روزنامه‌نگاران کورد در اروپا به دنبال ایجاد یک سازمان جدید هستند

روزنامه‌نگاران کورد ساکن اروپا برای ایجاد یک سازمان جدید و گسترده در شهر آلست بلژیک گردهم آمده و بحث و گفتگو می‌کنند.

روزنامه‌نگاران کورد در اروپا برای ایجاد یک سازمان جدید و گسترده و گفتگو درباره وضعیت مطبوعات کورد در شهر آلست بلژیک گردهم آمدند.

تعداد زیادی از کارکنان رسانه‌های کوردی استرک تی‌وی، خبرگزاری فرات (ANF)، روناهی تی‌وی، کانال ۸، چرا تی‌وی، مَدیا هابِر تی‌وی، ژن تی‌وی، جمعیت روزنامه‌نگاران زن مزوپوتامیا (م‌ک‌گ)، اتحادیه رسانه‌های آزاد-روژاوا (ی‌ر‌آ-روژاوا)، NRT، آریَن تی‌وی، مرکز مترو، سندیکای رونوس، جمعیت روزنامه‌نگاران دجله-فرات (د‌ف‌گ)، کومله تی‌وی، زوم تی‌وی، KNN، رادیو دَنگِ وَلات، آرشیو کورد، جان تی‌وی، مدیا نیوز، دَنگه تی‌وی، وبسایت جوانان، روزنامه‌نگاران مستقل و یک روزنامه‌نگار کورد روزنامه فرانسوی La Marseillaise، در این نشست شرکت کردند.

این نشست به دعوت بیش از ۷۰ روزنامه‌نگار برگزار شد. در جریان نشست درباره تحولات سیاسی و نتایج آن بحث و تبادل نظر انجام شد و نقش رسانه کورد در این روند مورد ارزیابی قرار گرفت.

شرکت‌کنندگان در این نشست درباره وضعیت مطبوعات کوردی، فشارهای موجود، وضعیت روزنامه‌نگاری در تبعید و الزامات مطبوعات کوردی تبادل نظر کردند. نیاز عبدالله سخنرانی آغازین نشست را انجام داد و ضمن اشاره به اهمیت حفاظت از مطبوعات، به فشار علیه رسانه‌ها در باشور کوردستان اشاره کرده و بر ضرورت تاسیس سازمان‌ها و سندیکاهای مختص به روزنامه‌نگاران تاکید کرد.

کمال چومانی، آکادمیسین و روزنامه‌نگار، به تحولات جهان اشاره کرد و گفت که مطبوعات کورد باید بر اساس تحولات جهانی و منطقه‌ای موضع‌گیری کنند. وی با اشاره به وابستگی اکثر رسانه‌های کوردستان به احزاب سیاسی، بر ضرورت نگاه انتقادی در این رسانه‌ها تاکید کرد.

روزنامه‌نگار رونی اَیلَم نیز با اشاره به نقش استراتژيک کوردها در تحولات خاورمیانه، تاکید کرد که مطبوعات کوردی باید به رسانه‌های مدافع دموکراسی، حقوق بشر و آزادی زنان تبدیل شوند.

آمد دجله اعلام کرد که مسائل عرصه سیاست در رسانه‌های کوردی نیز تجلی پیدا می‌کنند و مشکلات میان احزاب سیاسی باید حل شود.

صلاح‌الدین سورو نیز پس از ارزیابی تحولات سیاسی منطقه و جهان، گفت: «مطبوعات کورد نقشی استراتژیک دارند. به ویژه بیان حقایق و متحد شدن دور زبانی مشترک حائز اهمیت است.»

حسن قاضی خاطرنشان کرد که روزنامه‌نگاران کورد در تبعید از سال ۱۹۹۶ در پی تشکل‌یابی هستند و از بی‌نتیجه ماندن این تلاش‌ها انتقاد کرد و خواستار عدم تکرار این اشتباه شد.

در سخنرانی‌های نماینده م‌ک‌گ و جاهیت مَروان نیز به ضرورت یک تشکل مستقل برای زنان روزنامه‌نگار و ارزیابی قدرت رسانه در دوران جدید تاکید شد.

دِلیار جزیری، رئیس مشترک ی‌ر‌آ-روژاوا، اعلام کرد که حدود ۱۰۰ نهاد مطبوعاتی دارای مجوز در روژاوا فعالیت می‌کنند و روژاوا مبنایی برای مطبوعات در چهار بخش کوردستان ایجاد کرده است. وی افزود: «می‌توان گفت که مبنایی برای اتحاد مطبوعات کورد ایجاد شده است.»

اَوین ابراهیم، رئیس مشترک ی‌ر‌آ-روژاوا نیز ضمن اشاره به شرایطی که انقلاب روژاوا برای روزنامه‌نگاران زن ایجاد کرده است، گفت: «مقاومت و مبارزات زنان در مطبوعات ادامه دارد.» وی نسبت حضور زنان در مطبوعات روژاوا را حدود ۷۰ درصد اعلام کرد.

روزنامه‌نگار و نویسنده گونای آسلان به ارزیابی نقش و رسالت مطبوعات پرداخت و به پیوند قدرت و رسانه اشاره کرد.

این نشست برای دو روز برنامه‌ریزی شده است. در این نشست وضعیت موجود و الزامات رسانه‌های کورد مورد بحث و گفتگو قرار خواهد گرفت. روزنامه‌نگاران حاضر در این نشست خواستار ارائه مدلی از تشکل‌یابی هستند اما باید ابتدا گفتگوها به نتیجه رسیده و الزامات این امر مشخص شود.