رئیس جمهور ایران با بیان اینکه من جزء کسانی هستم که معتقدم امکان تداوم این شرایط بین ایران و آمریکا وجود ندارد و باید این وضعیت بهبود یابد گفت: دو کشور بزرگ، موثر و قدرتمند، 33 سال است که رودرروی یکدیگر قرار گرفته اند و اگر در این مدت هم افزا با یکدیگر عمل کرده بودند امروز شرایط بین المللی شکل دیگری داشت.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری, محمود احمدینژاد در حاشیه سفر به نیویورک به منظور شرکت در شصت و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل در دیدار جمعی از دانشجویان و اساتید دانشگاههای آمریکا با ادعای اینکه تلاشهای صورت گرفته تا امروز نتوانسته سعادت عمومی را محقق کند، گفت: باید با تغییر نوع نگاه به انسان، سیاست، قدرت، سعادت و امثال آن برای ساختن دنیایی که در آن اثری از فقر، اشغال ، کشتار و تهدید نباشد، تلاش کنیم.
احمدی نژاد ایران را کشوری صلح طلب معرفی نموده و ادعا کرد که لازمه رسیدن به چنین هدفی نزدیک شدن اندیشه ها و دلها به یکدیگر است و افزود: بهترین راه برای نزدیکی اندیشه و دلها گفتگوی صمیمی و بی واسطه و دوست داشتن یکدیگر است؛ انسانها در مسیر تلاش برای تحقق سعادت عمومی باید از همه چیز خود برای رفاه و سعادت دیگران سرمایه گذاری کنند.
این درحالی است که خامنهای در رأس نظام و رژیم ایران و مقامات نظامی سپاه پاسداران مدام آمریکا و اسرائیل را تهدیت به نابودی کردهاند و همیشه از آمادگی ایران برای هرگونه رویارویی نظامی برای جنگ با غرب تأکید کردهاند. حتی فرماندهان سپاه جنگ با اسرائیل را حتمی و گریزناپذیر اعلام کردند. پس چگونه احمدینژاد هماکنون در دانشگاهی در آمریکا چهرهای صلحطلب از خود و ایران به تصویر کشانده تا وانمود کند که آمریکا و ایران میخواهند دو کشور دوست و آشتیخواه باشند.
احمدینژاد در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان درباره روابط ایران و آمریکا آن را مهمترین سئوال سیاسی روز دنیا برشمرد و اظهار داشت: دو کشور بزرگ، موثر و قدرتمند، 33 سال است که رودرروی یکدیگر قرار گرفته اند و اگر در این مدت هم افزا با یکدیگر عمل کرده بودند امروز شرایط بین المللی شکل دیگری داشت.
هنوز زود است که به قضاوت در باره این گفتههای احمدینژاد پرداخت زیرا مسئله فراتر از موضع یک شخص رئیسجمهور به رویارویی دو نظام مربوط است.
رئیس جمهور با تشریح سوابق روابط ایران و آمریکا به مداخلات آمریکاییها در امور داخلی کشورمان و حمایتهای آنان از حکومت دیکتاتور سابق اشاره و تصریح کرد: ملت ایران انتظار داشت آمریکا به عنوان مدعی اصلی دموکراسی و آزادی در جهان از انقلاب آنان حمایت کند اما آمریکاییها در فاصله کمتر از یک سال از پیروزی انقلاب اسلامی توطئه های متعددی علیه ملت ایران اجرا کردند و اگر چه در این مجال قصد قضاوت درباره تسخیر سفارت آمریکا در سال 58 را ندارم اما باید به این سئوال نیز پاسخ داد که ملت ایران چگونه می توانست اعتراض خود را به اقدامات آمریکا اعلام کند؟
احمدی نژاد با اشاره به پناه دادن آمریکا به اعضای گروه تروریستی, احزاب مخالف را تروریست و آمریکا را حامی تروریست عنوان کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه معنای این سخنان آن است که امکان بهبود روابط ایران و آمریکا وجود ندارد، گفت: بنده جزء کسانی هستم که معتقدم امکان تداوم این شرایط بین ایران و آمریکا وجود ندارد و باید این وضعیت بهبود یابد.
مذاکرات پیشین ایران و آمریکا
هرچند ایران و آمریکا طی دهههای گذشته دشمن هم بودهاند, اما پس از اشغال عراق و افغانستان مذاکراتی میان آنها صورت گرفت و سازشی کوتاهمدت به میان آمد, البته این بدان معنی نیست که روابطشان بهبود یافته بود, بلکه تنها یک توافق کوتاهمدت بود.
در جريان اشغال عراق، آمريکا باتلاق بزرگي فرو رفته است که يکي از راهحلها مذاکره با ایران برای بهبود اوضاع عراق بود.
شکست آمریکا در منطقه شکست جمهوري خواهان (جناح جورج بوش) را در انتخابات گذشته کنگره و مجلس سنا به بار آورد جريان تنش ها بين ايران و آمريکا ادامه داشت تا اين که بعد از شکست جورج بوش در انتخابات مجلس فشارها عليه ريس جمهور آمريکا افزايش يافت و ماجراي عراق عامل تعيين کننده در انتخابات آمريکا مطرح گرديد به نحوي که يک تيم جهت ارزيابي علل شکست آمريکا و راهکارهاي برون رفت از آن تعيين شد تا اينکه بعد از بررسي هاي زياد اين گروه به اين نتيجه رسيد دولت آمريکا جهت خارج شدن از باتلاق عراق بايد با کشوري مثل ايران به گفتگو بنشيند و از کمک هاي ايران جهت بيرون آمدن از اين منجلاب بهره مند گردد از سوي ديگر دمکرات ها که در هر دو مجلس به پيروزي رسيدند، با اهرم هاي مختلف و تحريک مردم آمريکا عليه جورج بوش، عرصه را براي رئيس جمهور تنگ کردند. بنابراين تا اينجائي مطلب دولت آمريکا از دو طرف، هم در داخل و در خارج در فشار شديد قرار گرفت و در به در به دنبال روزنه نجات گشت ولی تا آن موقع ايران به اين صورت عامل تعيين کننده و تاثير گذار در رفتارهاي دولت مردان و حکومت آمريکا مطرح نبود. بنابراين از آن پس مذاکره با ايران براي آمريکا از اهميت حياتي برخوردار شد و تمايل هاي مختلف در مواضع و سخنان مقامات آمريکايي جهت گفتگو با ايران به شدت ابراز گشت.
میان ایران و آمریکا در سالهای 2007 و 2008 مذاکراتی مستقیم و پنهانی برسر مسئله عراق صورت گرفت و سازشی موقتی به میان آمد اما همانطور که کارشناسان و سیاسیون آن موقع پیشبینی کرده بودند, این سازش دیری نپایید و از هم فروپاشید.
پیشتر اکبر هاشمی رفسنجانی هم اعلام کرده بود که میتوان برای نجات ایران از فروپاشی , با آمریکا روابط سیاسی برقرار و گفتگو کرد. اما اصولگرایان بشدت به وی حملهور شدند. ولی هاشمی در پاسخ گفت که در زمان خمینی این پیشنهاد را مطرح کرده اما خمینی واکنش شدید نشان نداده است.
پس آیا با توجه به اهداف سیاسی ـ ایدئولوژیک کاملا متضاد این دو نظامی آمریکایی و ایرانی, سازش و بهبود روابط ممکن است؟ تحولات هماکنون جواب منفی به ما پس میدهند.