شهید ژیان تموقی با مقاومت خود حماسه آفرید
شهید ژیان تموقی، که برای تبدیل شدن به یک گریلا در خط فرمانده بریتان تلاش زیادی کرد، با مقاومت خود در بسیاری از مناطق، از شنگال گرفته تا متینا، حماسه آفرید.
شهید ژیان تموقی، که برای تبدیل شدن به یک گریلا در خط فرمانده بریتان تلاش زیادی کرد، با مقاومت خود در بسیاری از مناطق، از شنگال گرفته تا متینا، حماسه آفرید.
جنگهایی که در تاریخ برای آزادی یک خلق انجام شدهاند، مقدسترین جنگها هستند. دلیل این جنگها، به رسمیت شناخته نشدن حقوق آزادی بسیاری از خلقها و به اسارت کشیده شدن آنهاست. میهن ما، کوردستان نیز به همین ترتیب مورد انواع حملات قرار گرفته است. اشغالگران همیشه میخواستهاند خلق کورد را بیاراده بگذارند و منابع کوردستان را بر اساس منافع خود استثمار کنند. امروز در کوهستانهای کوردستان، هزاران زن و مرد جوان کورد، در راستای اندیشه و فلسفه رهبر آپو، مقاومتی بینظیر برای آزادی خلق خود انجام میدهند. به ویژه زنان کورد که پیشگام این مقاومت هستند، در صدر قرار دارند.
این زنان، که در برابر سیستم مردسالارانه مبارزه میکنند، منبع امید و ایمان برای زنان جهان شدهاند. با این امید، هزاران زن به کوهستانهای کوردستان روی آوردهاند. یکی از این زنان که در راه آزادی گام برمیدارد، دیلان تونچ است. دیلان تونچ در شهر الح، در خانوادهای از عشیره تموقی که به میهندوستی شهرت دارد، متولد شد. عشیره تموقی در طول تاریخ در برابر ظلم قیام کرده و بارها با قتلعام روبرو شده است. امروزه نیز اعضای این عشیره روح مقاومت را در صفوف جنبش آزادی زنده نگه داشتهاند. این عشیره که بسیاری از افراد خود را تقدیم جنبش آزادی کرده، مبارزات قهرمانانهای انجام داده است. دیلان نیز، به دلیل بزرگ شدن در چنین عشیره میهندوستی، با جنبش آزادی کوردستان بیگانه نبود و از کودکی با این جنبش آشنا شد.
پیشینه مقاومت در خانواده و محیط اطراف او، باعث شد که دیلان ارتباط قویتری با جنبش آزادی و گریلا برقرار کند. هر چه دیلان بزرگتر میشد، بهتر درک میکرد که چگونه سیستم سرمایهداری جامعه را تحت فشار قرار میدهد. او به ویژه تاثیر عمیق این سیستم را بر زنان احساس میکرد. زنانی که در این سیستم زندگی میکنند، پیوسته به دنبال راهی برای خروج هستند. دیلان نیز یکی از این زنان در جستجوی آزادی است. او میداند که راه رسیدن به آزادی از مبارزه با سیستم مردسالارانه میگذرد. در دوران جوانی، برای رسیدن به آزادی در فعالیتهای جوانان شرکت میکند.
در سال ۲۰۱۵، به سوی کوهستانهای آزاد رهسپار شد
در طول فعالیتهای جوانان، او دولت اشغالگر ترکیه را بهتر شناخت. به عنوان یک زن جوان، نقش پیشگامی در فعالیتهای جوانان ایفا کرد. به ویژه برای سازماندهی زنان تلاش زیادی کرد. دیلان، که پیشگام جوانان بود، در فعالیتهای خود بسیاری از زنان جوان را به سمت کوهستانهای کوردستان رهنمون ساخت. او هرگز زندگیای را که سیستم مردسالارانه تحمیل میکرد، نپذیرفت. به ویژه سیاستهای جنگ ویژه که علیه زنان کورد اعمال میشود، اساسا برای به زانو درآوردن خلق کورد است. اما دیلان به دنبال راهی برای افزایش مبارزه آزادی در برابر این حملات بود. به نظر او، صحیحترین مسیر آزادی، پیوستن به جنبش آزادی است. او معتقد بود که صحیحترین راه برای آزادی زنان، شرکت در مبارزه آزادی است. رهبری رهبر آپو برای آزادی زنان، امروز به یک نمونه جهانی تبدیل شده است. اولین چیزی که به ذهن هر زنی که به مبارزه آزادی میپیوندد خطور میکند، اندیشه و فلسفه رهبری است. ایدئولوژی او که بر اساس آزادی زنان شکل گرفته، زنان را به کوهستانهای کوردستان رهنمون میسازد.
دیلان، برای رسیدن به آزادی و دنبال کردن راه شهدا، در سال ۲۰۱۵ به سوی کوهستانهای آزاد رهسپار شد. هنگامی که به کوهستانهای آزاد رسید، اسلحه دخترعموی خود را برداشت و تصمیم به گرفتن انتقام گرفت. او از آن پس ژیان تموقی نام گرفت. گریلا ژیان، هنگامی که زندگی گریلا را که با روح رفاقت بافته شده بود، دید، این زندگی را برای خود راه حقیقت انتخاب کرد. مدت کوتاهی پس از اتمام آموزش اولیه خود، شروع به یادگیری زندگی گریلایی کرد و تحولات بزرگی در شخصیتش رخ داد. ژیان در طول دوره آموزشی خود شاهد کشتار مردم ایزدی توسط تبهکاران بیرحم داعش در شنگال بود. پس از این کشتار، ژیان با خشم زیادی خواستار رفتن به شنگال شد. با آگاهی از مسئولیت انقلابی خود، به شنگال رفت.
