پژاک: هر روز سال را به روز رشد زبان کُردی مبدل سازیم

در بیانیه‌ی پژاک بمناسبت ۱۵ می، روز جشن زبان کوردی ضمن تبریک این روز اعلام شد: «پاسداشت زبان کُردی و رشد آن در هر چهاربخش کردستان در مقابله با سیاست‌های نسل‌کشی فرهنگی نظام‌های حاکم، یک وظیفه اخلاقی، سیاسی و روشنگری است.»

بیانیه مجلس پژاک

مجلس حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک) با انتشار بیانیه‌ای ۱۵ می، روز جشن زبان کوردی را به تمام مبارزان راه آزادیخواهی و میهن‌دوستان تبریک گفت. پژاک ضمن گرامیداشت یاد شهدا بمناسبت این روز، در خطاب به خلق کورد در روژهلات کوردستان این فراخوان را داد: «مبدل‌کردن هر مکانی به یک مدرسه آموزش زبان مادری، با اراده‌مندی و خودآگاهی خلقمان ممکن می‌گردد. چون این استعداد و توانمندی در شرق کردستان بارها اثبات شده، از تمامی فعالان، روشنفکران، معلمان، جوانان و زنان دعوت بعمل می‌آوریم که به وظایف خطیر خود واقف گردند و کارزار‌های حفظ و رشد زبان کُردی را بیش از سابق نیرومندتر سازند.»

متن کامل بیانیه پژاک با عنوان «با استفاده از زبان کُردی رشدیافته می‌توان ارزشمندی حیات آزاد و دمکراتیک را بخوبی بیان کرد» به شرح زیر آمده است:

«۱۵ می، روز جشن زبان کُردی و حفظ فرهنگ کهن و ریشه‌دار خلق کُرد است که بخشی ارزشمند از غنای فرهنگی خاورمیانه می‌باشد. پاسداشت زبان کُردی و رشد آن در هر چهاربخش کردستان در مقابله با سیاست‌های نسل‌کشی فرهنگی نظام‌های حاکم، یک وظیفه اخلاقی، سیاسی و روشنگری است. روز جشن زبان کُردی را به تمامی مبارزان راه آزادیخواهی و میهن‌دوستی راستین خلقمان تبریک می‌گوییم.

بیش از یک قرن از تداوم سیستم‌های حاکم بر کردستان و خلق کُرد می‌گذرد. در این مدت‌زمان، خلقمان برای پاسداشت زبان کُردی و فرهنگ انسان‌دوستانه و دمکراسی‌محور خویش مبارزاتی بی‌امان به انجام رسانده و شهدای زیادی تقدیم نموده است. به مناسبت این روز فرخنده، یاد و خاطره شهدا را گرامی می‌داریم.

خلق‌کُرد یکی از خلق‌های فداکار است که با درک اهمیت مبارزه برای آزادی و حصول دمکراسی، هزینه‌های مادی و معنوی زیادی را متقبل شده است. خلقی که در چنگال نسل‌کشی فرهنگی و فیزیکی گرفتار آمده بود، در سایه مبارزات جنبش آزادیخواهی آن و فداکاری‌های بی‌مثال خویش،  از مرحله نسل‌کشی عبور کرد. سالهاست با عبور از آن مرحله، در مرحله کسب آزادی کامل بسر می‌برد. با حفظ و رشد زبان کُردی و در کل فرهنگ کهن خلقمان، می‌توان آن پیروزی و دستاورد ارزشمند را معنادارتر ساخت. زبان، به مثابه یک موجودیت فرهنگی، بخشی از هویتی است که بر مبدأهای دمکراتیک تکثرگرایانه تکیه دارد و بخشی از غنای جهانی زبان‌ها و فرهنگ‌ها می‌باشد. انسان‌بودن راستین بی‌شک با اتکای بر یک فرهنگ راستین تحقق می‌یابد. در این راستا، خلقی چون خلق کُرد با توسل به قواعد آزادیخواهی و دمکراسی‌طلبی می‌تواند فرهنگی از مبارزه را برگزیند که به رد و انکار هیچیک از موجودیت‌ها نینجامد. ارزشمندی مبارزات امروز کُردها در این خصیصه انساندوستانه است که به همه زبان‌ها و فرهنگ‌های ملیت‌ها اهمیت وافر می‌دهد. کُردها با این ذهنیت‌سازی، جهان امروز را در حالی که گرفتار سیستم‌های فاشیستی، انکارگرا و نسل‌کش شده، بسوی کثرت‌گرایی فرهنگی سوق می‌دهند. تنها در چنین جهانی راستینی به شرط حفظ موجودیت همه زبان‌ها و فرهنگ‌ها، می‌توان زبان و فرهنگ کُردی را از نابودی رهاند. خلق کُرد و جنبش آزادیخواهی آن بر پایه فداکاری خلق و فدایی‌گری نیروی گریلا دنیای نسل‌کشی فرهنگی سیستم‌های حاکم بر کردستان را رد نموده است. این مبارزات خلقمان بی‌شک به همه خلق‌های تحت ستم خاورمیانه خدمت بی‌شائبه می‌کند.

