«کوردها باید به خوبی از سنگرهایشان محافظت کنند»
هِلین امید، عضو کمیته مرکزی پکک، با بیان اینکه اکنون زمان آن است که مردم در مورد سرنوشت خود تصمیمگیری کنند، گفت: «کوردها باید به خوبی از سنگرهایشان محافظت کنند و به مبارزه قوی ادامه دهند.»
هِلین امید، عضو کمیته مرکزی پکک، با بیان اینکه اکنون زمان آن است که مردم در مورد سرنوشت خود تصمیمگیری کنند، گفت: «کوردها باید به خوبی از سنگرهایشان محافظت کنند و به مبارزه قوی ادامه دهند.»
هِلین امید، عضو کمیته مرکزی حزب کارگران کوردستان (پکک)، در برنامه ویژه تلویزیون مدیا هابر شرکت کرد و به ارزیابی وقایع و تحولات در سوریه و شمال و شرق سوریه پرداخت.
«علت اصلی ویرانی سوریه فقدان دموکراسی بود»
هِلین امید با یادآوری اینکه وقایع و تحولات در سوریه خیلی سریع اتفاق افتاد، گفت: «بسیاری از محافل انتظار نداشتند که این اتفاق به این سرعت رخ دهد. قطعاً فروپاشی دولت سوریه تنها به دلیل این اتفاق نبود. رژیم سوریه نزدیک به ۱۲ سال توسط برخی نیروها پابرجا ماند. قبل از هر چیز این را باید دید.
اگر حمایت خارجی نبود، خیلی زود سقوط میکرد. رژیم سوریه، حکومت اسد، خاندان اسد به توازنات در منطقه متکی بود.
البته هر نیرویی که بخواهد در جامعه تاثیر بگذارد باید با آن سازگار باشد. این چیزی نیست که ما برای اولین بار گفته باشیم. این وضعیتی نیست که ما پس از سقوط رژیم اسد به زبان آورده باشیم. جنبش ما از مدتها قبل این نوع تشخیصها و انتقادات را انجام میداد و مبارزاتش نیز آشکار است.»
هِلین امید گفت که مانند تحلیلهای جنبش آنها در مورد دولت-ملتهای سفت و سخت که در رابطه با ترکیه، عراق، ایران انجام داده و همیشه درباره سوریه میگفتند، سوریه باید دموکراتیک شود، افزود: «مشکل اصلی در فروپاشی سوریه این بود که خود را دمکراتیک نکرد، با اتنیکهای مختلف، باورداشتهای مختلف و جمعیتهای متفاوتی که با هم زندگی میکردند، نتوانست یک سیستم دموکراتیک بسازد.
«پابرجا ماندن از طریق تکیه بر یک قدرت، دیگر امکانپذیر نیست»
هِلین امید در ادامه ارزیابی خود گفت: «گروههای مسیحی، دورزی، کورد، علوی و سنی در سوریه وجود دارند، واقعا نیز سوریه از غنای اجتماعی بالایی برخوردار است. اما چون نتوانست تعادل داخلی خود را حفظ کند و نتوانست صلح را برقرار کند، نتیجهای مانند این اتفاق افتاد.
در این عصر هیچ قدرتی با تکیه بر قدرتی متفاوت نمیتواند برای مدت طولانی دوام بیاورد. به سوریه جدیدی که اکنون در حال بحث است نگاه کنید. کسانی که این بحثها را میکنند باید این واقعیت را خوب بدانند. میگویند 'حکومت علوی از بین رفته و حکومت سنی جایگزین آن شده است. اسد از سوریه رفت و همه مشکلات حل شدند. سوریه دیگر آزاد شده است.' تعریف آزادی آسان نیست. این تعریفی نیست که بتوان با تغییر قدرت بیان کرد.
