کوردها، جلوگیری از قتلعام مردم و یا حمایت از حقوق کوردها ندارند و مشخص نیست. همچنین ما تلاشها و آمادگیهای زیادی برای آینده مردم خود در منطقه داریم. برای هر موقعیتی که ممکن است پیش بیاید، کوردها باید یکپارچه و متحد خود را آماده کنند و عقبنشینی نکنند. زیرا اکنون زمان مقاومت و زمان اتحاد داخلی کوردها است.»
«در سوریه آینده، کوردها باید به هر نحوی حرفی برای گفتن داشته باشند»
الهام احمد در پایان سخنان خود گفت: «ما دوباره تکرار میکنیم که برای گفتگو با همه طرفها آماده هستیم. همچنین ما آمادگی داریم تا در تمامی گفتگوها برای حل مشکلات متعدد سوریه بر اساس پذیرش واقعیت مردم کورد، فعالانه شرکت کنیم. چون از این به بعد خیلی سخت است که گامهای رو به عقب برداریم. حتی اگر قانون جدیدی تهیه شود، کوردها باید به هر نحوی حرفی برای گفتن داشته باشند و هدف ما از این نشست نیز همین است.»
پس از ارزیابیهای گسترده، به منظور حفاظت از دستاوردهای مردم کورد در منطقه در چارچوب سوریه دموکراتیک، نظر مشترک این بود که اگر در آینده هیئت یا نمایندگی از طرف کوردها به دمشق برود، اتحاد کوردها باید فورا ایجاد شود و همه کوردهای ساکن منطقه خود را به صورت مشترک در این هیئت ببینند. باید همه مولفات و ملتهای کمشمار؛ حق خودشان را در آینده سوریه ببینند.
این جلسه حدود سه ساعت به طول انجامید و پس از پایان جلسه، نتیجهای که از ۸ ماده تشکیل میشد اعلام گردید.
نتیجه به شرح زیر است:
نتیجه حاوی ۸ ماده اعلام شد
به درخواست اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه در اروپا، با حضور جمعی از شخصیتها و نمایندگان احزاب و تشکلهای سیاسی کوردستانی، در تاریخ ۱۴/۱۲/۲۰۲۴ در ساختمان اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه در بروکسل، پس از گفتگوهای گسترده، موضع مشترکی برای حفظ منافع مردم ما در روژاوای کوردستان مشخص شد و برنامه کاری مشترک برای آینده تنظیم شد.
موضوع و دستور کار این نشست توسعه و وقایع در سوریه و روژاوای کوردستان بود. بر اساس دستور جلسه، در ابتدا نمایندگان اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه اطلاعاتی را در این نشست ارائه کردند و سپس حاضران یک به یک نظرات خود را در مورد وضعیت سوریه و روژاوای کوردستان و حملات به مناطق کوردها و کوردستان بیان کردند. دفاع از سرزمینها به ویژه در برابر تهدیدات و حملات دولت ترکیه به روژاوای کوردستان به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در مقابل این حملات مواضع اتخاذ شد. موضع ائتلاف بینالمللی علیه داعش و کشورهای همسایه نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در مجموع، امروز در مورد اینکه کوردها در سوریه چگونه باید عمل کنند و کوردهای سایر نقاط میهن و خارج از میهن چه باید بکنند و چگونه از اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه صیانت کنند، مواضع، نظرات و پیشنهادات و درخواستهایی بیان شد.
بر اساس این بحثها، جلسه نکات زیر را به اطلاع عموم میرساند:
۱- از سال ۲۰۱۲، کوردها، عربها، آشوری-سوری-کلدانی، ارمنیها و تمامی گروههای اتنیکی و باورداشتی (مسلمان، سنی، علوی، مسیحی، ایزدی) در روژاوای کوردستان، در شمال و شرق سوریه با هم از اراده خود صیانت کردند و یک اداره خودمدیریتی تشکیل دادند. در این اداره نه تنها اتنیک و باورداشتها، در عین حال زنان نیز با اراده خود در تمام سازمان و ادارات آن جای گرفتند. مناطق تحت کنترل اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، آزادترین، دموکراتیکترین و سکولارترین مناطق هستند. به همین دلیل از ابتدای انقلاب سوریه و تاکنون این مناطق مورد حمله نیروهای اشغالگر و نیروهای سلفی قرار دارند. این واقعیت، این تفاوت امروز بیش از هر زمان دیگری ملموس و برجسته میباشد. به جز مناطق تحت کنترل اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، در حال حاضر تمامی مناطق سوریه تحت کنترل نیروهای اسلامگرای افراطی و تبهکاران وابسته به دولت ترکیه است. هر اتفاقی هم بیفتد، این منطقه باید با سیستم خودش محافظت شود.
