نهمین سالروز ترور سارا، روژبین و روناهی در پاریس
سکینه جانسز، فیدان دوغان و لیلا شایلمز سه زن انقلابی کورد که ٩ سال پیش در چنین روزی در پاریس ترور شدند چه کسانی بودند؟
سکینه جانسز، فیدان دوغان و لیلا شایلمز سه زن انقلابی کورد که ٩ سال پیش در چنین روزی در پاریس ترور شدند چه کسانی بودند؟
سکینه جانسز با کد سازمانی «سارا» از بنیانگذاران حزب کارگران کوردستان، سال ۱۹۵۸ در درسیم متولد شد. وی آموزش ابتدایی و متوسطه را در زادگاهش به پایان رساند.
او پس از کودتای نظامی ۱۲ مارس سال ۱۹۷۱ در ترکیه و در اوان جوانی با جنبش جوانان انقلابی آشنا شد و در الازیغ در گروه آپوییها جای گرفت.
جانسز در منطقه العزیز در بنیانگذاری حزب کارگران کوردستان (پ.ک.ک) حضوری فعال داشت.
وی در ۲۷ نوامبر سال ۱۹۷۸ در اولین کنگره حزب کارگران کوردستان بعنوان یکی از بنیانگذاران پ.ک.ک حضور یافت و یک سال بعد از آن در الازیغ همراه با شماری از رفقای خود توسط نیروهای امنیتی رژیم ترکیه دستگیر شد.
سارا در زندانهای الازیغ، ملاطیه، آمَد، بورسا و چاناککلا با مقاومت افسانهای خود در برابر فاشیسم برخاسته از کودتای ۱۲ سپتامبر زبانزد همه زندانیان بود و در زندان شهر آمد به سمبل مبارزه و مقاومت علیه ظلم و ستم تبدیل میشود.
سارا در سال ۱۹۹۱ پس از آزادی از زندان، بار دیگر به همرزمانش پیوست.
سکینه جانسز در فلسطین، سوریه و روژاوا به مبارزه ادامه داد و پس از آن به نیروهای گریلا در کوهستانهای کوردستان ملحق شد.
او سالها در کشورهای اروپایی نیز فعالیت سیاسی انجام داد تا نهم ژانویه ۲۰۱۳ که در پاریس ترور شد.
سکینه جانسز شرح زندگی و مبارزه طولانی مدت خود با اشغالگران کوردستان را در مجموعهای سه جلدی به نام "سراسر زندگی من مبارزه بود" نوشته است، ترجمه این کتاب تاکنون به پنج زبان و از جمله به زبان فارسی منتشر شده است.
فیدان دوغان شناخته شده بنام «روژبین» در ۱۷ ژانویه سال ۱۹۸۲ در منطقه البستان مرعش متولد شد. او همراه با خانوادهاش به اروپا مهاجرت کرده و ساکن فرانسه بود. فیدان از همان سنین کودکی توسط خانوادهاش با پ.ک.ک آشنا شده و در سال ۲۰۰۱ در نهادهای این جنبش شروع به فعالیت میکند.
فیدان دوغان که جوانی فعال و پر شور بود، در حوزههای جوانان، زنان و امور دیپلماسی جای میگیرد.
وی برای مدتی کوتاه به کوهستانهای کوردستان رفت و در اروپا نماینده کنگره ملی کوردستان بود.
لیلا شایلمز با کد «روناهی» نیز متولد سال ۱۹۸۹ مرسین بود. خانوادهاش از اهالی منطقه لیجه شهر آمَد هستند که به علت فعالیتهای سیاسی از سالها پیش به آلمان مهاجرت کرده بودند. لیلا در آن زمان فقط ۱۰ سال سن داشت. او در مرسین یکسال درس خوانده و در آلمان تحصیلات دبیرستانی خود را به پایان رساند.
لیلا شایلمز یک خواهر و ۶ برادر دارد و فرزند سوم خانواده است. او از سال ۱۹۹۶ با انجام فعالیتهای فرهنگی در جمعیتهای کوردی جای گرفت. وی در مبارزات سیاسی زنان، فعالیتی گسترده داشت و ۴ سال پیش از آنکه ترور شود به صفوف گریلا پیوسته بود.
این سه زن انقلابی در نهم ژانویه ٢٠١٣ توسط عوامل سازمان میت ترکیه در مرکز شهر پاریس ترور شدند و دولت فرانسه تاکنون از افشای دستهای پشتپرده این جنایت سر باز میزند.
پ.ک.ک با تأکید بر اینکه این جنایت "سازماندهی شده و از پیش برنامهریزیشده حکومت طیب اردوغان و سازمان استخبارات ملی ترک(میت) تحت فرمان هاکان فیدان" بوده است از نقش دولت فرانسه و برخی کشورهای اروپایی سخن به میان آورده و در تازهترین بیانیه خود اعلام کرده است:"تا زمانی که دولت فرانسه مسئولیت دستاندرکار در این قتلعام را دادگاهی نکند، همیشه به عنوان یک دولت فاقد عدالت مشاهده میشود. سازمانهای رسمی فرانسه شاید بتوانند برای منافع خود عدالت را به حاشیه برانند. اما ما انتظار داریم که خلق و نیروهای دمکراسیخواه فرانسه، همچون صاحبان واقعی این پرونده موضع خود را نشان دهند و به شیوهای عمل کنند که عاملان محاکمه شوند. پرونده قتلعام پاریس تنها مختص به دمکراتهای کورد و فرانسه نیست، بلکه پرونده تمامی زنان جهان است. ما اذعان داریم که زنان جهان از این پرونده صیانت به عمل آورده و برای محاکمه مجرمان مبارزه خود را گسترش دهند."
حزب کارگران کوردستان پیش از این در بیانیهای دولت فرانسه را به محافظت از چهار متهم اصلی این جنایت "طیب اردوغان، محمد علی شاهین، حسین چلیک و هاکان فیدان" متهم کرده و از دولتمردان فرانسه دعوت به آورده بود ضمن انجام وظیفه خود، متهمان را محاکمه کند.