بر اساس گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، یک پژوهشگر گروه مطالعات زنان، به بحران بیکاری زنان تحصیلکرده در ایران پرداخته و اعلام کرد که ۷۲ درصد زنان بیکار در ایران دارای تحصیلات عالی هستند. این در حالی است که این رقم برای مردان تنها ۲۸ درصد است. به گفته وی، همزمان با افزایش تقاضای دختران برای ورود به دانشگاه، بازار کار برای آنها بسته شده است و نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران پایینتر از کشورهای همسایه و عربستان سعودی است.
این پژوهشگر با اشاره به تقویت ایدئولوژی تقسیم کار جنسیتی در ایران، گفت که این تفکر که مردان نانآور و زنان خانهدار هستند، در تریبونهای رسمی تقویت میشود. بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، در پاییز ۱۴۰۳، ۷۱ درصد بیکاران فارغالتحصیل دانشگاهی زنان بودهاند.
تبعیض در بازار کار زمانی آشکارتر میشود که زنان حتی در صورت اشتغال، ۲۰ تا ۲۵ درصد کمتر از مردان حقوق دریافت میکنند. وی با تاکید بر اینکه در مناطق حاشیهایتر، این انسداد جنسیتی شدیدتر است، به وضعیت زنانی اشاره کرد که با مدارک تحصیلی عالی در مشاغل ناپایدار و با حقوق پایین مشغول به کار هستند.
او با اشاره به بازدید از چند دانشگاه در مناطق مختلف کشور، اظهار داشت که دانشگاه برای بسیاری از دختران، به ویژه دختران فرودست، تنها پنجره مشارکت اجتماعی است، اما این دانشگاهها نمیتوانند ابزار لازم برای رفع موانع بازار کار را در اختیار فارغالتحصیلان قرار دهند. به گفته او، نرخ بیکاری زنان در سیستان و بلوچستان در تابستان ۱۴۰۳ به ۲۱.۵ درصد رسیده که ۷.۳ واحد درصد بیشتر از متوسط کشوری است.
این پژوهشگر نتیجه گرفت که بحران بیکاری زنان تحصیلکرده ناشی از ترکیبی از سیاستهای ناکارآمد، تبعیض ساختاری و رکود اقتصادی است و بدون تغییرات اساسی، این روند به فقر و وابستگی بیشتر زنان منجر خواهد شد.