مهاجرت کوردها بهسوی آلمان: کوچ مهاجران
کوردهایی که با امیدهای بسیار به آلمان مهاجرت میکنند، با برخوردهایی خصمانه روبر میشوند. کوردهایی که خود را به آلمان رساندهاند نیز به هدف نهادهای دولت و دیگر گروههای پناهنده تبدیل شدند.
کوردهایی که با امیدهای بسیار به آلمان مهاجرت میکنند، با برخوردهایی خصمانه روبر میشوند. کوردهایی که خود را به آلمان رساندهاند نیز به هدف نهادهای دولت و دیگر گروههای پناهنده تبدیل شدند.
سالهای اخیر در هر ۴ بخش کوردستان به سوی اروپا و دوئل آمریکای شمالی (ایالات متحده آمریکا و کانادا) پناهندگی و مهاجرت بسیار افزایش پیدا کرده است. صدها هزار تن کشور خود را ترک کرده و در منطقهای جدید زندگی میکنند. بدلیل حملات دولت ترکیه و تبهکارانش به روژاوا، به باشور، در ایران و ترکیه نیز بدلیل فشارهای دولت بر روژهلات و باکور کوردستان، هزاران کورد به اروپا و دوئل آمریکای شمال مجبور به کوچ و پناهندگی شدهاند.
کوردهایی که به سوی آن کشورها روانه میشوند از جنبه سیاسی و اقتصادی بیان میدارند این کشورها (آزادیخواه) هستند و به امید یک مددکاری مالی، جایی امن و خدمات درمانی بصورتی شخصی به این مناطق مهاجرت میکنند. اما هم در راه مهاجرت و هم در کشورهایی که خود را به این مناطق رساندهاند با مشکلات بسیار زیادی روبرو میشوند.
این نوشتار تمرکز خود را بروی عملکردهایی که در آلمان و اروپا بر ضد مهاجران و پناهندگانی که بهدلایل سیاسی و اقتصادی از کوردستان به آن مناطق رفتهاند معطوف داشته است.
وضعیت موجود سفرهای پناهندگی در آلمان
طبق دادههای آماری اداره مهاجران، پناهندگان و کوچکنندگان فدرال (بآمف) آلمان، مورخ فوریه ۲۰۲۴، ۱۹ هزار و ۴۹۴ مراجعه برای پناهندگی انجام شده است، امسال نیز تا کنون ۴۷ هزار ۹۰ مراجعه پناهندگی انجام شده است. اداره فدرال در این سال در ارتباط با ۵۴ هزار و ۷۰۵ مراجعه پناهندگی تصمیمات (قبول-رد-ترک کردن کشور) داده است.
در میان ماههای ژانویه-فوریه ۲۰۲۴، ۵۰ هزار و ۷۷۹ نفر در آلمان برای پناهندگی مراجعه کردهاند. طبق همین زمان در سال گذشته (۵۴ هزار و ۳۳۳ مراجعه صورت گرفته است) این شمار در حدود ۱۳درصد کاهش داشته است. در سال ۲۰۲۴، ۲ هزار ۷۸۶ کودکی که در آلمان زاده شدند، کمتر از یکسال ثبت شدند. در میان کشورهای که بیش از همه به آلمان مراجعه کردند، اتباع سوریه، ترکیه، افغانستان، عراق و ایران بیش از همه در جایگاههای نخست قرار دارند. در فاصله زمانی ژانویه-فوریه از سوریه ۱۴ هزار و ۲۴، از ترکیه ۷ هزار و ۶۴۹، از افغانستان ۶ هزار و ۶۷۹، از عراق ۱ هزار و ۸۴۹، از ایران نیز ۱ هزار و ۲۶۱ نفر برای پناهندگی مراجعه کردهاند.
