بایک: بارزانی برای برگزاری کنگره ملی کردستان گام‌هایی بردارد

بایک: بارزانی برای برگزاری کنگره ملی کردستان گام‌هایی بردارد

«جمیل بایک» عضو شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» گفت اوجالان با فراخوان خود برای برقراری صلح در نوروز نه تنها کردها بلکه همه جهان را مورد خطاب قرار داد و خواست که مردم و افکار عمومی در قبال مرحله صلح دموکراتیک به صحیح‌ترین شیوه مطلع گردانده شوند.بایک همچنین یادآور شد که تحولات شمال کردستان بر همه بخش‌های کردستان تأثیر خواهد گذاشت و به نقش حکومت اقلیم کردستان پرداخت و افزود که باید بارزانی برای برگزاری کنگره ملی کردستان گام‌هایی بردارد.
عضو شورای رهبری ک.ج.ک, جمیل بایک, در مصاحبه با مجله «سویل» در جنوب کردستان که در سایت «روداو» هم منتشر شده, در خصوص مرحله چاره‌یابی, مسئله عقب‌نشینی نیروهای گریلا و نقش جنوب کردستان تحلیلاتی مهم به انجام رساند. بایک همچنین خواست که آمریکا نقش میانجی‌گر ایفا کند.
اوجالان سراسر جهان را مورد خطاب قرار داد
جمیل بایک ضمن اشاره به پیام تاریخی رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان در گردهمایی میلیونی نوروز شهر آمد, گفت:«ما به شیوه‌ای مخفیانه به سیاست‌نمی‌پردازیم. پیام رهبر ما در نوروز این مبدأ سیاسی را بنیان کار قرار داد و در گردهمایی آمد نه تنها کردها بلکه سراسر جهان را مورد خطاب قرار داد. به همین خاطر همگان چه دشمن و چه طرفدار, در تلاش درک آن هستند. چنین مرحله‌ای را رهبر آپو آغاز کرد و در عین حال یادآور شد که آیا می‌توانید در ترکیه, خاورمیانه و جهان مسئله دموکراسی و آزادی را حل نمایید؟ این امر رفراندومی بزرگ بود و پاسخ آن هم «آری» بود. این مسئله در همه اعتقادات و فرهنگ‌ها نخستین مقوله مطرح شده می‌باشد. باید پیام رهبر آپو را مانیفستی برای آغاز مرحله‌ای نوین تلقی کرد. در این مانیفست همه مطالبات مناسب رهبر یک خلق برای چاره‌یابی گنجانده شده. برای اینکه دولت ترکیه درها را بروی دموکراسی بگشاید, باید گام‌هایی بردارد و نخست باید موانع بر سر راه دموکراتیزاسیون را بردارد. باید ملت‌کرد, خود کارهایش را پیشبرد دهد و با هویت و زبان مادری خود به سازماندهی دست زند».
باید آگاهی‌دهی به خلق‌ به صحیح‌ترین شیوه انجام شود
باید در مورد عقب‌نشینی نیروهای گریلا هم اذعان داشت که مرحله تنها محدود به عقب‌نشینی نیروهای گریلا نیست. وی افزود:«این هم یک اشتباه است و اگر آن را با مقوله آتش‌بس مقایسه کنیم, نادرست است. باید زمینه سیاسی این کار فراهم گردد که آن موقع دیگر پرمعنا خواهد بود. در خصوص عقب‌نشینی باید پارلمان ترکیه تصمیم بگیرد. در مرحله‌ای که رهبر ما آغاز کرده, عقب‌نشینی گریلاها از شمال به جنوب کردستان معضل نیست. چه‌بسا این مسئله به صحیح‌ترین شیوه برای مردم تفهیم نشده است. چنان انعکاس داده می‌شود که گویا آتش‌بس صورت گرفته, نیروها عقب‌نشینی می‌کنند و مسئله بطور کامل چاره‌یابی می‌شود. اما درحقیقت عقب‌نشینی گریلاها بخشی از مرحله مستعد ساختن زمینه چاره‌یابی مسئله کرد و سیاست دموکراتیک است. تا وقتی که شرایط و زمینه‌های صحیح آن فراهم نگردد, گریلا عقب‌نشینی نخواهد کرد. باید همه کسانی که در خصوص این مسئله گفتگو می‌کنند, مسئولانه عمل کنند. باید روند آگاهی‌دهی به خلق‌ به شیوه‌ای صحیح‌ صورت گیرد».