۲- دولت ترکیه دشمن اصلی مردم کورد است، به تمام کوردستان حمله میکند و کشورهای اشغالگر منطقه را رهبری میکند و در سراسر جهان علیه مردم کورد فعالیت میکند. از ابتدای انقلاب سوریه، دولت ترکیه با کوردها و دستاوردهای کوردها دشمنی کرده است. ابتدا از طریق داعش و نیروهای وابستهاش حمله کرد. وقتی به نتیجه نرسید شروع به حمله کرد و مناطق زیادی را اشغال کرد. حملات دولت ترکیه همچنان ادامه دارد. او در حملات خود تمامی موازین انسانی و قانونی را زیر پا میگذارد. دولت ترکیه به طور کلی زیرساختها و مکانهای زندگی روژاوا (مخازن آب، نیروگاهها، چاهها و مخازن نفت، مخازن گاز، انبارهای غلات، کارخانههای آرد و نانوایی، کارگاهها، بیمارستانها و سایر مکانهای مشابه) را هدف قرار میدهد. پس از شکست رژیم بعث، دولت ترکیه نیروهای خود را که همگی از نیروهای سلفی هستند، بسیج کرد و به شهبا و منبج حمله کرد. کوردها را از مناطقی که اشغال میشوند اخراج میکنند و جمعیتشناسی را به کلی تغییر میدهند. حملات آنها ادامه دارد. این نشست حملات دولت ترکیه و شرکای آن را به شدت محکوم میکند و با تمام توان در کنار اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه در برابر این حملات میایستد.
۳- طبق قوانین بینالمللی، این حملات توسط دولت ترکیه جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است. ما این وضعیت را از نزدیک دنبال میکنیم و جنایات دولت ترکیه را به دادگاههای بینالمللی خواهیم برد. این نشست تصمیم به تشکیل دادگاه بینالمللی (دادگاه مدنی) در مورد اقدامات دولت ترکیه در روژاوای کوردستان را وظیفه اصلی این دوران میداند و وظیفهی خود را در این رابطه انجام میدهد.
۴- رژیم بعث شکست خورده است و اکنون یک اداره جدید در دمشق ایجاد میشود. اکنون همه سازمانها و نهادهای سوریه بازسازی خواهد شد و قانون اساسی جدیدی ساخته خواهد شد. کوردها مردم باستانی این سرزمین هستند. کوردها و همه مولفات مردمی سوریه باید در ساختن مدیریت جدید جای خود را بگیرند و حقوق آنها باید در قانون اساسی تضمین شود. بنابراین باید با مدیریت جدید سوریه دیدار و مذاکره کرد. احزاب و سازمانهای کوردی نباید خودشان به تنهایی به دمشق بروند. این نشست از تمامی احزاب و سازمانهای کورد در روژاوای کوردستان میخواهد که یک هیئت مشترک تشکیل دهند و یک صدا با مدیریت دمشق صحبت کنند.
۵- حفاظت از روژاوای کوردستان، حفاظت از اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، حفاظت از کوردستان نیز هست. همه نیروها، احزاب، سازمانها و نیروهای کوردستانی باید از اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه حمایت کنند و حملات را متوقف کنند و از منافع مردم ما محافظت کنند. این نشست از تمامی نیروها، احزاب، سازمانها و نیروهای کوردستانی و همه مردم کورد و دوستان کورد میخواهد که در این برهه بدون تردید از اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه حمایت کرده و حملات را متوقف کنند.
۶- روژاوای کوردستان مورد حمله دولت ترکیه و نیروهای سلفی قرار دارد و میخواهند اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه را نابود کنند و تمام منافع مردم آن منطقه را از بین ببرند. در برابر این نقشهها و حملات، روژاوا و تمام مناطق شمال و شرق سوریه باید محافظت شود و یک چتر حفاظتی بینالمللی برای روژاوا ایجاد شود. شمال و شرق سوریه آزادترین و دموکراتیکترین مناطق سوریه هستند. دهها هزار اسیر و بقایای داعش در این منطقه وجود دارد. شکست اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه راه را برای داعش و نیروهای سلفی باز میکند و خطری را برای کل جهان ایجاد میکند. در این نشست همچنین از ائتلاف بینالمللی علیه داعش، سازمان ملل متحد، تمامی نیروهای مرتبط و افکار عمومی جهان خواسته شده است تا حملات ترکیه و شرکای آن را متوقف کنند، از اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه محافظت کنند و برای ساختن سوریهای دموکراتیک همکاری کنند.
۷- در حال حاضر آوارگان زیادی از عفرین، شهبا، حلب و منبج در مناطق شمال و شرق سوریه هستند و به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. مردم کوردستان و خارج از میهن در حال جمعآوری کمک برای آنها هستند. سازمانهای بینالمللی بشردوستانه نیز میخواهند کمک کنند. اما دروازه پیشخابور و تلکوچر بسته است. این نشست از حکومت اقلیم کوردستان و دولت عراق میخواهد که این دروازهها را باز کرده و به پناهندگان و قربانیان کمک کنند. علاوه بر این، این نشست از همه مردم کورد، دوستان کوردها و جهان بشردوستانه میخواهد و میگوید که کمپین کمکرسانی را تقویت کنند و از پناهندگان و قربانیان صیانت بهتری انجام دهند.
۸- جنگی که بیش از یک سال است در فلسطین ادامه دارد، اکنون به لبنان و سوریه سرایت کرده است و گاه به یمن، ایران و عراق نیز سرایت میکند. این جنگ گسترش خواهد یافت و منجر به جنگ جهانی خواهد شد. بسیاری از قدرتها این وضعیت را جنگ جهانی سوم مینامند. اشغالگران کوردستان هر کدام به نوعی طرفین این جنگ هستند. یعنی رفتهرفته جنگ به کوردستان نیز سرایت میکند. در این شرایط، یکپارچگی کوردها، وحدت ملی بسیار مهم است. این نشست از همه مردم، نیروها، احزاب، سازمانها و قدرتهای کوردستانی میخواهد که در یک کنفرانس ملی گرد هم آیند و یک وحدت قوی ایجاد کنند.»