در دادههای آماری اداره پناهندگان و مهاجران فدرال آلمان در ارتباط با هویتهای اتنیکی این پناهنده یا مهاجران، اطلاعاتی وجود ندارد. دادهها طبق کاتاگوری کشورهای اعلام شدهاند. اما طبق این دادهها منهای افغانستان، اکثر مهاجران و پناهندگان از سوریه، ترکیه، عراق و ایران آمدهاند، که حدس آن دشوار نیست. در این چهار کشور نیز کوردها با حملات و بمبارانهای دولتها روبرو هستند، حملات با پهپادهای مسلح، تحریم خوراک و درمان، تهدید به اعدام، فشارهایی از این دست برعلیه کوردها اعمال میشود.
سختی و دشواریها در مسیر مهاجرت و پناهندگی
پناهندگانی که از فشارهای دولت فرار کرده با شرایط سخت و دشوار مهاجرت و پناهدگی روبرو میشوند. بخصوص پناهندگانی که از کوردستان آمدهاند، در دریاها و یا در زمین از مسیرهای سخت و دشوار مهاجرت و پناهندگی عبور میکنند. مرزهای ترکیه-یونان، دریای سفید، مرزهای لهستان-بلاروس، بوسنیهرزگوین-مجارستان-لهستان-چک از اینچنین مناطق مرزی بسیاری عبور کرده و دولتها نیز بجای آنکه به مانند انسان به آنان بنگرد، به مثابه (دشمن) آنان را در نظر داشته که باید برضد آنان مبارزه انجام شود، چنین رفتاری دارند. در میان آن پناهندگان که به مثابه (دشمن) انگاشته میشوند، وضعیت زنان بسیار بدتر است. پناهندگی خود امری دشوار است، اما برای زنان وضعیتی بسیار دشوارتر و سختتر است.
پروفسور، نَشه اوزگَن، سختیها و دشواریهایی را که زنان در راه مهاجرت و پناهدگی با آن مواجه میشوند را با این سخنان بیان میدارد: «در راه مهاجرت و پناهندگی زنان به مثابه مال و مِلک دیده میشوند. بنظر من این امر مهمی است. این دیدگاه کاری میکند که زنان به مثابه انسان دیده نشوند، از حقوق انسانی بینصیب گذاشته شوند؛ از خرید تا تجاوز تا کرایه کردن برای تعرض و حتی بکار گرفتن به مثابه یک برده برای کارهای خانهداری، از هر سو به مثابه یک مِلک دیده میشود. به همین دلیل زمانیکه از حقوق بشر صحبت میشود باید بخصوص وضعیت زنان در مهاجرت و پناهندگی را ابراز داشت.»
در آلمان دشمنی با خارجیها بیشتر شده است
کوردهایی که به آلمان برای پناهندگی مراجعه میکنند، با فشارهای راستگرایان تندرو در آلمان روبرو شده و توسط نژادپرستان دیگر گروههای خارجیان و پناهندگان هدف گرفته میشوند. دادههایی که از جلسه یکی از گروههای راست تندرو، نمایندگان حزب فاشیستی آفد و کارسازان، مورخ ۲۰۲۳ در منطق پوتسدام در مطبوعات منتشر شد بخوبی سطح دشمنی با خارجیها را نشان میدهد. دشمنی با پناهندگان و مهاجران با افزایش آرای آفد خود را نمایان ساخت. فرستادن خارجیهایی که هموطن شدهاند، برنامهٰریزی و هدف راستگرایان تندرو را عیان ساخت. عملکردهای ضدیت با پناهندگان در کمپها و مراکز پلیسها، یک برخورد عدم اعتنا به درخواست پناهندگی، و جای دادن خانوادهها در کمپهایی دور ازهم، تعلل و تعویق در کارهای پناهندگان، نشان میدهد که سطح راستگرایان تندرو تا چه اندازه افزایش داشته است.
برای مثال وردر هاول در پوتسدام در مرکز پلیسها، خارجیها و پناهندگی که میخواهد به کار و امر خود رسیدگی کنند، در تابستان-زمستان از صبح زود در صف قرار میگیرند، اما یک آلمانی سفید بدون اینکه در صف بایستد مستقیما به داخل راه یافته و کار خود را انجام میدهد.