زبان کُردی زبان بیان و اثبات حقانیت فرهنگ هزاران ساله زاگرس و خلق کُرد است که برای رشد و نمو فرهنگ بشری مادری کرده است. آسیب‌رساندن به خلق کُرد و فرهنگ آن به معنای آسیب‌رساندن جبران‌ناپذیر به خلق‌های خاورمیانه است چراکه زبان کُردی زبان مبارزه‌گری برای تحقق رنسانس معاصر است. در شرق کردستان و ایران هم می‌کوشیم این زبان را به زبان مبارزه آزادیخواهانه و ترویج ذهنیت دمکراتیک مبدل نماییم و در این راه موفقیت‌های بسیاری نیز کسب شده است. زبان کُردی با پیشاهنگی خلقمان برای آزادی خلق‌ها و زنان می‌تواند زبان انقلاب ژن، ژیان، آزادی در کنار همه زبان‌های ملیت‌هایی شود که این راه را برگزیده‌اند. زبان فریاد خلق‌ها علیه ظلم و ستم است.

در ایران و شرق کردستان، تنها زمانی می‌توان سیاست‌های نسل‌کشی سیستم حاکم را کنار زد که راه برای همه خلق‌ها و فرهنگ‌ها و زبان‌شان گشوده شود. حال که مجال انکار قطعی زبان‌ها باقی نمانده، رژیم‌های حاکم در صددند که با گنجاندن یک ماده قانونی و توسل به آن زبان ملت‌ها را در حاشیه نگه دارند. زبان هر ملیت بخشی از فرهنگی گسترده است که تعبیر از موجودیت آن دارد. جنبش آزادیخواهی کُرد توانسته با توسل به این ذهنیت، یکی از عظیم‌ترین جنبش‌های آزادیخواهی بشریت را شکل دهد. مادام که در نتیجه این مبارزات، مسئله کُرد جهانی شده، پس اهمیت دادن به زبان کُردی هم بخشی از آن جهانی‌بودن است. بی‌شک نسل‌کشی فرهنگی علیه کُردها در ایران نیز از این حیث بعدی جهانی یافته و نظام ولایی ایران نمی‌تواند از واقعیت‌های آن بگریزد.

امروز اثبات شده که مبارزات دهها ساله کُردها توانسته سیاست‌های نسل‌کشی فرهنگی سیستم‌های حاکم را دچار شکست سازد. کُردها دیگر به آزادی کامل می‌اندیشند و این امر در زمینه آزادی آموزش به زبان مادری هم باید به شیوه دمکراتیک اتفاق بیافتد. تداوم سیاست‌های نسل‌کشی فرهنگی به معنای تداوم جنگ تمام‌عیار علیه خلقمان است. لذا ارتقای مبارزات برای حفظ زبان کُردی در اصل وظیفه تک‌تک افراد کُرد و خانواده‌ها است. با استفاده از زبان کُردی رشدیافته می‌توان ارزشمندی حیات آزاد و دمکراتیک را بخوبی بیان کرد و حس نمود. از این نظر نباید از وظایف شخصی خویش در قبال بکار بردن و حفظ زبان کردی غفلت بورزیم.

مجلس حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) ضمن تبریک روز جشن زبان کُردی، عموم خلقمان را به ارتقای مبارزات آزادیخواهی و دمکراسی‌طلبی در برهه حساس کنونی فرامی‌خواند. کُردها امروز بیش از پیش به آزادی نزدیک شده‌اند و هر خانه لازم است به یک مدرسه برای زبان کُردی مبدل شود. این خودآگاهی و حرکت خودبنیاد و خودجوش دهه‌هاست در بخش‌های کردستان ادامه دارد و در شرق کردستان به نتایج خوبی انجامیده است اما کافی نیست. مبدل‌کردن هر مکانی به یک مدرسه آموزش زبان مادری، با اراده‌مندی و خودآگاهی خلقمان ممکن می‌گردد. چون این استعداد و توانمندی در شرق کردستان بارها اثبات شده، از تمامی فعالان، روشنفکران، معلمان، جوانان و زنان دعوت بعمل می‌آوریم که به وظایف خطیر خود واقف گردند و کارزار‌های حفظ و رشد زبان کُردی را بیش از سابق نیرومندتر سازند. سازماندهی مدنی و خودجوش و مردمی این کارزار‌ها به شیوه دمکراتیک، ضرورت مرحله کنونی است و با هیچ قانونی بشری نیز منافاتی ندارد. بجاست روز جشن زبان کُردی را هرچه شکوهمندانه‌تر برگزار کنیم و هر روز سال را به روز رشد زبان کُردی مبدل سازیم.»