BBC فارسی: اوجالان، برنده اصلی اعتصاب غذای کردها

BBC فارسی: اوجالان، برنده اصلی اعتصاب غذای کردها

در پی فراخوان رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان , زندانیان اعتصاب‌کننده کرد به اعتصاب غذایشان در 68امین روز پایان دادند. خبر اعتصاب‌غذا در سراسر جهان موضوع بحث محافل و رسانه‌های جمعی شد و انعکاسی گسترده یافت. بی‌بی‌سی‌فارسی هم در مورد اعتصاب‌غذای زندانیان کرد, به قلم «ژیار گل» روزنامه‌نگار, می‌گوید که برنده اصلی اوجالان و زندانیان هستند.

بی‌بی‌سی در گزارش خود می‌گوید:«۱۲ سپتامبر امسال عده ای از زندانیان سیاسی کرد اعلام کردند دست به اعتصاب غذا زده و گفتند تا خواسته هایشان برآورده نشود، از اعتصاب غذا دست نخواهند کشید. آنها خواهان پایان ۱۵ ماه حبس انفرادی عیدالله اوجالان، رهبر زندانی پ ک ک، دفاع به زبان کردی در دادگاه‌ها، و رفع موانع استفاده از زبان کردی در مراکز رسمی و آموزشی بودند.»

این گزارش همچنین به اظهارات خشونت‌آمیز اروغان اشاره می‌کند و می‌افزاید:«رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه این اقدام آنها را سیاه بازی خواند، و احزاب کرد را متهم کرد در حالی که خودشان کباب می خورند، زندانیان را به مرگ تشویق می کنند.»

همچنین در ادامه به اعتصاب‌غذای نمایندگان هم در جواب اردوغان این جملات را نگاشته است:«مدتی بعد شش نماینده کرد مجلس و شهردار بزرگترین شهر کردنشین ترکیه به اعتصاب کنندگان پیوستند. تعداد زندانیان اعتصابی به ۷۰۰ نفر رسید. اتحادیه پزشکان ترکیه اخطار داد که بسیاری از زندانیان وارد مرحله خطرناکی شده اند و اگر به اعتصاب غذا پایان ندهند، در چند روز آینده خطر جانشان را تهدید خواهد کرد.»

در گزارش نامبرده به در تنگناقرار گرفتن اردوغان اشاره شده و می‌گوید:«اما پشت سخنان انتقادی آقای اردوغان، واقعیت چیز دیگری بود. دولت او در پشت پرده تلاشهای زیادی برای پایان اعتصاب غذا کرده بود. روزنامه رادیکال ترکیه گزارش داد که مقامات بلند پایه استخبارات ترکیه چندین بار با عبدالله اوجالان در جزیره امرالی ملاقات کرده و با او برای پایان اعتصاب غذا توافقاتی کرده‌اند.»

در گزارش مذکور آمده:«مقامات امنیتی ترکیه نگران بودندکه اگر زندانیان اعتصابی جانشان را از دست بدهند، آتش خشونت مناطق کردنشین ترکیه شعله ور خواهد شد و از محبوبیت حزب عدالت و توسعه بیشتر کاسته خواهد شد. بسیاری از نماینگان کرد این حزب از وضعیت موجود نا خشنود بودند. این نگرانی وجود داشت که مرگ زندانیان، جوانان کرد را برای پیوستن به پ ک ک تشویق خواهد کرد.»

بی‌بی‌سی همچنین اذعان می‌دارد:«در هفته های آخر اعتصاب غذا مناطق کردنشین ترکیه و بسیاری از شهر های بزرگ شاهد تظاهرات بزرگ در حمایت از زندانیان بود. در میان تظاهرکنندگان بسیاری از چهره های ادبی، سیاسی و جنبش کارگری ترکیه دیده می شدند. در بسیاری از شهرها درگیری‌هایی میان نیروهای امنیتی و تظاهرکنندگان روی داد.»

در گزارش مذکور همچنین آمده :«بسیاری از مطبوعات ترکیه پایان اعتصاب غذا بدون اینکه کسی جانش را از دست بدهد، آزمونی موفقیت آمیز خواندند. چنگیز چاندار از روزنامه رادیکال می گوید، "عبدالله اوجالان نقش مهمی ایفا کرد. نفوذش بر فعالان کرد و پ ک ک، نشان داد که او می تواند نقش کلیدی در حل مسئله کردها ایفا کند".»

این گزارش در مورد چگونگی پذیرش مطالبات زندانیان و رفع انزوا علیه رهبر ملت‌کرد,عبدالله اوجالان می‌نویسد:«دولت ترکیه هفته گذشته لایحه ای به مجلس فرستاد تا متهمان بتوانند به زبان مادریشان از خود دفاع کنند، که یکی از خواسته های اعتصاب کنندگان بود. اما هنوز مشخص نیست که آیا دولت به حبس انفرادی آقای اوجالان پایان خواهد داد یا نه.»

همچنین می‌افزاید که بسیاری از مطبوعات ترکیه می گویند زندانیان توانستند از طریق غیر خشونت خواسته هایشان را به گوش دولتمردان ترکیه برسانند. بی‌بی‌سی در گزارش خود به نقل از طاها آکیول از روزنامه حریت می گوید:"به نتیجه اعتصاب غذا این درس را به ما می آموزد اگر ما راه های دموکراتیک در عوض دیکتاتوری پیش گیریم، می توانیم به صلح از راه مسالمت آمیز برسیم".

بی‌بی‌سی در خاتمه تأکید می‌کند:«به نظر می رسد زندانیان به تمامی خواسته هایشان نرسیدند، اما توانستند حمایت بسیاری از ترکها، به خصوص چپ ها و روشنفکران را به مساله کردها جذب کنند. آنان توانستند که این مساله را که مدتی بود از برنامه دولت خارج شده بود دوباره به راس برنامه‌های دولت باز گردانند. شاید بتوان گفت برنده اصلی اعتصاب غذا عبدالله اوجالان بود که نشان داد هنوز نفوذ زیادی برکردهای ترکیه دارد و اگر ترکیه بخواهد مساله کردها را حل کند، باید با او در جزیره امرالی مذاکره کند.»