به همراه دشمنی فاشیستها و راستگرایان تندرو با خارجیها، همچنین دشمنی با شهروندان داخل کشور علیه کوردها در سطح نژادپرستی ضدکورد انجام میشود.
آکادمیسین، چنور قادری و ستحر آلمستادت در ارتباط با کوردهایی که سالهاست در آلمان در چارچوب پرسش (درباره این گروه چه میدانید؟ در آلمان در ارتباط با نژاپرستی چه تجربهای دارید و رسانههای کورد آن را چگونه اطلاعرسانی میکند؟) برای MEDIENDIENST یک گزارش تهیه کردند. تشخیصهای ابتدایی این تحقیقات نیز جالب توجه است. قریب به تمام مشارکت کنندگان این تحقیق، مشخص کردند که کوردها در آلمان دارای تجربهای نژادپرستی و تبعیض میباشند. کوردها و تجارب آنان از این امر اکثرا در آلمان نادیده انگاشته میشود.
در آلمان مطبوعات مرکزی، کوردهایی را که اکثرا به جرم و یا خشونتی مرتکب شدهاند را اطلاعٰرسانی میکنند. اتفاقاتی که رخ میدهند به مثابه عملکردهای ضد پناهندگان کورد که در کمپها انجام میشوند این عملکردهای نژادپرستانه را عیان میسازد. برای مثال سال قبل در پایتخت آلمان شهر برلین در کمپ تگله که در منطقه سابق فرودگاه بنا شده است، یک حمله نژاپرستانه علیه پناهندگان کورد انجام شد. این حمله با فریاد «ما کوردهای کافر، کوردها را نمیخواهیم» انجام شد. در این رخداد ۶ پناهنده کورد مجروح شدند. محافظان عرب تبار این کمپ نیز به کوردها حمله کردند. دارا دلدار از دهوک به قتل رسید. بدلیل اینکه مراجعات پناهندگی کوردها بی دلیل طول داده میشود، در سالهای اخیر در شهرهای مختلف آلمان خودکشیهای بسیاری روی دادند. در سال اخیر نیز از شهر آمد، محمد سعید پولاد و عرفان کوچر،از جزیره بوتان، گوکان کومک، از قوسر، هوگر.آ ادعا شده است که خودکشی کردهاند، اما آشکار نکردند که آنان چگونه جان خود را از دست دادهاند.
خودکشی در کمپهای پناهجویان
محمد سعید پولاد که پدر ۷ کودک بود، زاده منطقه سور شهر آمد در باکور کوردستان بود که در سال ۲۰۱۳ برای پناهندگی به آلمان مراجعه انجام داد، در کمپ پناهجویان شهر ارفروت به زندگی خود پایان داد. گوکان کومک ۳۵ ساله در کمپ کاسسله میماند. او از جزیره بوتان آمده بود، بدلیل عملکردهای مدیریت این کمپ و بیاعتنایی به مقطع پناهندگی و مشکلات موجود در کمپ، خودکشی کرد. عرفان کوچر که به همراه همسر و کودکانش به آلمان آمده و برای پناهندگی مراجعه کرده بود، همسر و کودک او را در کمپ جداگانهای اسکان دادند، مراجعات او برای انتقال به آن کمپ قبول نمیشد، او در کمپ پناهجویان در منطقه نرسینگن واقع در نئو-اولم در آلمان به اجبار اسکان داده شد، به علت اینکه این برهه بیش از حد به طول انجامید ، به زندگی خود پایان داد.
