آیدار: حزب اردوغان مسئول به بنبسترسیدن مذاکرات ترکیه و پ.ک.ک است
لندن
زبیر آیدار, عضو شورای رهبری ک.ج.ک خاطرنشان ساخت که دولت اردوغان مسئول به بنبست رسیدن مذاکرات پ.ک.ک و ترکیه در اسلو است.
زبیر آیدار, عضو شورای رهبری ک.ج.ک که بعنوان یکی از نمایندگان پ.ک.ک در مذاکرات اسلو پایتخت نروژ با ترکیه شرکت کرده بود, در مصاحبه با سرویس ترکی بیبیسی اعلام کرد که بعنوان نمایندگان کرد و پ.ک.ک هر آنچه از دستشان بر آمده انجام دادهاند.
آیدار میگوید اما دولت حاکم ترکیه به سرکردگی اردوغان به تعهدات خود عمل نکرد. دولت اردوغان بصورت جدی به مذاکرات ادامه نداد.
ترکیه کردها را به اتهام عضویت در ک.ج.ک بازداشت و زندانی کرد
آیدار در ادامه میافزاید که مذاکرات در سال 2009 صورت گرفت و در موقعی که تصمیمی مبنی بر توقف جنگ اتخاذ شد, دولت اردوغان شروع به بازداشت بیامان هزاران شهروند کرد به اتهام عضویت در ک.ج.ک کرد و این امر موجب به بنبسترسیدن مذاکرات اسلو شد.
آیدار در مورد بازداشت و زندانی کردن فعالان کرد به اتهام عضویت در ک.ج.ک, گفت:«طرف ترکیه در این زمینه اراده چارهیابی مسئله کرد را از خود نشان نداد. خواست که جنبش کردی را منفعل سازد و پروژههای خود را عملی کند».
ترکیه تعهد داد که گروه آشتی پ.ک.ک را بازداشت و زندانی نکند
آیدار گفت که دولت ترکیه در مذاکرات اسلو تعهد داد که گروه آشتی و صلح پ.ک.ک را که از کوهستان به ترکیه بازگشتند, بازداشت و زندانی نکند. این گروه در 19 ژانویه 2009 وارد ترکیه شدند. ترکیه به تعهدات خود عمل نکرد و اعضای آن گروه را به زندان انداخت.
ترکیه ادعا می کند که گریلاهای پ.ک.ک با حملات مسلحانه خود در 14 ژولای 2011 که طی آن 14 سرباز ارتش ترک کشته شدند, مذاکرات اسلو را برهم زده است. اما آیدار میگوید که پ.ک.ک در این زمینه هیچ برنامهای برای چنین اقدامی در دست نداشته. تنها در آن موقع ترکیه به حملاتی دست زد و در یک نقطه نیروهای ارتش و گریلا با هم رودررو شدند و جنگ درگرفت. گریلاها تنها از خود دفاع کردند و جنگیدند.
نبردهای فارقین طرح ریزی نشده بود
آیدار بیان داشت که در این مرحله حزب کارگران کردستان نبردها را آغاز نکرده است و اظهار داشت که در ماه آوریل 2011 ارتش ترک علیه حزب کارگران کردستان حملات نظامی را آغاز کرده است و در هاتای 7 گریلای حزب کارگران کردستان و تا انتخابات 12 ژوئن 2011 نیز قریب 56 گریلای حزب کارگران کردستان جان خود را در این حملات از دست دادهاند، حزب کارگران کردستان تا زمان برگزاری انتخابات نیز هیچ عملیاتی را انجام نداده بود.
آیدار در ادامه با پاسخ دادن به ادعاهای مسئولان رژیم ترک که اظهار داشته بودند که "در نتیجه نبردهای 14 ژوئیه 2011 انجام گرفت و 14 سرباز ارتش ترک کشته شدند، حزب کارگران کردستان مذاکرات را قطع کرد" و گفت: "در رویداد فارقین هیچ برنامهریزی صورت نگرفته بود. در این مکان در هنگام برگزاری حملات نظامی ارتش ترک، دو گروه مخالف در مقابل هم قرار گرفتند. در این مکان ممکن بود که سربازان یا نیروی مقابل تلفات جانی دربر داشته باشد. اما در چنین مواقعی چه کسی ابتدا آغاز کند او به نتیجه خواهد رسید".
