در حالی که درگیریهای بین حماس-اسرائیل و اسرائیل-لبنان ادامه دارد، این وضعیت به طور جدی بر خاورمیانه تأثیر میگذارد. همزمان حملات اسرائیل به پایگاههای گروههای مسلح وابسته به ایران در خاک سوریه و به دمشق ادامه دارد. حملات اشغالگرانه ترکیه به شمال شرق سوریه نیز بدون وقفه ادامه دارد.
ما با فوزا یوسف، عضو شورای ریاست مشترک حزب پید در مورد تحولات سیاسی منطقه، خطرات پیش روی مردم و فعالیتهای سیاسی، دیپلماتیک و دفاعی در شمال و شرق سوریه گفتگو کردیم.
فوزا یوسف با تاکید بر اینکه کشورهای استعمارگر خاورمیانه را مرکز جنگ جهانی قرار داده و بر اساس منافع خود عمل میکنند، گفت: «امروز جنگ بزرگی در سراسر جهان در جریان است. این درگیریها بیشترین تأثیر را بر خاورمیانه دارد. خاورمیانه به مدت ۲۰۰ سال به مرکز جنگهای استعماری و تضاد منافع تبدیل شده است. درگیریهای بزرگی در هر چهار بخش کوردستان وجود دارد. ۱۴ سال است که یک جنگ بزرگ در سراسر سوریه به ویژه در روژاوا در جریان است. جنگ علیه شمال و شرق سوریه با انتخاب عمدی این منطقه آغاز شد. صلح دائمی ممکن نیست مگر اینکه راهحل سیاسی در منطقه، مصالحه بر اساس منافع مردم سوریه حاصل شود. بنابراین مشکلات امنیتی بیش از پیش افزایش یافته است. جنگ لبنان و حملات اسرائیل به ایران به طور کلی سوریه را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. کشورهای اشغالگر و استعمارگر سوریه را در حلقه آتش انداختند. روژاوا هم وسط این آتش است.
در منطقهای نزدیک به مرزهای سوریه، ترکیه و عراق واقع شده است. کشورهای همسایه چه از نظر نظامی و چه از نظر سیاسی به دور از یافتن راهحل به سیاستهای خود در قبال مردم کورد ادامه میدهند. دولت اشغالگر ترکیه همواره سیاست فعلی خود را در فضای جنگ و ورطگی اجرا میکند. سیاستهای ترکیه و حملات اسرائیل به ایران و عملیات علیه اهدافی در شمال و شرق سوریه به هم مرتبط هستند. بنابراین ما به عنوان یک مردم و جنبش باید آماده جنگ و درگیری باشیم. شاهدیم که برخی از دولتهای سلطهگر و امپریالیست در بیانیههای خود درباره آمادگیهای نیروهای دفاعی شمال و شرق سوریه بحث میکنند. در حالی که اینها تهدیدات علیه شمال و شرق سوریه را نادیده میگیرند، از حملات اشغالگرانه علیه روژاوا نیز حمایت میکنند. اگر ما طرفدار صلح پایدار هستیم، باید برای جنگ آماده باشیم. به همین دلیل باید دفاع خود را تقویت کنیم.»
«نیروهای دفاعی ما برای محافظت از مردم ما آماده هستند»
فوزا یوسف با تاکید بر اینکه خوددفاعی در دورهای که جنگ در حال تشدید است از اهمیت حیاتی برخوردار است، ادامه داد: «نیروهای دفاعی و امنیتی ما، قسد، یپژ و هپج در برابر حملات احتمالی نیروهای اشغالگر ترکیه علیه مردم منطقه آماده هستند. بله، حرکتی وجود دارد، اما باید بیشتر تقویت شود. این امری ضروری است که مردم ما عموماً از فرزندان خود که در جبهههای جنگ هستند حمایت کنند. به همین دلیل جامعه و مردم ما باید مثل همیشه با حمایت از نیروهای دفاعی با مقاومت خود از میهن خود دفاع کنند. همه ساکنان شمال و شرق سوریه باید خود را یک مبارز آزادی بدانند و بر این اساس مسئولیت را بر عهده بگیرند. زیرا حق دفاع از خود یک حق طبیعی است.
