بیانیهی پایانی چهارمین کنگرهی کژار منتشر شد
بیانیهی پایانی چهارمین کنگرهی جامعهی زنان آزاد روژهلات کوردستان (کژار) که در ۷ می ۲۰۲۴ در کوهستانهای کوردستان برگزار کرده بود آنرا منتشر کرد.
بیانیهی پایانی چهارمین کنگرهی جامعهی زنان آزاد روژهلات کوردستان (کژار) که در ۷ می ۲۰۲۴ در کوهستانهای کوردستان برگزار کرده بود آنرا منتشر کرد.
متن کامل بیانیهی پایانی چهارمین کنگرهی کژار به شرح زیر است:
«چهارمین کنگرهی جامعهی زنان آزاد شرق کُردستان (کژار) در ۷ مه ۲۰۲۴ مصادف با١٧ اردیبهشت ۱۴۰۳، با ذهنیت و روحیهی مقاومت نوزدهم اردیبهشت ۱۳۸۹ و جهت بزرگداشت یاد و خاطرهی شهیدان شیرین علمهولی و رفقایش، آغاز و در ۱۹ اردیبهشت با موفقیت به پایان رسید. این کنگره، با حضور شماری از اعضا و نمایندگانی از تمامی عرصههای مبارزاتی کژار در کوهستانهای آزاد برگزار گردید، برگزاری موفقیتآمیز این کنگره را به شهیدان «آرین آره، شیلان بانه، شهید روکن عرب، شهدای انقلاب «زن، زندگی، آزادی» و تمامی شهدای راه آزادی و دمکراسی تبریک و تقدیم میکنیم. ما با ذهنیت و روحیهی انقلاب «زن، زندگی آزادی» و در شرایط و برههای این کنگره را برگزار کردیم که از سویی مملو است از معنا و مبارزاتی گرم و بیامان در مسیر پیشرفتهای انقلابی و از دیگر سو، به یُمن ایستادگی و رزم رزمآوران، روزانه دستاوردهای مهمی کسب میشوند.
در این مقطع که حملات علیه موجودیت زنان و خلقهای آزادیخواه تشدید شده، آنچه ضامن صیانت و ماندگاری دستاوردهایمان و همچنین کسب استاتو و نیل به آزادی زن و خلقمان است، همانا تداوم و تشدید مبارزه و مقاومت است. بدون شک برگزاری کنگرهی چهارمین کژار در چنین برههای حساس و تاریخی، سبب درک صحیحتر شرایط و ضروریات مرحله، و همچنین احساس مسئولیت بیشتر تمامی اعضا و فعالین کژار نسبت به انجام وظایف و مسئولیتهای سازمانی و انقلابی شده است. انقلاب زن با تمام شکوه و پویایی خویش در حال پیشرفت است و ما نیز با این امید، ایمان و ادعا که انقلاب «زن، زندگی، آزادی» را در شرق کُردستان و ایران به سرمنزل مقصود و پیروزی نهایی برسانیم، اقدام به برگزاری کنگرهی چهارمین خود کردیم.
در این کنگره، مبارزات و فعالیتهای چهار سال گذشتهی کژار بر مبنا و هدف برساخت حیاتی آزاد و جامعهای دموکراتیک، به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار گرفت، در این راستا، در کنار آسیبشناسی، تشخیص صحیح و شناخت نواقص و ضعفهایمان، اقدام به انتقاد و خودانتقادی جدی کرده و در عین حال نیز، با ادعا و ارادهای محکم، تصمیمات مهمی بهمنظور رفع این نواقص و گذار از مشکلات و موانع، اتخاذ شدند. در پروسهای دموکراتیک نیز اعضای مدیریت سازمان که متشکل از ۱۵ نفر است، انتخاب شدند.