فراتر از این، به یک نظام دموکراتیک نیاز است تا مردم بتوانند فرهنگ زندگی مشترک را بسازند، به یک ملت دموکراتیک برسند و بر اساس ملت دموکراتیک متحد شوند. مثلاً بحثهای فعلی در این چارچوب نیستند.»
«گام طراحی منطقه در حال اجراست»
هِلین امید به وضعیت اسرائیل اشاره کرد و گفت: «در منطقه با ماهیت هژمونیکی رفتار میکند و سعی دارد خود را بسازد. ما حملاتی را که از ۷ اکتبر انجام شد بر این اساس ارزیابی کردیم. در واقع تراکم هژمونیک نظام سرمایهداری است. از آن زمان تا کنون منطقه بر این اساس بازطراحی میشود.
هیچ کس نمیتواند این را انکار کند. نتانیاهو سخنرانی کرد، نه به این دلیل که او آن را میگوید، بلکه من میگویم. وقایعی که در غزه، سپس در لبنان و اکنون حوادثی که در سوریه رخ میدهد، نشان میدهد که گامی در جهت طراحی مجدد منطقه برداشته شده است. وقایع سوریه را نباید جداگانه ارزیابی کرد. در این برهه نام گولانی یا جولانی زیاد تلفظ میشود. وی در اظهارات اولیه خود اعلام کرد که آماده دیدار با اسرائیل است. علیه ایران است. او اعلام کرد که با گروههای شیعه مبارزه خواهد کرد. اینها جالب هستند.
نظامی که در ادلب ایجاد کردند، نظام شریعتی (شرعی) بود. بیشتر آنها ریشه در القاعده دارند، بیشتر آنها با داعش بودند. بنابراین به جای اینکه علیه اسرائیل باشند، چنین وضعیتی پیش روی ما ظاهر میشود.
به همین دلیل میبینیم که با یکدیگر رابطه دارند. آنها ممکن است چنین پیامهایی را تا زمانی که دولت خود را بسازند، به جهان بدهند. با این حال، چنان وضعیتی است که باید درک شود.
از منظر ایدئولوژیک، وقتی ارزیابی میشود، در بحثهایی که راجع به سوریه جدید صورت میگیرند، واقعا وضعیت غیرمنتظرهای پدیدار میشود. اولین چیزی که گفته شد این بود که همه گروهها خلع سلاح شوند. چرا خلع سلاح شوند؟ هیچ چیز آشکار نشده است. هیچ چشماندازی برای آینده وجود ندارد. بله، تمامیت سوریه حفظ شود. اما چگونه محافظت خواهد شد؟ حتی پیش از این نیز اسد چیزی جز این نمیخواست. خطی که بشار اسد از آن دفاع کرد، تقسیم سوریه نبود. او به زعم خودش موضعی را برای عدم تجزیه سوریه نشان داد. میخواست به چند نیرو تکیه کند. او میخواست به روسیه، ایران تکیه کند. با این حال او نتوانست به نتیجه برسد. شکست خورد و فرو ریخت.
