زوزان علوش ریاست مشترک امور بشری خودمدیریتی دمکراتیک شمال و شرق سوریه گفت: راه حل برای همسران و فرزندان تبهکارن داعش، بخشی از مبارزه علیه داعش است.
علوش در ادامهی سخنانش افزود: در صورتی که تدابیر لازم برای این امر اندیشیده نشوند، فرزندان این تبهکاران ترور را جانی نو خواهند بخشید. علوش در ارتباط با افزایش روزانهی شمار خانوادههای داعش اظهار داشت: اکنون نیرویی برای تامین امنیت و مایحتاج روزانه و آموزش آنان نداریم، از همین رو لازم است دولتهای دیگر از آموزش و پرورش آنها حمایت نمایند.
طی روزهای اخیر همسران و فرزندان تسلیمی تبهکاران داعشی که از دیرالزور و باغوز خارج شدهاند در اردوگاههای عین عیسی، روژ، هول در منطقهی خودمدیریتی دمکراتیک اسکان یافتهاند. در مرحله عملیات آزادسازی باغوز شمار ساکنان کمپ هول به ۶۴ هزار و ١١۴ نفر رسیده است که از این میان ۶ هزار نفر متعلق به خانوادههای تبهکاران داعش هستند. در کمپ عین عیسی نیز ٣ هزار زن و کودک وجود دارند که در میان داعشیان بود و در کمپ روژ نیز شمار این افراد به ٢ هزار نفر میرسد.
زوزان علوش در بخش دیگری از سخنان خود افزود که در مرحله عملیات آزادسازی منبج زنان بسیاری از خانوادههای داعش تسلیم آنها شدند، در مرحلهی عملیات آزادسازی رقه نیز بسیاری از خانوادههای داعشی تسلیم شدند. اکنون در سه کمپ عین عیسی، هول و روژ خانوادههای تبهکاران داعش اسکان یافتهاند. برخورد ما با زنان اندکی متفاوت است. عدهای به دلیل تبعیت از شوهران تبهکارشان، عدهای به دلیل بچهها و برخی نیز بنا به باور خود به داعش پیوستهاند. برای تفکیک این سه گروه تلاشهایی در جریان است. اما قبل از هر چیز نوع برخورد ما با این افراد مبتنی بر معیارهای بشری است. اما در ارتباط با این افراد مشغول تحقیق هستیم. برخی به جرایم خود اعتراف کردهاند. کسانی که مرتکب جرم شدهاند، قبل از آنکه تسلیم شوند، ما از جرایم آنان آگاهی داریم. اما معیار ما بر این امر مبتنی است که خانوادهها را با اردوگاهها فرستاده و افرادی را نیز که مرتکب جرم شدهاند به مکانهای ویژه بفرستیم. جای آنها و پناهندگان منفک از یکدیگر است.
زوزان به مشکلات این کمپها اشاره کرد که خانوادههای تبهکاران داعش در آن ساکن بوده و اظهار داشت: در عین عیسی ما برنامه آموزشی را برای زنان برگزار کردیم. برخی از زنان نقاب از چهره برداشته اجازه دادند فرزندانشان به مدرسه بروند. اما بعد از مدتی زنی به نام "ام احمد مصری" به کمپ آمده و زنان دوباره نقاب زده و اجازه ندادند فرزندانشان دیگر به مدرسه بروند. زنانی که به این شیوه به ترویج خشونت علیه زنان دیگر دست میزنند، مورد بازجویی قرار میگیرند. البته موارد از این دست فراوان نیستند. اما زنان بسیاری هستند که درصد رهایی از ذهنیت منحوس داعش بوده و خواستار شروع زندگی اجتماعی جدیدی هستند. از سوی دیگر چون قادر به تامین برق تمامی کمپها نیستیم مشکلاتی به وقوع میپیوندند. اکنون از امکانات تامین الکتریسیته به طور روزانه برخوردار نیستیم. اما هنگامی که با چنین جرایمی روبرو میشویم، زنان به زندان انتقال مییابند. از طرف دیگر نمیتوانیم همه مجرمان را نیز به زندان انتقال دهیم. چون زندان بزرگی در اختیار نداریم. میخواهیم از زندگی عادیشان برخوردار شوند. اما زنانی وجود دارند که میتوانند تمامی کمپها را دچار اغتشاش کنند. این زنان از روحیه و طبیعت زنانه دور شدهاند و خشونتورزی را امری مشروع قلمداد میکنند.
