بیانیهای که پس از دیدار با رهبر آپو منتشر شد، مورد توجه بسیاری قرار گرفت. سیاستمداران ضیا پیر و نورسل آیدوغان، آکادمیسین چَتین گورَر و حقوقدان رنگین اَرگول در مورد این موضوع با خبرگزاری ما صحبت کردند و توجه را به اهمیت این بیانیه جلب کردند.
برای اینکه پیامهای عبدالله اوجالان به طور مستقیم رسانده شود، باید زمینههای مناسب ایجاد کرد
ضیا پیر، سیاستمدار، درباره بیانیه دم پارتی پس از دیدار با رهبر آپو صحبت کرد و گفت: «من به عنوان حامی صلح شرافتمندانه بین کوردها و ترکها، پیامهای آقای اوجالان را بسیار مهم میدانم.»
پیر سخنان خود را اینگونه ادامه داد: «اگر دولت از طرح جدید عقب ننشینند، روند جدیدی آغاز خواهد شد. از سوی مردم ترک، یکی از مهمترین مسائل مبارزه مسلحانه خلق کورد و پایان دادن به ترس از تجزیه کشور است. از جانب خلق کورد هم، ترس از دست دادن دستاوردهای ۴۰-۵۰ سال گذشته برجسته است.»
پیر در ادامه سخنان خود بر اهمیت ارتباط مستقیم بین بازیگران اصلی در این فرآیند تاکید کرد و اظهار داشت: «آنها میدانند که در چنین فرآیندهایی، گمانه زنی، دستکاری و سیاه نمایی ایجاد میشود. بنابراین، طرفین باید مستقیماً با هیئتها ملاقات داشته باشند. باید زمینهها و مکانیسمهایی برای این امر فراهم شود. برای جلوگیری از این خطرات همان طور که آقایان اردوغان و باغچلی میتوانند نظرات خود را مستقیماً به مردم و طرفداران خود منتقل کنند، برای آقای اوجالان نیز باید زمینه همین امر را فراهم کرد.»
این پیام راه جدیدی را در مقابل سیاست استرسزای فعلی باز میکند
آکادمیسین چتین گورَر درباره دیدار هیئت دم پارتی با رهبر آپو صحبت کرد و با بیان اینکه این دیدار یک راه جدید را در برابر سیاست آشفته فعلی قرار میدهد، گفت: «بعد از بیانیه ابتدای اکتبر، هیئت دم پارتی پس از ۹ سال توانست با اوجالان دیدار کرد. نتایج این دیدار در مدت کوتاهی خود را در افکار عمومی نشان داد. اول از همه، این ایده که افکار اوجالان منجر به سیاست آشتی میشود، بارها حقیقت خود را ثابت کرده است. این دیدار و پیامهای اوجالان فضای سیاسی را بسیار مناسب کرد. مسائلی مانند مشکل کوردستان، صلح و راه حلها بارها مورد بحث قرار گرفت. برخی از ابهامات برطرف شد. این از نظر شرایط فعلی بسیار مهم است.»
گورَر در ادامه سخنان خود بر لزوم رفع انزوا تاکید کرد و گفت: «با وجود اینکه دم پارتی به امرالی رفت و با اوجالان دیدار کرد، اما این بدان معنا نیست که انزوای تحمیلی بر اوجالان و امرالی، وارد موازین قانونی معتبر شدهاند یا انزوای تحمیلی فعلی به طور کامل حذف شده است. رفع کامل تحمیل انزوا یکی از شروط صلح و حل و فصل است. حتی اگر مقامات سیاسی درباره راه حل اظهارنظر کنند، تا زمانی که انزوا ادامه دارد و دیدگاه عبدالله اوجالان از راه حل، با مردم در میان گذاشته نشود، این اظهارات ارزشی ندارد.»
عبدالله اوجالان باید به شکلی آزاد این روند را رهبری کند
نورسل آیدوغان، سیاستمدار، سفر دم پارتی به امرالی را بسیار مهم عنوان کرد و سخنان خود را با این جملات آغاز کرد: «هیئت امرالی آخرین بار در ۴ آوریل ۲۰۱۵ ملاقات کردند. این آخرین نشست روند صلح دموکراتیک بود. زیرا این روند توسط مقامات حکومتی خاتمه یافت و روند جدیدی آغاز شد که تمرکز آن بر تخریب و انحلال بود. پس از ۹ سال دو نفر از اعضای هیئت مجدداً به امرالی رفتند و در خصوص این دیدار بیانیهای صادر شد.»
آیدوغان چشم انداز ایجاد شده را امیدوارکننده دانست و اظهار داشت: «آقای اوجالان با پیشبینیهای دقیق و قوی و با تمام مهارت خود نشان داد که چه باید کرد. چشم انداز امیدوارکنندهای است. ما هم میگوییم امید از خود موفقیت ارزشمندتر است و این دیدگاه را داریم.»
انزوای تحمیلی هنوز تمام نشده است
رنگین اَرگول حقوقدان و وکیل دادگستری با بیان اینکه تحمیل انزوا همچنان ادامه دارد، گفت باید در این زمینه مبارزه فعالتری صورت گیرد و تاکید کرد: «نشست هیئت دم پارتی گام مثبتی است. با این حال، این بدان معنا نیست که انزوا به طور کامل حذف شده است. هنوز هیچ تضمینی وجود ندارد که جلسات خانواده و وکلا به طور عادی برگزار شود. بنابراین میتوان گفت که انزوای تحمیلی همچنان ادامه دارد.»
ارگول بر اهمیت مبارزه قانونی تاکید کرد و سخنان خود را با این عبارات به پایان رساند: «برای رفع تحمیل انزوا، تضمین آزادی جسمانی آقای اوجالان و آزادی زندانیان سیاسی، حمایت قانونی باید تقویت شود. علاوه بر این، مستندسازی جنایات علیه بشریت در روژاوا و مبارزه قانونی بخشی از مأموریت وکلا است. این چیزی است که در این روند بر دوش ما میافتد.»