تا زمانی که سیستم ایجاد نشود، هیچ کس نیروهای دفاعیاش را منحل نخواهد کرد
اکنون نیروهای جدید میگویند ما وحدت سوریه را میخواهیم. به چه چیزی تکیه میکند و خواستار آن میشود؟ وحدت سوریه بر اساس چه پارامترهایی خواهد بود؟ در حال حاضر نیروهای اشغالگر همچنان در عفرین حضور دارند. هنوز هیچ بیانیه واحدی در این مورد وجود ندارد. آیا اشغال پایان مییابد؟ چه کسی از مردم آنجا محافظت خواهد کرد؟ آیا اشغال سریکانی پایان مییابد؟ تمام نمیشود؟ کوردها در برابر حملات گسترده داعش، ۱۰ هزار شهید دادند. این مردم هر روز در برابر اشغالگری و حملات نسلکشی دولت ترکیه شهید میدهند. در این مورد چه چیزی انجام خواهد شد؟ ضمانت دولت جدید چیست؟ آیا چنین تضمینی وجود دارد؟ چرا دست از اسلحه بردارند؟ درمورد یپگ و نیروهای قسد میگویند که خلع سلاح خواهند شد. بحث در این مورد از ابتدا واقعاً انسان را نگران میکند. مثلاً وضعیت زنان چگونه خواهد بود؟ سرنوشت یپژ چه خواهد شد؟ یپژ نیروی مدافع زنان است. موضع جولانی و گروهش در قبال زنان چیست؟ با قرار دادن دو زن در کنار یکدیگر، حقوق زنان تضمین نمیشود. این کار را نمیتوان با ساخت ویترین انجام داد. مثلاً مردم مسیحی... بله، شاید امروز در کلیسا دعا خوانده میشود. چگونه بفهمیم که این برای تقلب است یا نه؟ چگونه این تضمین خواهد شد؟ آن وقت تا یک مجلس دموکراتیک تشکیل نشود، تا حقوق جمعی، حقوق اجتماعی و حقوق فردی در قانون اساسی تعریف نشود، هیچکس از مواضع مقاومت خود خارج نخواهد شد. هیچ کس نمیتواند نیروهای دفاعیاش را منحل کند. زیرا خطر قتلعام وجود دارد.
اسرائیل نقشه جهانی دارد. برخی از قدرتها دخالت میکنند. هرکس طبق منافع خود این فرآیند را شروع میکند. روند با اراده یک طرفه، نگرش یک طرفه پیش نمیرود. ببینید، دولت ترکیه میگوید، من این کار را کردم. در ترکیه فضای جشن وجود دارد، رفتن به مسجد اموی و نماز خواندن، جلسات ویژه. او به طور مداوم سعی میکند رابطه ارگانیک بین خود و HTS را نشان دهد. او میخواهد دولت جدیدی که در آنجا مستقر خواهد شد را به خود وابسته کند.
ترکیه ما را بهانه قرار میدهد و به همه جا حمله میکند. در هر جا به انجام حملات با هدف اشغالگری میپردازد. دیروز به HTS میگفتند تروریست، ولی امروز آن را مخاطب میدانند.
به افراد ذیربط، به کسانی که به حرف ما گوش میدهند، به HTS، به جولانی یا کسانی که خواهان یک سوریه خوب، متحد، قوی و آزاد هستند، آنچه میخواهیم بگوییم این است که آنها صیانت از پروژه ملت دموکراتیک را بر عهده بگیرند. اگر ملت دموکراتیک برقرار شود، آنگاه مردم میتوانند با هم زندگی کنند، ادیان میتوانند با هم زندگی کنند، میتوانند با هم قوی شوند.»
حملات ترکیه علیه نیروهای آزادی
هِلین امید با بیان اینکه دولت ترکیه در حملات به کوردها، در جنگ نسلکشی بیش از حد افشا شده است، گفت: «رژیم آکپ-مهپ به ویژه اردوغان به خود ماموریت رهبری منطقه را میدهد. برای همین مستقیما نمیگوید که به کوردها حمله میکنم، من کوردها را قبول ندارم. بنابراین، پکک و مبارزه ما را بهانه قرار میدهد و به کوردها و نیروهای دموکراسی و آزادی حمله میکند. این یک جنگ مشروع نیست، بلکه بر پایهای کثیف انجام میشود، به شکلی روشن و علنی انجام نمیشود.