در این مرحله که شاهد افزایش حملات سخت و همهجانبهی نیروهای اشغالگر کُردستان بر ضد خلقمان و بهویژه زنان هستیم، برگزاری کنگرهی چهارمین کژار، گامی تاریخی و پیام صریح آغاز مرحلهای نوین از مبارزه در شرق کُردستان و ایران است. ما در این کنگره، یورش و هجمههای ذهنیت مردسالار را که در منطقه، جهان و علیالخصوص حملات رژیم اشغالگر ایران عیله هویت و موجودیت زنان در حال تداوم و شدت گرفتن است را بهتفصیل مورد تجریه و تحلیل قرار داده، و به صراحت بر این نکته تاکید کردیم که زنان تحت هر شرایطی هیچگاه در مقابله با نظام نسلکشی و ژینوساید که سرمنشاء آن فاشیسم ناشی از ذهنیت مردسالار-دولت است، نهتنها عقبنشینی نکرده و تسلیم نخواهند شد، بلکه با تمام توش و توان نسبت به گسترش و ترقی مبارزات اهتمام میورزند. در سدهی بیستویکم، زنان با مبارزات خویش به پیشگام و رهبر واقعی انقلاب اجتماعی مبدل شدهاند. به اندازهای که مبارزهی زنان نیرومندتر میشود، از سویی مقاومت آنها در برابر نظام مرد-دولت گسترش یافته و جهانی میشود و از دیگر سو نیز، حملات ذهنیت مردسالار عیله دستاوردهای زنان افزایش پیدا میکند. منازعات و جنگها، سبب تشدید و تعمیقِ نسلکشی زنان، بحران محیطزیست و بحرانهای اجتماعی میشوند. طی سالهای اخیر زنانی که بیشترین و سختترین هزینهها را به دلیل بحران نظاممند ذهنیت مردسالار متحمل شدهاند، اکنون در سطح جهانی به پیشاهنگ نیروهای ناراضی و ترقیخواه اجتماعی مبدل شدهاند. زنان در همهجا به مقابله با دیکتاتورها، مزدوران، تجاوزکاران، نظام دولتی، استعمارگریِ نظام کاپیتالیستی و بحران اکولوژیک، برخاسته و سطح ایستادگی و پیکارشان را افزایش میدهند.
الهامگرفتن زنان جهان از مبارزات یکدیگر و علیالخصوص مبدل شدن زنان کُرد به منبع الهام و امید برای تمام زنان آزادیخواه جهان در سدهی ۲۱، یکی دیگر از مقولات مورد بحث در کنگرهی چهارم کژار بود. مبارزهی زنان که در کُردستان بیشتر از هر زمانی همگانی و انسجامیافته، با انقلاب زن، زندگی، آزادی جهانی شد و در بهیُمن این مبارزات، مرزهای، ملیگرایی، دینگرایی و جنسیتگرایی در مسیر زوال و بیمعنا شدن قرارگرفتهاند. بر مبنای مانیفست «زن، زندگی، آزادی» انقلاب زنان در سطح جهانی وارد مرحلهای نوین از مبارزهای رادیکال برضد نظام کاپیتالیستی جهانی میشود. در کنگرهی چهارم بر روی این نکته تاکید شد که با قتل ژینا امینی و آغاز انقلاب «زن، زندگی، آزادی» در سال ۲۰۲۲، مرحلهی جدیدی از مبارزهی زنان در شرق کُردستان و ایران علیه نظام نسلکش و اشغالگر ایران شروع شده است. انقلاب زن، به انقلابی ذهنیتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مبدل شد و مقاومت زنان، به فرهنگی ماندگار مبدل شد. همچنین تاکید شد که «زن، زندگی، آزادی» در سدهی ۲۱ از این قابلیت و توان برخوردار است که به مانیفستی برای تمامی انقلابهای اجتماعی در خارومیانه تبدیل شود. اگر امروزه شعار، فلسفه و انقلاب «زن، زندگی، آزادی» میتواند بهعنوان رنسانی در خارومیانه به ایفای نقش بپردازد، نتیجهی سالها فعالیت و مبارزهی سخت و بیامان زنان کُرد است در کوهستان، زندان و خیابانها، در مقابله با فاشیسم مردـ دولت که در این راه نیز هزینههای زیاد و بسیار مهمی را متحمل شدهاند.
اعضای کنگره تصریح کردند که کژار باید بهمنظور ایفای نقش پیشاهنگی موثر برای انقلاب «زن، زندگی، آزادی»، تمام توان سیاسی، اجتماعی و دفاعی خود را بکارگیرد. رژیم دسپوتیک با حملات خود قادر به درهمشکستن اراده و باور زنان نیست، زنان هرگز تسلیم نظام مردسالار نشده و نخواهند شد، از این به بعد نیز در راستای نیل به حیاتی آزاد، مبارزه و مقاومت آنها در سطح بالایی تداوم پیدا خواهد کرد. انقلابی که زن و جوان پیشاهنگ آن باشند، هرگز از توسعه و پیشرفت بازنخواهد ایستاد. بر این مبنا در مرحلهی نوین مبارزه، آموزش و سازماندهی در عرصههای مختلف و بهويژه در عرصهی دفاعی، در صدر اهداف کژار قرار خواهند گرفت. ما بر این باوریم که سازماندهی و به پیروزی رساندن انقلاب «زن، زندگی، آزادی»، ضامن آزادی زن و بنیان نهادن ایرانی دموکراتیک برای تمامی خلقهای آن است. هماکنون کژار از تجربه و تاریخ مبارزاتی باشکوهی برخوردار است، صدها زن مبارز و قهرمان از جمله؛ رفقای پیشاهنگی همچون؛ شیرن علمهولی، زیلان سردشت، آرین آره و زیلان پَپوله با فعالیتها و مبارزاتشان بزرگترین ضربه را بر پیکرهی ایدئولوژیک رژیم اشغالگر ایران وارد کردند و در این راه به شهادت رسیدند. در کنگرهی چهارم با جدیت تمام بر روی این نکته نیز تاکید شد که کژار بر مبنای ایجاد اتحادی نیرومند با تمام زنان آزادیخواه، مبارزات رهاییبخش و حقطلبانه را در بالاترین سطح ممکن ادامه خواهد داد. کژار در قبال سازماندهی و دفاع از تمامی زنان در شرق کُردستان و ایران، احساس مسئولیت کرده و در این راستا نیز بهمراتب فعالیت خواهد کرد.