در میان موارد خودکشی مهاجران کورد در آلمان از همه جالب توجهتر نیز خودکشی هوگر.آ اهل شهر قوسر بود. این پناهجوی کورد از شهر قوسر مردین آمده بود، جسد پوسیده او مورخ ۴ اکتبر در پشت سالن ورزش در کمپ پناهجویان کسله در حالیکه به دار آویخته شده بود پیدا شد. هوگر.آ مورخ ۱۳ فوریه ۲۵ ساله میشد که به دلایل سیاسی به آلمان آمده بود و در (مرکز پذیرش پناهجویان) در نزدیکی ۴۰ کیلومتری در کایزرسلاوترن اسکان داده شده بود. چنین کمپهایی که هوگر.آ در آن اسکان داده میشوند اکثر به دور از زندگی عرصه شهری هستند و برای ارتباط با بیرون ایزوله شده میباشند. در کسله، صدهانفر در سربازخانه سابق و سالن ورزش در منطقه جنگلی جای داده میشوند. کمپ پناهندگان در کسله از لحاظ امنیت، بهداشت، خوراک در کنترل بخش ویژه شرکت سرکو میباشد. سرکو بدلیل شرایط نامناسب کمپهای پناهندگان، همچنین (خودکشی و ضرررسانی به خود) بسیاری اوقات در مطبوعات بینالمللی به تیتر اول مبدل شده است. هوگر در ارتباط با شرایط نامناسب این کمپ، تغییر اتاقها که به مشکلات روانی و مشکلاتی برای استراحت مبدل میشود، همچنین درباره حملات و تعرضات پرسنل محافظتی، بارها شکایت کرده بود. هوگر خواست که عملکردهای انجام شده در این کمپ را برای مدیریت این کمپ شرح داده و آنها را در جریان بگذارد، اما طبق اطلاعات بدست آمده، مترجمها شکایات او را به بهانه اینکه (به اعتبار کمپ لطمه میزند) به مدیریت این کمپ اطلاع نرسانده و او را در جریان قرار ندادهاند. پدر او نیز به مطبوعات گفته است، متجرمان به پسر او گفتهاند (نهاد ما را سیاهنمایی نکن) و بدین شکل به او هشدار داده بودند. هوگر نیز در پاسخ گفته است (اگر بلایی برسر من بیاید مقصر و مسئول آن شمایید).
مثال دیگری که کوردها در آلمان با نژادپرستی سازماندهی شده روبرو میشوند، رخداد شفیق کازجی است. شفیق کازجی در سال ۲۰۰۳ به دنیا آمد، مورخ ۷ می ۲۰۲۴ در شهر زویکاو واقع در ایالت ساشن در کمپ توسط یک پناهجوی عرب مورد حمله قرار گرفت و با ۴ ضربه چاقو مجروح شد. این حمله در نزدیکی مسئولان کمپ صورت گرفت. پس از این حمله با آمبولانس تماس گرفته شد. برای شفیق کازجی بدون اینکه دفاع از او لحاظ شود و یا تدابیری اتخاذ شود میخواستند دوباره در همان کمپ او را اسکان دهند. مهاجم نیز هنوز دستگیر نشده است.
از مرکز اطلاعات نژادپرستی ضد کوردها (Informationsstelle Antikurdisher Rassismus-IAKR) که در سال ۲۰۲۳ بنیانگذاری شد، جوان آکبولوت بیان داشت که کوردها بیش از جای دیگر در NRW با حملات نژاپرستی روبرو میشوند.
در پایان اینکه کوردها با امیدی بسیار به سوی آلمان میروند، در راههای پناهندگی و مهاجرت با سیاستها و عملکردهای دشمنی روبرو میشوند. کوردهایی که به آلمان میٰرسند اینبار به هدف حملات نهادهای دولتی و دیگر گروههای پناهجو مبدل میشوند. اسکان افراد خانواده در کمپهایی جدا از هم، بیش از خد طول کشیدن مقطع مراجعه برای پناهندگی، تصمیمات رد کردن و نپذیرفتن از جمله دلایلی هستند تا پناهجویان کورد در جستجوی راههای متفاوتی باشند. در جستجوهای آنلاین گفتههای (پناهجویان کورد) و (آلمان) بیشتر از هر چیز دیگر حمله و خودکشی را نمایان میسازند. این امر نیز وضعیت پناهجویان و مهاجران کورد در آلمان را بصورتی مشخص عیان میسازند.