به انقلاب روژاوا حمله میکند، در صورت دستیابی به فرصت میخواهد عملیات اشغالگری و الحاق انجام دهد. آن جغرافیا و حتی کل جغرافیای کوردها را میدانی برای گسترش ناسیونالیسم ترک میدانند. در صحبتهای باغچلی نیز مشخص بود، میخواهد بگوید؛ 'آنها خواهران-برادران ما هستند اما ترکهایی هستند که پیشرفت نکردهاند.' این پارادایم شکست خورده است، اما آنها همچنان در تلاش هستند تا از آنجا ادامه دهند. همیشه میخواهند کوردها را متحمل هزینه کنند، میخواهند کوردها فداکاری کنند. مدام میگوید ما در یک جریان و روندی حساس هستیم، باید متحد باشیم؛ چطور متحد خواهیم بود؟ همه ترک شوند، آن وقت وحدت حاصل میشود. این رویکرد هم در باشور کوردستان و هم در روژاوای کوردستان ادامه دارد. او میخواهد از طریق انکار، کوردها را تحت کنترل خود دربیاورد.»
نیت و غرض ترکیه اشغالگری است
هِلین امید در مورد موضع و رویکرد دولت ترکیه از این پس گفت: «دولت ترکیه در روند بعدی، در این روند و در آینده چه خواهد کرد؟ تبهکارانی که او تغذیه کرد، SNA و تبهکارانی که در اردوگاههای ترکیه بودند را در مناطق اشغالی آموزش داد و آنها را علیه انقلاب روژاوا خواهند شوراند. حمایت نظامی بیشتری ارائه خواهد کرد. در صورت دستیابی به فرصت میخواهد این کار را انجام دهد. میخواهد وابسته و الحاق کند. این را در پرانتز بگوییم؛ چون یاشار گولر بلافاصله بیانیهای داد. گفت ما میتوانیم حمایت کنیم و آموزش دهیم. فقط فرا بخوانید، فرا بخوانید، ما را مشروع کنید. ما اینگونه میآییم. با این حال، دولت فعلی در سوریه هنوز مشروع نیست. همه هنوز با احتیاط حرکت میکنند. سازمان ملل بسیار محتاط است. نیروهای حاضر در منطقه با احتیاط عمل میکنند. با این حال ترکیه در تلاش است تا هر چه سریعتر جایگاهی را به دست آورد.
حملات به انقلاب روژاوا توسط ترکیه بر همین اساس سازماندهی میشود. در منبج، تشرین، در تلرفعت. آنها جامعه ترکیه را با پیروزیهای ساختگی فریب میدهند. فعالیتهای اطلاعاتی (استخباراتی) را افزایش خواهند داد. اطلاعات همچنین به معنای جنگ ویژه است.»
«نقش ترکیه در فروپاشی سوریه بسیار بزرگ است»
هِلین امید با اشاره به اینکه حملات دولت ترکیه ادامه خواهد داشت، گفت: «آنها به طور خاص از تبهکاران استفاده خواهند کرد. به همین دلیل ترکیه روی آنها سرمایهگذاری زیادی کرده است. آموزش آنها، کار سادات (SADAT) برای این روزها بود. ابتدا از لیبی شروع کردند. در مناطق مختلف امتحان کردند. اکنون آنها میخواهند از SNA به عنوان نیرویی اشغالگر استفاده کنند. میخواهند از آنها به عنوان خدمتکار و نوکر استفاده کنند. آنها میخواهند بر این اساس برنامههای هژمونی خود را در منطقه اجرا کنند.
نقش دولت ترکیه در این فروپاشی جدی سوریه بسیار بزرگ است. ترکیه از ابتدا درگیر روند ادغام سوریه بود. در واقع میتوانست نقش دیگری ایفا کند. اگر ترکیه دموکراتیک بود، مسئله کورد را حل میکرد، اگر از نظر ایدئولوژیک بر خط محافظهکارانه و فاشیستی تکیه نمیکرد، اگر به روی تنوع داخلی و آزادی زنان بازتر میبود، ترکیه میتوانست سوریه را تحت تأثیر قرار دهد و تغییر دهد. میتوانست چنین نقشی را بازی کند. اما چون اینگونه برخورد نکرد، نقشی فرعی و واپسگرا ایفا کرد و نقش جدی در فروپاشی داشت.
