گذشت صد و پانزده سال از انتشار اولین نشریه کردی

گذشت صد و پانزده سال از انتشار اولین نشریه کردی

 115سال پیش در چنین روزی اولین نشریه کردی بنام ' روزنامه کردستان ' خارج از خاک این سرزمین در قاهره پایتخت مصر به چاپ رسید .از اینرو این روز در کردستان به عنوان روز مطبوعات و روزنامه نگاری کردی نام گذاری شده است . 115 سال از چاپ اولین نشریه کردی می گذرد ولی کماکان رسانه‌های کردی با محدودیت و ممنوعیت زیادی در بخشهای مختلف کردستان مواجه هستند.مطبوعات و رسانه‌های تصویری کردها توقیف می شوند و روزنامه نگاران و فعالین مطبوعاتی کرد هر روز با خطر دستگیری و حبسهای طویل المدت روبرو هستند.
فعالیت مطبوعات کردی از 115 سال پیش با چاپ روزنامه کردستان آغاز شد.روزنامه کردستان دوم اردیبهشت ماه سال 1277 برای اولین بار در قاهره پایتخت مصر منتشر شد و این روز اکنون به عنوان روز روزنامه نگاری کردی نام گذاری شده است .
 مطبوعات کردی که با انتشار روزنامه کردستان توسط مقداد بدرخان در تبعید آغاز شد با وجود همه موانع ، کشتار و بازداشت روزنامه نگاران تا امروز ادامه یافته و به سطح نسبتا مطلوبی رسیده است .
 پس از روزنامه کردستان که 31 بار به چاپ رسید روزنامه رێا تهزه" راه نوین " دومین روزنامه کردی بود که از سال 1334 برای مدت زمانی بیشتری در ایروان پایتخت ارمنستان به چاپ رسید .
 نشریات هاوار، اوزگور گوندم و آزادیا ولات هم از جمله روزنامه‌های پرتیراژ کردی هستند که در سالهای اخیر منتشر شده‌اند.
در تاریخ مطبوعات کردی آلفبای لاتینی برای نخستین بار در مجله هاوار مورد استفاده قرار گرفت ، مجله هاوار در سال 1311 هجری در دمشق پایتخت سوریه به سردبیری جلادت علی بدرخان منتشر می‌شد .
 چاپ نشریات کردی در شمال کردستان هم از سال 1367 با انتشار مجله توپلومسال دیریلیش آغاز شد و به‌رغم  ممنوعیتهای زبانی و فشارهای حکومتی ترکیه اکنون بیش از 50 روزنامه و مجله از سوی روزنامه نگاران کرد به چاپ می رسد.
هالک گرچگی ، اوزگور اولکه ، گونلوک و اوزگور گوندم از جمله این نشریات هستند.
 در سالهای اخیر چندین خبرگزاری کردی هم تأسیس شده‌اند که از مهمترین آنها می توان به خبرگزاری مزوپوتامیا و آژانس خبری فرات اشاره کرد که از سال 1384 آغاز به کار کرد.
 در ترکیه هم از سال 1381 آژانس خبری دجله با همکاری جمعی از فعالین مطبوعاتی و خبرنگاران کرد تأسیس شد و اکنون به سه زبان کردی ، ترکی و انگلیسی خبررسانی می کند.
 البته کارکنان این خبرگزاری طی این سالها چندین بار مورد حمله نیروهای امنیتی ترکیه قرار گرفته و در حال حاضر 23 خبرنگار این آژانس در زندانهای ترکیه بسر می برند.
روزنامه آزادیا ولات نیز که در عرصه مطبوعات کردی قدیمی ترین روزنامه شمال کردستان به شمار می آید از 6سال پیش آغاز بکار کرده است .
 امروزه کردها با وجود کمبودها و ممنوعیتهای شدیدی که در ایران ، ترکیه و سوریه با آن مواجهند علاوه بر دهها روزنامه و مجله دارای چندین کانال رادیویی و تلویزیونی در اقلیم کردستان و کشورهای اروپایی هستند.
در عرصه تلویزیونی و طی سالهای گذشته پس از کانال مدتی‌وی که اولین کانال تلویزیونی کردها بود شبکه‌های مدیا ، روژ و دهها کانال کردی دیگر تأسیس شدند ، در اواخر سال 1390 هم اولین تلویزیون خبری کردی به نام کانال ' نووچه ' از پانزدهم اسفندماه پخش خود را از کشور بلژیک آغاز کرد.
مطبوعات و رسانه های کردی در شمال ، شرق و غرب کردستان تحت حملات شدید دول حاکم قرار گرفته و این روند تأثیر مستقیمی در شیوه فعالیتهای آنان داشته است .
در شمال کردستان خصوصا از زمان زمامداری حزب عدالت و توسعه مطبوعات کردی تحت شدیدترین فشارها قرار گرفته و اکنون دهها روزنامه نگار کرد در زندانهای ترکیه در بند هستند.
 در شرق کردستان هم شرایطی مشابه حاکم است ، در سالهای اخیر چندین مجله و روزنامه کردی از جمله نشریات هه‌ره‌وه‌ز ، بوژان ، روانگه و ژینو که از سوی دانشجویان دانشگاه ارومیه به چاپ می رسید از سوی وزارت ارشاد اسلامی ایران توقیف شدند.
 دولت ایران همچنین با پخش پارازیت بر روی امواج تلویزیونی دسترسی مردم به کانالهای کردی را دچار اشکال  کرده‌ است ، تلویزیون نوروز که به زبان کردی و گویشهای کلهری ، سورانی ، کرمانجی و هورامی و همچنین به زبان فارسی برنامه تولید می کند از جمله کانالهایی بوده که در سالهای اخیر بارها مورد این نوع حملات قرار گرفته است.
 شیوه دیگری از سانسور که رژیم ایران برای جلوگیری از ارتباط مردم با رسانه‌های تصویری در کردستان بکار می بندد جمع آوری گیرنده‌های ماهواره‌ای و صدور حکم جزای نقدی و حبس برای دارندگان آن است .