آخرین دیدار اوسلو در رابطه با پروتکلهای پیشنهادی اوجالان صورت گرفت
آیدار در ادامه اظهار داشت که ترکیه از اواخر سال 2010 تا اوایل سال 2011 علیه حزب کارگران کردستان با ایران، عراق و سوریه توافقنامههایی را به امضا رسانده است و این موضوع تأثیرات منفی بسیاری را بر مرحله گذاشت.
بنا به گفتههای آیدار، ایران در این زمان بود که به منطقه قندیل حمله کرد، اما با شکست مواجه شد و سوریه نیز با مسائل داخلی خود مشغول بوده و این توافق به موفقیت نرسید. آیدار در ادامه سخنان خود بیان داشت که آخرین دیدار اوسلو در رابطه با پروتکلهای پیشنهادی عبدالله اوجالان که در ماه می 2011 تدارک دیده بود، انجام گرفت و در این دیدار در رابطه با پروتکلهای پیشنهادی گفتگوهایی صورت گرفت. بایستی دولت ترک تا ماه ژوئن به این پیشنهادها پاسخ میداد، اما پاسخی را از سوی دولت ترکیه دریافت نکردیم.
ما پاسخ خود را از سخنان اردوغان در تلویزیون دریافت کردیم
آیدار اظهار داشت که حزب کارگران کردستان از سخنان رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه در کانالهای تلویزیونی دریافتند که دیدارها به بنبست رسیده است. وی در ادامه گفت:
"اردوغان در تاریخ 9 ژوئن در شهر استانبول در برنامهای که در 60 کانال تلویزیونی پخش شد، شرکت کرد. سه روز مانده به انتخابات ترکیه، در این برنامه گفت: "عبدالله اوجالان بلایی برای این کشور است، اگر در زمان دستگیری اعدام میشد، مسائل تا بدین حد وخیم نمیشدند. تا زمانی که ما بر سر قدرت باشیم، اجازه نخواهیم داد که او از زندان خارج شود". هرکس در این زمان فکر میکرد که این سخنان برای گرفتن آرای حزب MHP بوده است. اما ما در این روز جواب خود را دریافت کردیم. توقف و به بنبست رسیدن مرحله از این زمان آغاز شد".
آیدار در ادامه انتشار اسناد دیدارهای اوسلو را مورد انتقاد قرار داده و بیان داشت که بایستی هیچکس مرگ انسانها را به وسیلهای برای منافع سیاسی روزانه مورد استفاده قرار ندهد.
آیدار در ادامه خاطر نشان ساخت: "کسانی که چنین دیدارهایی را برملا میسازند، از حامیان چارهیابی نیستند. از سوی دیگر نیز به نظر من، تنشهای میان جماعت فتحالله گولن و حزب عدالت و توسعه دلیل اصلی بود. نظرات جنبش نیز بر این خصوص است. گروه فتحالله گولن بسیاری از نهادها و سازمانهای دولتی را در اختیار گرفته است،اما نتوانسته سازمان اطلاعات ملی ترکیه را در اختیار گیرد.
برای آغاز دوباره این دیدارها آماده هستیم
آیدار در ادامه در پاسخ به سوال اینکه آیا برای آغاز مجدد دیدار اوسلو آماده هستید؟ گفت: "بله. ما برای برقراری صلح از مدتها قبل آماده بودهایم. ما در این اندیشه هستیم که این مسئله تنها با مذاکرات چارهیابی خواهد شد. در این مرحله برخی اوقات نبردهایی روی دادند. اما در این سال اخیر هر دو طرف نیز تلفاتی را دربرداشتند. اگر این مرحله کماکان ادامه پیدا میکرد،این جوانان نمیمردند".
آیدار در ادامه گفت: "به مدت 424 روز است که از رهبر آپو خبری دریافت نمیشود. اگر وی حضور نداشته باشد، تصمیماتی را که ما هم اخذ کنیم با مشکلاتی روبرو خواهد شد. رهبر آپو بیان داشته بود که برای اینکه نقشی را ایفا نمایم بایستی شرایط سلامتی، امنیتی و آزادی من مورد بازبینی قرار گیرد".