در شنگال، او به همراه رفقایش در خط مقدم علیه داعش مبارزه کرد. مبارزه او و رفقایش، آزادی مردم شنگال را از ظلم داعش به ارمغان آورد. گریلا ژیان تا سال ۲۰۱۸ در شنگال به مبارزه انقلابی خود ادامه داد. سپس با اشتیاق و شور و شوق فراوان دوباره به کوهستانها بازگشت و به منطقه آواشین رفت. آواشین برای ژیان به صحنهای از مقاومت تبدیل شد؛ در آنجا او شاهد بسیاری از مبارزان قهرمان بود و در مبارزه رفقایش که جان خود را فدای آزادی خلقشان کردند، سهیم شد. به مدت چهار سال در بسیاری از عملیاتها علیه دولت اشغالگر ترکیه شرکت کرد. در حالی که خشم خود را علیه دشمن زنده نگه میداشت، پیوند خود را با رفقایش با عشق تقویت میکرد. گریلا ژیان، که عاشق میهناش بود، هرگز خود را کافی نمیدید و برای تبدیل شدن به یک گریلای مدرن دموکراتیک، پیوسته خود را آموزش میداد. برای پیشرفت بیشتر، به آکادمی شهید بریتان پیوست.
ژیان، برای تبدیل شدن به یک گریلا در امتداد خط فرمانده بریتان، تلاش زیادی برای توسعه ایدئولوژیکی و نظامی خود کرد. به ویژه با دقت فراوان، آموزشها را بر اساس اصول زن آزاد دنبال میکرد. او اندیشه و فلسفه رهبر آپو را در راستای اصول پاژک (حزب آزادی زنان کوردستان) درونی کرد و بنیان یک زندگی جدید را برای خود بنا نهاد. بر این اساس، تحولات بزرگی در شخصیتش حاصل شد. با این حال، او اکنون خود را برای رفتن به میدان جنگ در منطقه متینا آماده میدید. گریلا ژیان، به هر کجا که جنگ بود، رهسپار میشد. او نمیدانست توقف چیست. با رفتن به منطقه متینا، بخشی از مقاومت قهرمانانهای شد که در آنجا در جریان بود.
تنها هدف: تامین آزادی مردم و رهبری
وقتی گریلا ژیان به منطقه متینا رسید، هر گریلایی را که جان خود را فدای این سرزمین کرده بود، به یاد آورد و قول داد: «تا زمانی که زندهام، در این سرزمین راه شهدا را دنبال خواهم کرد و با تمام توانم مبارزهای بیامان علیه اشغالگران انجام خواهم داد.» با این کلمات، ژیان پایبندی خود را به شهدا ابراز میکند. همانند آواشین، با شور و هیجانی فراوان در متینا نیز به جنگ پیوست. در دورانی که ژیان در متینا بود، ارتش اشغالگر ترکیه حملاتی گسترده را آغاز کرد. گریلا ژیان، با به دوش کشیدن بار مقاومت در برابر این حملات، به تپه اورته رفت. در آنجا نقش مهمی در کارهای تونلسازی ایفا کرد. او این تونلها را به عنوان اثری بزرگ برای ساختن آیندهای آزاد میدید. جنگ در متینا به تدریج شدت بیشتری گرفت.
در قلعه مقاومت تپه حکاری، با فرماندهی فرماندهان نوری یکتا و آزه، یک موضع آپویی اتخاذ شد. اشغالگران با استفاده از تمام امکانات خود، حملات را تشدید کردند. انواع سلاحها، از جمله سلاحهای شیمیایی، علیه گریلاها استفاده شد. اما با وجود تمام حملات، گریلاهای مقاومتگر هرگز تسلیم نشدند و ضربات سختی به اشغالگران وارد کردند. گریلا ژیان نیز برای تقسیم مسئولیت با رفقایش، به خط مقدم جنگ رفت. در سال ۲۰۲۳، اشغالگران این بار به تپه اورته حمله کردند. گریلا ژیان و رفقایش با مقاومتی بزرگ، خسارات سنگینی به اشغالگران وارد کردند. اشغالگران که نتوانستند مقاومت تپه اورته را درهم بشکنند، دوباره به سلاحهای شیمیایی متوسل شدند. اما این نیز نتیجهای نداد.
با فرماندهی فرمانده رستم و بَرچم، ژیان و رفقایش، جنگ شرافت را در تونلها ادامه دادند. نه گرسنگی و نه خستگی آنها را متوقف نکرد. آنها تنها یک هدف داشتند: تامین آزادی مردم و رهبریشان. گریلا ژیان در ۱۸ دسامبر ۲۰۲۳، در نتیجه حملات دولت اشغالگر ترکیه، همراه با رفقایش برچم امید (سوزان دومان)، رستم آرپِت (اورهان یاقوت)، شاهین نودا (بدران گوکدَمیر) و جوان منبج (صالح توفیق) به شهادت رسید. گریلا ژیان و رفقایش با مبارزه قاطع خود، پایبندی خود را به رهبر آپو و مردمشان در برابر اشغالگران نشان دادند.