جمیل باید در ادامه تصریح کرد که برای عقب‌نشینی نیروها باید قبل از هر چیز بصورت قانونی تضمین گردد و تازمانیکه تدابیر لازم برای این امر اتخاذ نشود, عقب‌نشینی آغاز نخواهد شد. بایک گفت:«کردها دارای تجارب تلخ تاریخی هستند و تدابیر هم تدابیر صرف اقتصادی نیست. نیروی گریلا برای رسیدن به اهداف و فرصت حیاتی شرافتمندانه اسلحه بدست گرفته‌اند و به کوهستان‌ها آمده‌اند. می‌خواهند هویت کردها به رسمیت شناخته شود و به شیوه‌ای عادلانه با کردها رفتار شود. اگر چنین نشود, راضی کردن گریلاها بسیار مشکل خواهد بود و کار آسانی هم نیست. عقب‌نشینی نیروهای گریلا کار آسانی نیست. هم‌اکنون آتش‌بس برقرار است و به گریلاها دستور داده شده که مطابق آن عمل کنند. آنها هم هم‌اکنون با توجه به قواعد آتش‌بس در سنگرها و مواضع خود بسر می‌برند. در آرایش دفاع مشروع بسر می‌برند و در انتظار پیشبرد مرحله و انجام تغییر و تحولات هستند. هنوز دستور عقب‌نشینی گریلاها صادر نشده است».
باید کمیسیون مجلس میانجی‌گری کند
جمیل بایک اذعان داشت که باید کمیسیون عقلا و مجلس بی‌طرف باشند و نباید وابسته یه یک حزب و یا گروه باشد. وی افزود:«بایستی این کمیسیون میان ما و دولت ترکیه نقش میانجی‌گری ایفا کند. وقتی که از سوی ما گامی نادرست برداشته شد, باید از ما بخواهند که آن را رفع کنیم. اگر از سوی دولت هم گامی نادرست برداشته شد, باید از آن هم بخواهند که تصحیحش کند. البته باید اکثر اعضای آن زنان می‌بودند, اما ما به یکباره کمیسیون را رد نمی‌کنیم. آن کمیسیون در سطحی هم نیست که ما قبول داریم. می‌بایست تاحدی متفاوت‌تر می‌بود. چنانچه به نظر می‌رسد, به لحاظ چارچوب و عمل کیسیونی باز  نیست».
بایک همچنین ضمن اشاره به نقش «مسعود بارزانی» رئیس اقلیم کردستان و جنوب کردستان, گفت:«تحولات شمال کردستان تأثیرات بسیار عمیقی بر جنوب خواهد داشت. ما از آقای مسعود بارزانی می‌خواهیم که بیشتر از مرحله صلحی که از سوی رهبر ما آغاز شده, حمایت کنند. نباید حمایت‌هایشان به بیانیه صرف مطبوعاتی محدود گردد, بلکه بایستی وظایف‌شان را عملا بجای آورند. ما خواستار حمایت همگان هستیم, اما انتظارات از آقای بارزانی بیشتر است. منتظریم که آقای بارزانی برای برگزاری کنگره ملی کردستان گام‌های لازم را بردارد. اگر چنین گام‌هایی برداشته شود, مسلما برای شمال کردستان بسیار مفید به واقع خواهد بود».
اوجالان از بارزانی خواست که از مرحله حمایت کند
بایک افزود:«رهبر آپو برای آقای بارزانی سلام فرستاده و از وی خواسته بود که از مرحله صلح حمایت کند و برای به نتیجه‌رساندن آن نقش خود را ایفا کند. همانطور که می‌دانیم, آقای بارزانی هم از پیام رهبر آپو حمایت کرد. مبرهن است که برای چاره‌یابی مسئله کرد در شمال کردستان  فرصت بسیار عظیمی مهیا شده که بر بخش‌های دیگر کردستان هم تأثیر بسیار عمیقی خواهد داشت».
اکثریت جنوب کردستان از مرحله صلح حمایت می‌کند
بایک تصریح کرد که با «نچیروان بارزانی» نخست‌وزیر حکومت اقلیم کردستان دیدارهایی داشته‌اند و افزود:«از همان اوایل آقای نچیروان بارزانی از مرحله صلح حمایت کرد. ما اقدامات دیگر طرف‌ها را هم مهم ارزیابی می‌کنیم و بخاطر آن خوشحال‌هستیم. همچنین بخش بزرگی از جنوب کردستان از جمله احزاب, مردم, نیروهای سیاسی و سازمان‌های مدنی از پیام رهبر ملت‌کرد, رهبر آپو حمایت کردند و نقش خود را ایفا کرده‌اند. بویژه تلاش‌های آقای طالبانی آشکار است. چنین تلاش‌ها و حمایت‌هایی برای تحکیم قدرت و موجودیت ملت‌کرد در خاورمیانه بسیار تعیین‌کننده است».
آمریکا میانجی‌گری کند
بایک در خاتمه مصاحبه خود گفت:«دولت آمریکا و قدرت‌ها از حمایت‌های خود دم می‌زنند, اما در عمل عکس آن اقدام می‌کنند. به همین خاطر اگر آمریکا خواهان حل مسئله کرد است, باید نه تنها با اعلام شفاهی در مطبوعات, بلکه بصورت عملی هم گام‌هایی برداشته و میانجی‌گری کند».