امروز دهم اکتبر " روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام " است. این درحالیست که جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با دیگر کشورهای جهان به نسبت جمعیت بیشترین شمار صدور و اجرای احکام اعدام را داراست.
سازمان عفو بینالملل و سازمان "همبستگی جهانی علیه مجازات اعدام" در سال 2002 روز دهم اکتبر برابر با هیجدهم مهر ماه را روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام اعلام کردند. هدف از این اقدام تلاش جهت لغو مجازات اعدام در همه کشورهای جهان عنوان شده بود.
به گزارش سازمان عفو بینالملل، اکثریت کشورهای جهان مجازات اعدام را یا از قوانین خود و یا در عمل حذف کرده و دیگر کشورها نیز در این راستا گام برمیدارند. اما هنوز هم در 58 کشور جهان مجازات اعدام اعمال میشود.
درحالیکه در اروپا تنها در کشور بلاروس مجازات اعدام وجود دارد، 93 درصد اعدامها در کشورهای چین، ایران، کرهشمالی، عربستان سعودی، پاکستان و آمریکا صورت میگیرند.
تحقیقات سازمانهای حقوق بشری نشان میدهد که بیشتر محکومان بهاعدام، از خانوادههای فقیر و یا از اقلیتهای قومی و مذهبی بودهاند.
در بسیاری از کشورها از جمله ایران حکم اعدام در دادگاههای ناصالح و براساس "اعترافاتی" صادر میشود که تحت شکنجه گرفته شدهاند.
بر اساس گزارش سازمان عفو بینالملل، شمار اعدامها در ایران به طور کلی و اعدامهای در ملاء عام به طور خاص، از سال 2010 به شکل قابلتوجهی افزایش پیدا کردهاند. همچنین ایران بالاترین آمار اعدام نوجوانان را دارد.
ایران پس از چین بیشترین مجازات اعدام را هر سال اجرا میکند و به گفته عفو بینالملل، آمار درست و قابل اتکایی هم توسط مقامهای ایرانی منتشر نمیشود. بسیاری از این اعدامها به صورت پنهانی انجام میشود.
فعالان حقوق بشر خواستار آنند که این مجازات در همه کشورها لغو شود، زیرا این مجازات را بیرحمانه، غیرانسانی و تحقیرکننده میدانند. آنان میگویند، کشتن هرگز نمیتواند عملی عادلانه باشد، حتی اگر دولت دستور آن را بدهد؛ دولتها نمیتوانند عمل کشتن را با قانون منع کنند و خود همزمان دست به کشتن بزنند.
لازم به ذکر است که تاکنون بسیاری از فعالان سیاسی کرد در شرق کردستان از سوی رژیم ایران به اعدام محکوم شدهاند.
گفتنی است هم اکنون 13 فعال سیاسی مدنی کرد در انتظاراجرای حکم اعدام در زندانهای جمهوری اسلامی بسر می برند که عبارتند از:
زینب جلالیان، حبیب اله لطیفی، سید سامی حسینی، رشید آخکندی، شیرکو معارفی. مصطفی سلیمی ، عزیز محمدزاده، عبدالله سروریان، حبیب الهگلپری پور، انور رستمی، سید جمال محمدی، زانیار مرادی و لقمان مرادی.