اکنون هر کشوری نیروهای دفاعی و امنیتی خود را دارد. ما به عنوان اجزای شمال و شرق سوریه با تجربهای که از جنگهای منطقه خود به دست آوردهایم میتوانیم در برابر انواع حملات و خشونتها از خود دفاع کنیم. این امر به یمن فلسفه رهبر آپو امکانپذیر شد. این اراده مردم روژاوا تبهکاران داعش را شکست داد و حملات اشغالگرانه دولت ترکیه را خنثی کرد. جنبش و نیروهای ما در راستای اندیشههای رهبر آپو آموزش دیدهاند. مردم ما باید با روحیه انقلاب روژاوا در کنار نیروهای دفاعی بایستند و بر این اساس کار خود را پیش ببرند.»
«هدف دولت ترکیه سازماندهی یک حمله با بهره بردن از ورطگی است»
فوزا یوسف با اشاره به اینکه جنگ جاری در خاورمیانه، مبارزه برای قدرت بین قدرتهای سلطهگر است، سخنان خود را با این عبارات به پایان رساند: «اسرائیل تلاش میکند جنگ خود را علیه حزبالله به سوریه برساند. از سوی دیگر، ایران با افزایش نیروهای مسلح خود در سوریه سعی در تعمیق درگیری دارد. اخیراً ایران حملاتی را علیه پایگاههای آمریکا در شهر حسکه انجام داده است. ما به عنوان مردمی که در شمال و شرق سوریه زندگی میکنند، از هیچ طرفی حمایت نمیکنیم. زیرا این جنگ در خدمت منافع مردم نیست. جنگ کنونی صرفا بر اساس منافع دولتهای اشغالگر است. اما وقتی جنگ منطقه ما را تهدید میکند، ما در چارچوب جنگ مردمی انقلابی از خود دفاع میکنیم و منافع مردم خود را بالاتر از هر چیز دیگری قرار میدهیم. به عنوان کارکنان و اعضای اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه، موضع ما در قبال این موضوع روشن است.
علاوه بر این، این تهدید وجود دارد که دولت اشغالگر ترکیه از ورطگی موجود سوء استفاده کرده و به منطقه حمله کند. چون چنین تهدیدها و اظهاراتی مطرح میشود. ترکیه قصد دارد از ورطگی کنونی و حملات برای منافع خود سود ببرد. همانطور که سرکانی، گریسپی و عفرین را اشغال کرد، با اشغال کل شمال و شرق سوریه سعی در تغییر جمعیتی منطقه دارد. اگر این ورطگی بیشتر شود، مناطق آزاد شده نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. به همین دلیل، واضح است که مردمی که در شهرهای تحت کنترل رژیم سوریه زندگی میکنند، مایل به مهاجرت به مناطق اداره خودمدیریتی شمال و شرق سوریه هستند.
باید هر چه زودتر راهحلی سیاسی برای جلوگیری از تأثیر بیشتر این وضعیت بر منطقه ما پیدا شود. نگرش اداره خودمدیریتی در این زمینه بسیار مهم و معنادار است. زیرا اداره خودمدیریتی یک کار مهم در وحدت سوریه است. اداره خودمدیریتی همیشه نشان داده است که آماده راهحل و مذاکره است. با این حال، رژیم دمشق به این گفتگوها نزدیک نمیشود و به آن پاسخ نمیدهد. از همین جا، بار دیگر از طرفهای مربوطه میخواهم؛ ما به عنوان مردم منطقه باید وحدت خود را تقویت کنیم و با هم در برابر همه حملات آینده مقاومت کنیم.»