تلاش و مبارزه برای آزادی جسمانی رهبر آپو، یکی دیگر از موارد اصلی بحث و گفتگوهای مطرح شده در کنگره بود. امروزه با انقلاب و فلسفهی «زن، زندگی، آزادی» ابعاد و عمق بحرانهای جهانی و منطقه بیش از پیش بر همگان روشن شده و در عین حال هم، بر میزان تلاشها جهت گذار از این بحرانها افزوده میشود، این مهم نیز به یُمن مبارزات شکوهمند و موثر رهبر آپو حاصل شده است؛ رهبر آپو در نظریات و تحلیلات تاریخی خویش بارها بیان داشته است که: «انقلابهای این سده به انقلابهای زنان، و «آزادی زن» نیز به ایدئولوژی سده مبدل خواهد شد». مشارکت و حمایت از کمپین «آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئلهی کُرد» به وضوح نشان داد که افکار و فلسفهی رهبر آپو تا چه میزان موثر و در سطح جهان اشاعه پیدا کرده است.
نیروهای هژمونیک بیشتر از هر چیزی از افکار و اندیشههای رهبر آپو در هراس هستند، آزادی ایشان، به معنی گشودن درهای چارهیابی و گذار از مسئلهای خلقها در خارومیانه است؛ فلذا ما بهعنوان زنان و پیشاهنگان مبارزه در قبال تحقق آزادی جسمانی رهبر آپو خود را مسئول میدانیم. در کنگره چهارم، بر لزوم مبنا و مرکز قراردادن مقولهی آزادی جسمانی رهبر آپو در تمامی عرصههای مبارزه تاکید شد. کژار در چارچوپ کمپین آزادی جسمانی رهبر آپو و حل مسئلهی کُرد، خود را مسئول و موظف به انجام مبارزهای رادیکال در شرق کُردستان و ایران میداند.
یکی دیگر از موارد مهم مورد بحث در کنگره، تاکید بر ضرروت و لزوم انجام مبارزهی متحد و مشترک زنان و خلقها جهت تضمین پیروزی بود. زنان کُرد در شرق کُردستان با اتحاد خویش میتوانند به پیشاهنگی موثر و نیرومند برای شکلگیری اتحاد در میان تمامی زنان ایران مبدل شوند. کژار بهمثابهی سازمانی چترآسا در شرق کُردستان و ایران با تعالی و توسعهی مبارزات خویش، به ایفای نقش پیشاهنگی جهت ایجاد اتحاد میان زنان بلوچ، عرب، گیلک، آذری، فارس و غیره... میپردازد. انجام مبارزهای مشترک درچارچوب نظامی مشترک، هدف اصلی کژار خواهد بود.
رژیم تمامیتخواه حاکم بر ایران از زندان بهعنوان ابزار و عرصهای برای درهمشکستن اراده و ازبینبردن مخالفان و آزادیخواهان استفاده میکند و مبارزان و آزادیخواهان نیز، بهعنوان عرصهی مقاومت و پیکار به آن مینگرند. دو جبههی مختلف که در بطن و کانون یکدیگر در حال نبردی سخت هستند. رژیم با سیاست و راهکارهای جنگويژه هرگز قادر به تخریب و شکست ارادهی آزادیخواهیِ زنان نخواهد شد. کنگرهی چهارم کژار تصریح و تاکید کرد که هماکنون با پیشاهنگی زینبجلالیان، جوانا سنه (وریشه مرادی)، گلرخ ایرایی، سپیده قلیان و دها مبارز دیگر، زنان مقاوم و مبارز در زندانها به پیشاهنگ راستین نبرد آزادی و دمکراسیخواهی مبدل شدهاند. ما نیز در سطح منطقهای و جهانی، بدون وقفه به فعالیتهایمان برای آزادی آنها ادامه خواهیم داد.