تلاش برای بازپروری زنان
زوزان علوش در بخش دیگر از این گفتوگو اظهار داشت: اگر زنان سوری دچار جرمی نشده باشند، این زنان را به سوی خانوادههایشان میفرستند. زنانی که دچار قتل نشدهاند و در این کمپها تنها مانده باشند، خانوادههایشان برای تحویل آنان نزد ما خواهند آمد. اما تحقیق و بازجویی از این زنان چند ماه ادامه خواهد یافت. هنگامی که مشخص شود این زنان مرتکب جرمی نشدهاند، آنها را به خانوادههایشان تحویل میدهیم. برای زنانی که از اتباع سوریه نیستند تلاشهای بینالمللی در جریان است. صلیب سرخ جهانی این تلاشها را بر عهده دارد. کمیته امور بشری ما مرتبا و پیوسته به شیوهای رسمی با دولتهای دیگر در ارتباط است. تا کنون آمریکا یک زن و دو فرزند، سودان ۵-۶ زن و فرزندانشان را بردهاند. روسیه نیز چند خانواده را انتقال داده است. اندونزی زنان و فرزندان زیادی را انتقال داده است. بلژیک نیز اعلام کرده است که زنان را منتقل کرده اما فرزندانشان را نمیبرند. ما نیز اعلام نمودیم که یا باید تمامی افراد خانواده انتقال یابند یا راه دیگری را خواهیم یافت. فرانسه بازگشت و انتقال هیچ خانوادهای را نپذیرفت. در نتیجه دیدارها، دریافتیم که هیچ یک از این دولتها به شیوهای جدی با این مساله تعامل ندارد. اکنون در ارتباط با آلترناتیف یک دادگاه بینالمللی بحث و گفت و گو میشود.
لزوم احدث مدارس ویژه
زوزان علوش با اشاره به درهم شکستن داعش در بعد نظامی بر لزوم احداث مدارس ویژه برای زنان و فرزندان داعش تاکید کرده و گفت: در این رابطه استراتژی و طرحهایی را در دست داریم. اکنون با نیروهای ائتلاف دیدارهایی را در این رابطه انجام میدهیم. درست است که داعش در بعد نظامی شکست خورده است اما در بعد ذهنی همچنان ادامه دارد. باید برای تغییر نگرش خانوادههای آنان تلاشهای لازم انجام داده شود. این امر نیازمند بعد مالی و تخصص آموزشی است. لازم است خانوادههای تبهکاران و پناهندگانی که در میان داعش بودهاند، بازپروری شوند. بازپروزی این افراد نیازمند نیروهای متخصص میباشد. در کمپهای ما مدارس وجود دارند. در عین عیسی ۶ مدرسه وجود دارند که از این تعداد، ۵ مدرسه برای پناهندگان و یک مدرسه نیز برای فرزندن تبهکاران داعش دایر شده است. در کمپ روژ برای فرزندان داعش یک مدرسه وجود دارد، اما کمپ هوله فاقد مدرسه است. این مدارس جزو مدارس معمولی محسوب میشوند. اما این کودکان نیازمند مدارس ویژه هستند. در این راستا برنامهها و طرحهای فراوانی را در دست داریم. اما به تنهایی قادر به اجرای این برنامهها نیستیم. نیروهای ائتلاف نیز بر این باورند که ما نسبت به اجرای این برنامه محق بوده و نیازمند پروژهای عظیم میباشد اما تاکنون در این رابطه کمکی نشده است. اکنون دیگر توانی برای تامین مایحتاج این افراد نداشته و نمیتوانیم نسبت به آموزش آنها نیز اقدام کنیم. شمار فرزندان داعشی بسیار است. این کودکان برای آینده میتوانند مایه خطر باشند. اگر این کودکان بازپروری نشوند فردا در آیندهای نزدیک از طریق این کودکان سازمانهای تروریستی جدیدی ایجاد خواهند شد. از همین رو لازم است که تمامی دولتها نسبت به آموزش ویژه این کودکان تلاش نمایند. باید برای این مساله راه حلی یافته شود.