دلبهار: زبان کوردی باید صاحب جایگاه شود
سخنگوی مشترک کمیسیون زبان، فرهنگ و هنر حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی)، هَوال دلبهار، گفت که اکنون زبان کوردی باید به جایگاه زبان رسمی و آموزشی دست یابد.
سخنگوی مشترک کمیسیون زبان، فرهنگ و هنر حزب برابری و دموکراسی خلقها (دم پارتی)، هَوال دلبهار، گفت که اکنون زبان کوردی باید به جایگاه زبان رسمی و آموزشی دست یابد.
هَوال دلبهار، سخنگوی مشترک کمیسیون زبان، فرهنگ و هنر دم پارتی، با بیان اینکه زبانی که صاحب جایگاه و آموزش نباشد، نمیتواند پابرجا بماند، گفت: «موانع پیش روی زبان کوردی باید بدون قید و شرط و بدون هیچ پیشفرضی برداشته شود. زبان کوردی باید در همه زمینهها آزاد باشد.»
جشنواره زبان کوردی که هر سال در ۱۵ می به منظور حفظ میراث زبانی و فرهنگی خلق کورد برگزار میشود، امسال نیز با محوریت غنا، تنوع و موانع پیش روی زبان کوردی، با برگزاری برنامههای مختلف جشن گرفته میشود. هَوال دلبهار، سخنگوی مشترک کمیسیون زبان، فرهنگ و هنر دم پارتی، در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF) در مورد روز زبان کوردی و سیاستهای آسیمیلاسیون اعمال شده علیه زبان کوردی، گفت: «فراخوان صلح آقای اوجالان به ساخت یک جامعه دموکراتیک میپردازد. برای اینکه همه خلقها آزادانه و در صلح زندگی کنند، مهم است. فراخوان آقای اوجالان آزادی زبان کوردی را نیز در بر میگیرد، زیرا فشار، نادیده گرفتن و آسیمیلاسیون علیه زبان کوردی نیز در جریان بوده است. در یک جامعه دموکراتیک، زبان همه خلقها، به ویژه زبان کوردی، باید آزاد باشد. زبانی که صاحب جایگاه و آموزش نباشد، نمیتواند پابرجا بماند. به همین دلیل، موانع پیش روی زبان کوردی باید بدون قید و شرط و بدون هیچ پیشفرضی برداشته شود. زبان کوردی باید در همه زمینهها آزاد باشد. زبان کوردی باید صاحب جایگاه شود. با پیشرفت روند ساخت جامعه دموکراتیک، زبان کوردی نیز صاحب جایگاه خواهد شد. به هر حال، زبان کوردی باید صاحب جایگاه شود.»
زبان کوردی باید زبان رسمی باشد
دلبهار با تاکید بر اینکه زبان کوردی باید در چارچوب قوانین یک زبان رسمی باشد، ادامه داد: «زبان کوردی باید از مدارس ابتدایی تا دانشگاهها، زبان آموزش باشد. نه تنها در زندگی روزمره، بلکه در تمام نهادها و سازمانهای موجود در کوردستان باید آزادانه مورد استفاده قرار گیرد. نامهایی که به ترکی ترجمه شدهاند، باید بازگردانده شوند. زبان کوردی باید بدون هیچ چانهزنی و بدون هیچ پیشفرضی آزاد باشد.»
سیاست آسیمیلاسیون جدی وجود دارد
دلبهار با اشاره به وجود سیاست آسیمیلاسیونی که از زمان تأسیس دولت ترکیه به منظور از بین بردن تمام زبانها و فرهنگهای غیر از هویت ترک اعمال شده است، گفت: «به این ترتیب، برای از بین بردن زبان و فرهنگ کوردی سیاستهایی تولید کردند. دولت نیز به خوبی میدانست؛ تا زمانی که زبان کوردی از بین نرود، خلق کورد نیز از بین نخواهد رفت. به همین دلیل، با سیاستهای بسیار سخت و کشتارها، به زبان و فرهنگ کوردی حمله کردند. به دلیل تاریخ ریشهدار زبان کوردی، این سیاستها با شکست مواجه شد. به ویژه به دلیل پیشرفتهای تکنولوژیکی، زبان کوردی گسترش یافت. مشخص شد که زبان کوردی یک زبان باستانی و انسانی است. دولت ترکیه که بر مبنای تکزبانی تأسیس شده است، به دلیل عدم دموکراتیزه شدن خود، سیاستهای جدی ممنوعیت، فشار و نادیده گرفتن زبان را بازسازی و در دستور کار قرار داد. بزرگترین حملات علیه زبان کوردی صورت گرفت. به ویژه سیاستهای شدید نابودی اعمال شده علیه زبان کوردی در نزدیک به ۲۰ سال اخیر نتیجه نداده است.»
باید در هر شرایطی از زبان کوردی محافظت کنیم
دلبهار با تاکید بر لزوم محافظت از زبان کوردی در هر شرایطی، گفت: «تمام کوردها و کسانی که خواهان دموکراسی هستند، باید برای جایگاه زبان کوردی تلاش کنند. هر زمینهای را به عرصه زبان کوردی تبدیل کنیم. برای توسعه زبان کوردی در هر زمینهای، مبارزه را بزرگتر کنیم. در روز زبان کوردی ۱۵ می، بسیاری از کارها و برنامهها برای زبان کوردی سازماندهی میشود. هدف این برنامهها مبارزه با سیاستهای آسیمیلاسیون و نابودی اعمال شده علیه زبان کوردی است. فعالیتهای ما تا ۱ ژوئن ادامه خواهد داشت.»