بزرگترین و مهمترین ارزش برای ما، شهدای انقلاب آزادی هستند، صیانت از دستاوردهایشان، پایبندی و جامهی عمل پوشاندن به اهداف و آرزوی آنها، مسئولیت و وظیفهای انقلابی برای ماست. کنگره اهمیت و تاثیر سازماندهی و اتحاد هرچه بیشتر میان خانوادههای شهدا را مورد بحث و بررسی قرار داد و بر لزوم سازماندهی خانوادههای شهدا بر مبنای ارزش و دستاوردهایی انقلاب، جهت تداوم و ماندگاری آن تاکید کرد. بر این مبنا، ما نیز همزمان با اینکه خود را ملزم و موظف به صیانت از دستاوردهایی میدانیم که این شهدا برای جامعه به ارمغان آوردهاند، جهت تحقق اهداف و آرمانهایشان مبارزهای موثر را به انجام خواهیم رساند.
علم ژنئولوژی (زن شناسی) نیز در کنگره به تفصیل مورد بحث و بررسی قرارگرفت و چنین بیان شد که؛ انقلاب «زن، زندگی، آزادی» بر پایهی علم زن شناسی بهوقوع پیوست، راه چارهیابی و گذار از تمامی مسائل و مشکلات زنان و جامعه با درک صحیح و پیشبرد ژنئولوژی و عمل به ملزومات آن میسر میشود؛ لذا تصمیم گرفته شد که در مرحلهی نوین مبارزه، کمیتهی ژنئولوژی بهمنظور آموزش زنان بر مبنای علم زن در آکادمی زن، تمام توان خود را بهکار بگیرد.
در میانه بحث و گفتگوهای کنگره تاکید شد که بزرگترین مکانیزم و روش دفاعی، سازماندهی است. در مقابله با هرگونه حمله و هجمهی فرهنگی، ذهنیتی و جسمانی، دفاع از خویش، شرط اساسی مبارزه است. نظام مردسالار با هدف قراردادن و حمله به زنان، درصدد تخریب و نابودی ارزش و دستاوردهای جامعه است؛ لذا ایجاد نظامی دفاعی، روشنگری و آموزش زنان در مقولهی دفاع از خویش وظیفهی اساسی هپژ (نیروهای مدافع زنان) در شرق کُردستان و ایران خواهد بود، این نیرو همچنین موظف است که در شرایط و زمان مناسب، پاسخی درخور به هرگونه تجاوز و حمله به زنان بدهد.
حفظ محیطزیست یکی دیگر از موارد اساسی بود که در دستور کار کنگرهی چهارم کژار قرار گرفت و بهصورتی جدی و همهجانبه مورد بحث و بررسی قرارگرفت. بر این نکته تاکید شد که تخریب، استثمار و تاراج طبیعت و محیطزیست شرق کُردستان و ایران حمله به موجودیت زنان و جامعه است. نیروهای استعمارگر و اشغالگر با تخریب طبیعت، ارزشهای تاریخی و حیاتی جامعه را نابود میکنند؛ لذا با این نگرش و ذهنیت که «صیانت و حفظ محیطزیست، صیانت و دفاع از جامعه است» ما خود را ملزم به مبارزه با هرگونه اقدام علیه طبیعت و تخریب آن میدانیم.
در کنگرهی چهارم، مفصلا به تحلیل و بررسی نقش زنان جوان پرداخته و چنین بیان شد که زنان جوان رادیکالترین نیروی ضد نظام مرد-دولت هستند. رژیم اشغالگر ایران با حمله به زنان جوان، درصدد انتقامگیری از انقلاب «زن، زندگی، آزادی» است. این زنان جوان بودند که با فعالیت و مبارزهی رادیکال و موثر خویش، تمامی اقشار جامعه را وارد انقلاب «زن، زندگی، آزادی» کردند. هیچ نیروی سرکوبگری قادر به سرکوب نیروی زنان جوان نیست. بر این اساس، ی.ژ.ج.ر (اتحادیهی زنان جوان شرق کُردستان) در راستای روشنگری و سازماندهی زنان جوان در شرق کُردستان و ایران، تمام توان خود را بکارخواهد گرفت.
بر این اساس، کژار در مرحلهی نوین، با توسل به سازماندهیای گسترده و مبارزهای رادیکالتر از هر زمان، نسبت به عملی نمودن تصمیمات و قرارهای گرفته شده در کنگرهی چهارم اهتمام ورزیده و تمام توان خود را بکار خواهد گرفت. با تکیه بر امید، اراده و نیروی ناشی از برگزاری موفقیتآمیز کنگرهی چهارم، کژار بهمثابهی سازمانی پیشاهنگ در شرق کُردستان و ایران تلاش خواهد کرد که جوابگوی خواست و مطالبات زنان باشد.
زنده باد رهبر آپو
زنده باد اتحاد زنان
زن، زندگی، آزادی
جامعهی زنان آزاد شرق کُردستان- کژار»