آیا موضع مقامات ایران در قبال پیشنهادات آمریکا و 5+1 تغییر کرده!
آیا موضع مقامات ایران در قبال پیشنهادات آمریکا و 5+1 تغییر کرده!
آیا موضع مقامات ایران در قبال پیشنهادات آمریکا و 5+1 تغییر کرده!
وزیر امور خارجه ایران گفته است که اعلام آمادگی اخیر مقامات آمریکا برای مذاکره با ایران، "با گذشته فرق دارد" و اگر ثابت شود که آنها صادقانه عمل میکنند، ایران مذاکره با آن کشور را بررسی خواهد کرد. معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم گفت که مذاکرهکنندگان گروه ۱+۵ در آخرین دور گفتوگوها با ایران "وارد جزئیات" شدهاند و از طرح درخواست "کلی" مبنی بر توقف غنیسازی و اجرای قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد صرفنظر کردهاند.
به گزارش رسانههای ایران، وزیر امور خارجه ایران در یک گفتوگوی تلویزیونی گفت: "این اواخر آمریکاییها برای گفتوگو (با ایران) اعلام آمادگی کردهاند که شدت و گستردگی آن با گذشته فرق دارد."
علیاکبر صالحی با اشاره به اظهارات اخیر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره شرایط ایران برای برقراری رابطه دیپلماتیک با آمریکا گفت: "همانطور که رهبر انقلاب فرمودند، هر زمان این نیت آنها (مقامات آمریکا) احراز شود و صادق باشند و قصد تکرار رفتارهای پیشین را نداشته باشند، موضوع را بررسی خواهیم کرد."
مقامات عالیرتبه و سیاستمداران ایران همواره آیتالله خامنهای را تنها مرجع تصمیمگیر درباره مذاکره مستقیم و برقراری رابطه با آمریکا معرفی کردهاند.
آقای خامنهای روز ۲۸ بهمن امسال گفت که هدف اصلی دولتمردان آمریکایی از طرح پیشنهاد مذاکره، "تبلیغ و هیاهو درباره تسلیم شدن ملت و نظام ایران" است.
با این حال، او اضافه کرد: "نظام اسلامی و ملت ایران، برعکس دولتمردان آمریکایی، اهل منطق هستند، بنابر این اگر از طرف مقابل حرف و رفتار منطقی ببینند، به آن پاسخ مناسب میدهند."
وزیر امور خارجه ایران گفته است که اگر تحول خاصی در روابط ایران و آمریکا رخ دهد "قطعا با یک مجموعه به نام رژیم صهیونیستی (اسرائیل) هیچ کاری نداریم."
آقای صالحی گفت که بین ایران و آمریکا به دلایل تاریخی شرایط خاصی به وجود آمده است. او اضافه کرد که پیشینه تاریخی اختلافات ایران با آمریکا به زمان کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ که به سرنگونی دولت محمد مصدق منجر شد، بازمیگردد.
آقای صالحی گفت: "اگر روزنامههای آن زمان را بخوانید، مانند امروز که انرژی هستهای ما را زیر سوال میبرند، با ملی شدن نفت کشور ما مخالفت میکردند."
او بار دیگر تاکید کرد که دستیابی به فناوری هستهای حق ایران است و گفت: "ما خارج از این نمیخواهیم عمل کنیم."
باقری: پیشنهادات ۱+۵ در آلماتی نافی حقوق هستهای ایران نبود
معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم گفت که مذاکرهکنندگان گروه ۱+۵ در آخرین دور گفتوگوها با ایران "وارد جزئیات" شدهاند و از طرح درخواست "کلی" مبنی بر توقف غنیسازی و اجرای قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد صرفنظر کردهاند.
علی باقری که در گفتوگوهای دوجانبه هفته گذشته با نمایندگان گروه ۱+۵ در آلماتی قزاقستان حضور داشت، در یک برنامه تلویزیونی گفت که پیشنهادهای گروه ۱+۵ در این مذاکرات "نافی حقوق هستهای ایران نبود."
او گفت: طرف مقابل تاکنون هر پیشنهادی ارائه میکرد، پیشنهادی کلی بود و در آن درخواستهایی مبنی بر توقف غنیسازی و اجرای قطعنامههای شورای امنیت مطرح میشد، اما در آلماتی با صرفنظر کردن از کلیات، وارد جزئیات شدند."
هرچند نرم شدن مواضع مقامات ایران غیر از خامنهای در قبال مذاکره با غرب تازگی ندارد, اما تاکنون در این حد هم دیده نشده و باید دید که آیا مذاکرات بعدی نقش کلیدی را در تعیین جهت مذاکرات بازی خواهد کرد یا نه. و آیا مواضع ایران تغییری ریشهای در قبال غرب خواهد داشت؟
آخرین دور گفتوگوهای ایران و نمایندگان ۱+۵ روزهای سهشنبه و چهارشنبه هفته گذشته (هشتم و نهم اسفند) در شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد.
ایران این مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد، ولی جزئیات کمی از مفاد گفتوگوها منتشر شده است.
روزنامه نیویورکتایمز نیز در کلیک یادداشتی درباره نتیجه مذاکرات آلماتی نوشت که در این دور از گفتوگوها نمایندگان ۱+۵ از درخواست پیشین خود برای تعطیلی تاسیسات فردو در ایران صرفنظر کردهاند و به جای آن، تاکید داشتهاند که ایران غنیسازی اورانیوم در این تاسیسات را متوقف کند.
در این نوشته آمده است که مذاکرهکنندگان ۱+۵ گفتهاند که ایران میتواند به تولید و نگهداری مقادیر کمی از اورانیوم غنیشده در سطح ۲۰ درصد ادامه دهد و از آن در راکتور تحقیقاتی و تولید محصولات دارویی استفاده کند.