حملات مسمومیت در ایران با مسمومیت حدود هزار دانشآموز دختر در آبان ماه آغاز شد. حداقل 4 دختر تاکنون جان باختهاند.
به گفته کارشناسان، بیش از 100 شهر هدف قرار گرفتند و حداقل 8000 دانش آموز تحت تأثیر قرار گرفتند.
تنگی نفس، سوزن سوزن شدن، حالت تهوع و سایر علائم پس از حملات گزارش میشود.
روز شنبه 11 مارس، دست کم 12 مدرسه در شهر سنه در روژهلات کوردستان و شهرهای خوزستان و گیلان در ایران مورد حمله گاز سمی قرار گرفت. در دو مدرسه در سنه که مورد حمله قرار گرفتند، بسیاری از دانشآموزان دختر مسموم و در بیمارستان بستری شدند.
قوه قضائیه ایران اخیرا مدعی شده است که «تنها 10 درصد از افرادی که در بیمارستان بستری شدهاند، آسیبهای جزئی بر اثر گازی که نظامی نیست دیدهاند، 90 درصد از آسیبها نیز روانی و یا ناشی از ترس بودهاند.
وزارت کشور ایران گزارش داد که نزدیک به 100 نفر را به ظن دست داشتن در حملات گاز سمی بازداشت کرده است.
این وزارتخانه اعلام کرد که این افراد به این دلیل که با انتشار گازهای بیضرر و بدبو باعث توقف تحصیل شدهاند، بازداشت شدهاند.
دولت ایران "نیروهای خارجی" را مسئول این حملات میداند. رسانههای ایرانی بهویژه سایمون شرکلیف سفیر بریتانیا را مقصر دانستند. مشرق نیوز مدعی شد که سفیر انگلیس مستقیماً در این امر دخالت داشته است. در توضیح این سایت آمده است: «با نگاهی به فعالیتهای اطراف مدارس، به نظر میرسد که سرویس مخفی دشمن و شبکه هماهنگی آن در حال اجرای این پروژه هستند تا در صورت احیای قیامهای خیابانی که اکنون آرام شدهاند، آنها را آزمایش کنند.»
از سوی دیگر، بسیاری از ایرانیان فکر میکنند که دولت برای مجازات زنان جوانی که در ماههای اخیر قیام "ژن، ژیان، ئازادی" را پیشاهنگی کردند، حملات مسمومکنندهای انجام میدهد. والدین به کم کاری مسئولان واکنش نشان میدهند.
به گفته سعید پیوندی، جامعهشناس و استاد دانشگاه لورن فرانسه، که با رادیو RFI صحبت میکرد، اگرچه در ابتدا این نظریه که گروه کوچکی از محافظهکاران فوقالعاده با آموزش دختران دشمنی دارند، «قابل قبول» به نظر میرسید، ولی با رشد این پدیده، این ایده که این حملات "اقدامی عمدی از سوی ارگانی مانند سپاه پاسداران یا سرویسهای اطلاعاتی بود" در افکار عمومی غالب شد.
برخی این حملات مسمومیت را "انتقام" دولت از جنبش مردمی میدانند که با قتل ژینا امینی آغاز شد.
این جامعهشناس میگوید: هدف ایجاد یک فضای روانی خاص است، اما القای یک ترس جمعی بدون اینکه از حدش فراتر برود و آسیب زیادی وارد شود. برای ارسال پیام به خانوادهها و مخالفان و جلوگیری از اعمال نافرمانی مدنی است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز مقامات را در این حملات شریک میداند. این سازمان در توییتی که به اشتراک گذاشت، اعلام کرد که "این حملات، حملات تروریستی شیمیایی هماهنگ شده بودند."