بنا به تحقیقات بین‌المللی: زبان کردی جدید حداقل 1500 سال قدمت دارد

بنا به تحقیقات بین‌المللی: زبان کردی جدید حداقل 1500 سال قدمت دارد

گروهی از زبان‌شناسان بین‌المللی که گفته‌‌اند زبان‌های هندواروپایی از منطقه مزوپوتامیا و آناتولی سرچشمه گرفته‌اند, اعلام کردند که زبان کردی جدید حداقل 1500 سال قبل از زبان‌های دیگر انشعاب یافته است. این گروه بر روی 100 کلمه کردی تحقیق کردند و نتایج این تحقیقات را برای خبرگزاری فرات فرستادند. Reco Bouckaert رئیس این گروه محقق از دانشگاه آوکلند کشور زلاندنو خاطرنشان ساخت که زبان کردی جدید به بیش از دیگر زبان‌ها به بلوچی نزدیک است.

کردی: من/ اَز, فارسی: مَن, هندی ـ اردویی: ماین, پشتویی: زه, قدیمی‌ترین زبان هندواروپایی سنسکریت: آهام, رومانی: مه, پنجابی: ماین. کلمات نزدیک کردی و انگلیسی اینها هستند: 'tu': 'thou', gir: big, meh: moon, baran: rain, germ: warm, nû: new, nav: name.

زبان‌شناسان برای خانواده زبان‌های هندواروپایی که کردی هم یکی از آنهاست, یک تئوری نوین را مطرح ساختند. پیشتر گفته می‌شد که زبان‌های هندواروپایی از استپ‌های روسیه به نقاط دیگر جهان پراکنده شده, اما در نتیجه تحقیقات گروه محقق بین‌المللی آشکار شد که این زبان‌های هندواروپایی از منطقه مزوپوتامیا و آناتولی نشأت گرفته و در جهان پراکنده‌شده‌اند. Reco Bouckaert رئیس گروه محقق از دانشگاه آوکلند زلاندنو نتایج تحقیقاتشان را برای خبرگزاری فرات فرستاد.

بر روی 100 کلمه کردی تحقیق صورت گرفت

Reco Bouckaert اعلام کرد که از زبان کردی 100 کلمه انتخاب و با زبان‌های دیگر مورد مقایسه قرار گرفت. وی گفت که همه کلمه‌ها در «منبعی از اطلاعات» ذخیره شدند. به نظر Reco Bouckaert زبان کردی بیشترین شباهت را با زبان بلوچی دارد که در مناطقی از پاکستان, افغانستان و بلوچستان بدان تکلم می‌شود.

در نتیجه این تحقیقات مشخص شده است که زبان کردی جدید حداقل 1500 سال پیش از زبان‌های دیگر جدا شده و گفته می‌شود که می‌توان دید که زبان کردی با گروه زبان‌های قدیمی یعنی زبان‌های 3 هزار سال و زبان‌های اوستایی 4 هزار سال پیش یک ریشه دارند. در جدولی که برای 103 زبان مختلف تهیه شده ـ حتی چند زبان هم که از میان رفته‌اند ـ مشخص می‌شود که زبان کردی غیر از کردستان در منطقه آناتولی و ارمنستان هم مورد تکلم قرار گرفته است.

روش تحقیق برروی «دی‌ان ‌ای»

بنا به این تحقیقات, برای خانواده‌ زبان‌هایی که از «نیا زبان» یا زبان اصلی خاورمیانه همچو کردی, فارسی, ارمنی ریشه می‌گیرند و زبان‌های بزرگ دیگر جهان از قبیل انگلیسی, آلمانی, فرانسویع اسپانیایی, هندی , پرتغالی, روسی و ایتالیایی هم پس از آنها می‌آیند, مطابق یک تئوری نوین طبقه‌بندی شدند. در این تحقیقات بر روی «دی‌ان‌ای» نتایجی به دست آمده, در این روش بررسی می‌شود که چقدر از اطلاعات ژنتیکی در دی‌ان‌ای موجودات، مشترک است و براساس آن، ارتباط تکاملی گروه‌های مختلف جانداران مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

انسان‌هایی که با استفاده از این زبان تکلم کرده‌اند, وقتی که به دنبال یافتن مناطقی جدید برای زراعت بوده‌اند, در مناطق دیگر جهان پراکنده‌شده‌اند. این تئوری جدید, برعکس نظریات ماریژا گیبوتس زبان‌شنان معروف در سال 1952 است. زبان‌شناس اهل لیتوانی از کلمه «کوروگان» که به معنی «گور بزرگ» است, شروع به تحقیقات کرد و تئوری‌ای به نام «هیپوتزا کورگان» را مطرح و ارایه داد. وی بدین‌ترتیب ریشه زبان‌های هندواروپایی را از مناطق استپی روسیه اعلام کرد.

به نظر وی 5 الی 6 هزار سال پیش, کوچ انسان‌ها از جنوب روسیه به سوی اروپا و خاورمیانه آغاز شده. بعدها این تئوری که به مدل «کورگان» معروف شد, درعرض چند سال توسط بسیاری از باستان‌شناسان و زبان‌شناسان مورد پذیرش قرار گفت. اما هم‌اکنون برای این خانواده زبانی که از زبان‌های اصلی «نیا زبان» خاورمیانه یعنی کردی, فارسی, ارمنی رویشه می‌گیرد و زبان‌های بزرگ دیگر جهان از قبیل انگلیسی, آلمانی, فرانسوی, اسپانیایی, هندی, پرتغالی, روسی و ایتالیایی را هم به دنبال داشته, یک تئوری نوین ارایه شده است. Remco Boutkaet از زبان‌شناسان دانشگاه آوکلاند زلاندنو تئوری جدید ارایه شده بسیار پراهمیت است و به احتمال زیاد موجب حذف تئوری «ماریژا گیبوتس» هم بشود.