پس از انجام انتخابات شورای استان کرکوک و بعد از ۱۸ سال از آخرین انتخابات در آنجا، این پروسه نزد اکثر احزاب و جوامع ساکن در منطقه مهم تلقی شد. نیاز حامد ناظر سیاسی درباره اهمیت و تاثیرات این انتخابات با خبرگزاری فرات گفتگو کرده و گفت: «آنچه در پایان این پروسه برجسته شد این بود که اثبات شد خلق کورد در کرکوک اکثریت است. با وجود اتفاقات ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ و وقایعی که حزب دموکرات کوردستان (پدک) در همکاری با میت ترکیه و اطلاعات ایران در آنجا انجام داد، بازهم کرکوک کوردستانیبودن خودش را اثبات نمود و این بهروشنی در تعداد نمایندگان کورد در این انتخابات دیده شد. یعنی میتواند تاثیر کوردستانیبودن این شهر را برای آینده نشان دهد.»
یک توطئه منطقهای در جریان است تا هؤیت کوردستانیبودن را کرکوک از بزدایند
نیاز حامد درباره وقایع پس از ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ و مدیریت این استان توسط نیروهای شوونیست و نظامی، همچنین تحمیل سیاست تعریب بر ملیتهای مختلف این استان و تاثیر این انتخابات استانی بر این موارد اظهار داشت: «باید یادمان باشد وقایع پس از ۱۶ اکتبر یک توطئه بود، میخواستند کرکوک را به سرنوشت حلب در سوریه دچار کنند. آن زمان نماینده آمریکا در ائتلاف ضد داعش و حکومت حیدر عبادی مانع از اجراشدن این سیاست ترکیه و ایران با همکاری پدک و حامیان پدک در اتحادیه میهنی کوردستان (ینک) گردیدند. توانستند این طرح را شکست داده و کرکوک را حفظ کنند. اما بازهم تلاشهای دولتهای اشغالگر ایران و ترکیه متوقف نشد و با همکاری پدک ادامه یافت. مانع از تعیین استاندار برای کرکوک شدند و با هماهنگی دستگاههای جاسوسی منطقهای و حمایت حکومت پس از عبادی، یک استاندار شوونیست را برای کرکوک تعیین کردند و با آغاز بهکار این استاندار، اقداماتش برای تحمیل سیاست تعریب بر کوردها آغاز شد که از تعریب حکومت بعث دشوارتر بود. طی دستوری از برگزاری جشن نوروز در کرکوک ممانعت کرد که در مواجه با فشار گسترده افکار عمومی آن را پس گرفت. موارد زیادی از اقدامات این استاندار شوونیست هست که میتوان ذکر کرد. میت و اطلاعات میخواستند با همکاری پدک و تعدادی از مسئولین اتحادیه میهنی، هویت کوردستانیبودن کرکوک را حذف نمایند.»
نامبرده درباره مدیریت این استان توسط احزاب کوردی و دورساختن ملیتهای دیگر این استان در ساختار و رهبری احزاب کوردی و نژادپرستی و ایجاد کینه و نفرت نسبت به حکمرانی کوردی نیز گفت: «با وجود مدیریت سنتی استان کرکوک از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۷، پدک نقش بسزایی در دورساختن ملیتهای دیگر ساکن کرکوک از جمله اعراب و ترکمنها و مسیحیان در مدیریت استان و ادارات حکومتی داشت. ملیتهای غیر کورد کرکوک توسط نیروهای مسلح پدک مورد تهدید قرار گرفتند و با زورگیری و تهدید روبرو میشدند. حامیان پدک در ینک نیز همان سیاست را دنبال میکردند و این سبب شد تا حاکمیت کوردها در کرکوک حاکمیتی نژادپرستانه و مغرضانه دیده شود و سایر ملیتهای این منطقه واکنشی مثبت به حکمرانی کوردها نداشته باشند. پس از ۱۶ اکتبر و شکست توطئه دشمنان و به قدرترساندن اعراب شوونیست و به صحنهآمدن جبهه ترکمانی تحت نفوذ دولت ترکیه، در تداوم ناامنی و بیثباتی در کرکوک نقش داشت. بهویژه چندین جنایت تروریستی توسط ترکمانهای تروریست و داعش و بعثیهای شوونیست در کرکوک انجام گرفت.»
پدک و احزاب اسلامی بخشی از دولت ترکیه هستند
ناظر سیاسی؛ نیاز حامد درباره اینکه پدک و احزاب اسلامی کوردی در راستای سیاست و خواست دولت ترکیه راضی نشدند در لیست انتخاباتی ینک-کمونیست متحد شوند و عامل تفرقه در میان احزاب کورد در کرکوک شدند، گفت: «میدانیم که در هنگام تشکیل ائتلافات و لیستهای انتخاباتی، پدک و احزاب اسلامی کوردی که بخشی از دولت ترکیهاند، به ایجاد تفرقه در میان احزاب کورد پرداختند و از تشکیل یک ائتلاف واحد برای انتخابات ممانعت نمودند. با وجود این نیز اثبات شد که کرکوک یک شهر کوردستانی است و اکثریت ساکنان آن کورد است. اگر استاندار کرکوک در دست کوردها باشد، آنگاه احزابی که مورد حمایت دولت ترکیهاند و آنان را مسلح نموده؛ اغتشاش ایجاد میکنند و داعش نیز نزدیک است و میتواند با همکاری لوجستیکی پدک دست به اعمال تروریستی در کرکوک بزند. دولت ترکیه همانطور که توانست از راه داعش در ایران انفجار انجام دهد، میتواند در کرکوک نیز اعمال تروریستی بسیاری انجام دهد و امنیت دیار و مردمش را بهخطر اندازد.»
الگوی همزیستی مسالمتآمیز خلقها تنها راه حل است
ناظر سیاسی نیاز حامد معتقد است که چون در شهر کرکوک ملیتها و مذاهب مختلفی وجود دارد، لیست ینک-کمونیست میتواند با اعراب و ترکمنها و مسیحیان میانهرو توافق کند و یک استاندار برای خود انتخاب کنند. وی در این باره گفت: «نباید فراموش کنیم که جنبش آزادی جامعه کوردستان نیز از لیست ینک-کمونیست حمایت کرد و این موجب شد تا بخش زیادی از هواداران جنبش آزادی به این لیست رای بدهند و این خود یک دستاورد بزرگ است. زیرا جنبش آزادی جامعه کوردستان خط صیانت از میهن است و همواره توطئههای دولت ترکیه را خنثی نموده است.
لذا لازم است در شهر کرکوک که متشکل از ملیتها و ادیان مختلف است؛ الگوی زندگی مشترک خلقها که هماکنون در روژآوا در حال اجراست، عملی شود و بهغیر از این هیچ راه دیگری در دست نیست. اگر این مدل را اجرایی نکنند؛ آنگاه دولت ترکیه صلح و امنیت این استان را بر هم میزند.»