اکنون نیز برخاسته و میگوید آنجا فروپاشیده است، من آن را میسازم. میخواهد با دستکاری اقتصادی و نظامی به قلمرو دست یابد. اگر فردا این را بشنوید، تعجب نکنید، ترکیه خواهد گفت که اسرائیل بلندیهای جولان را به شهرکها تبدیل کرده است، اگر اسرائیل این کار را کرد، من نیز در عفرین همین کار را انجام میدهم و این مکان را ضمیمه میکنم.»
«ما به نحوی آماده، وارد فرآیند شدیم»
هِلین امید گفت: «به یمن رهبر آپو، ما قبلاً روند را ارزیابی کردهایم و به این ترتیب شروع کردیم. ما برای شرایط جنگ جهانی سوم ناآماده نبودیم. رهبر ما با کارهایش در امرالی به ویژه با ۵ جلد از دفاعیات گرانبهایش راهحلهایی برای این مشکلات تاریخی مطرح کرد.
همچنین، بطور روزمره، در مقابل بحران خاورمیانه، هرج و مرج خاورمیانه، راههای برونرفت از آن، واقعاً به شکل مهم و آماده وارد این روند شدیم. ما آماده شده و اینگونه وارد روند شدیم.»
هِلین امید اظهار داشت که مهمترین چیزی که این روند بر آن تاکید کرد این است که راهحل ملت دموکراتیک چقدر ارزشمند است و باید هر چه سریعتر اجرا شود.
«در این زمان، وظیفه پیشاهنگی بر عهده مردم کورد است»
هِلین امید ارتقای سطح مبارزه برای دموکراسی را برای جامعه بسیار مهم اعلام کرد و گفت: «فقط این میتواند ما را از نسلکشی، جنگ و قتلعام محافظت کند.»
هِلین امید با اشاره به اینکه مردم کورد در برونرفت از هرج و مرج خاورمیانه نقش پیشاهنگی دارند، گفت: «ارتش ترکیه، دولت ترکیه که در تلاش برای سرکوب انقلاب در روژاوا است، او میخواهد این کار را هم با نیروی خود و هم از طریق سازمان خود که آنرا ارتش ملی سوریه نامگذاری کرده است، انجام دهد.
بسیار مهم است که کوردها با اتحاد و با وحدت ملی عمل کنند. همچنین، ما باید بتوانیم با مردمی که با هم زندگی میکنیم، کار کنیم. دوستان، نیروهای دموکراسی، سوسیالیستها، نیروهای سوسیالیستی باید در این زمان بار بیشتری به دوش بکشند. آنها باید فعالتر باشند، ابتکار عمل کنند و وارد عمل شوند.»
«ما در زمانی هستیم که سرنوشت را تعیین میکند»
هِلین امید در مورد روژاوا بر اهمیت آمادگی برای جنگ انقلابی خلق تاکید کرد و گفت: «جنگ انقلابی خلق یک استراتژی جنگی است که خود مردم میجنگد. پیشگامانی وجود خواهند داشت. آنها آن جنگ را رهبری خواهند کرد، راه را نشان خواهند داد، راه و روش را توسعه خواهند داد. نمونههایی در دنیا وجود دارد، مثلاً در غزه... مردم غزه با وجود حملات شدید، سرزمین خود را ترک نکردند. موضع مهمی نشان دادند.
در روژاوا بر اساس استراتژی جنگ انقلابی خلق، همه افراد از ۷ ساله گرفته تا ۷۰ ساله باید مقاومت کنند، بجنگند و چنین موضعی را از خود نشان دهند. در واقع پیامهایی که داده میشود نیز اینگونه هستند. در مصاحبههای مردمی در روژاوا شاهد این اراده و عزم مردم خود هستیم. این باید ادامه پیدا کند. البته ما باید به خوبی از سنگرهای خود دفاع کنیم. باید قویتر جنگید. ما در زمانی هستیم که سرنوشت را تعیین میکند.»