کارایلان: روند صلح به سطحی بحرانی رسیده است
کارایلان: روند صلح به سطحی بحرانی رسیده است
کارایلان: روند صلح به سطحی بحرانی رسیده است
«مراد کارایلان» فرمانده مرکز مدافع خلق, ن.پ.گ وابسته به سیستم ک.ج.ک اظهارداشت:«روند صلح به سطحی بحرانی رسیده و روند خروج گریلاها متوقف شده است. دولت ترکیه مارا به اخذ چنین تصمیمی کرد. لذا مسئول عواقب آن دولت آ.ک.پ است. اگر در آینده روند صلح برهم بخورد, ما مسئول آن نخواهیم بود». کارایلان بیان کرد که قصد برهم زدن آتشبس را ندارد, اما اگر درگیریای بخاطر عملیاتهای نظامی ارتش ترکیه روی دهد, میتواند روند صلح را برهم زند.
مراد کارایلان از طریق دستگاه بیسیم به گریلاهایشان در مناطق مختلف شمال کردستان گفت که روند صلح به سطحی بحرانی رسیده. وی تصریح کرد که ناچارشان کردهاند که روند خروج گریلاها را متوقف سازند.
کارایلان در خصوص تحقق چاره یابی مسئله کرد, ضمن اشاره به پیشنهادات رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان, گفت طی یک بیانیه مواضع خود در مورد «بسته دموکراسی» دولت ترکیه را که در 30 سپتامبر اعلام کرده بود, برای افکار عمومی اعلام خواهند کرد.
کارایلان بیان داشت:«همه رفقای ما در شمال کردستان برای خروج کامل تا ماه اکتبر, دستور دریافت کرده بودند. دستورات چنین بود: برای به پیروزی رساندن روند صلح ما وظایف خود را بجای آوردیم و روند صلح را پیشبرد دادیم. ما صادق بودیم. اگر حقیقا دولت ترکیه موجودیت و اراده ملت ما را به رسمیت میشناخت, دست از سیاست انکار برمیداشت و مطابق چارچوب صلح از سوی رهبر ما که طی نامهای به ما ابلاغ کرده بودند, عمل میکرد, صلح تحقق مییافت و ما همیشه برای آن حاضر بودیم. رهبر ما آن نامه را هم برای ما و هم دولت ترکیه فرستاده بود. دولت ترکیه هم برای حل مسئله کرد در آن چارچوب اعلام آمادگی کرد. هیأتی که از سوی دولت نزد رهبر ما رفت, پاسخی مثبت داده بود. رهبری پیشنهاد کرد که صلح در سه مرحله ادامه و تحقق یابد. ما به وظایف خودعمل کردیم, اما دولت ترکیه نه. دیدیم که دولت ترکیه اصلا قصد حل مسئله را ندارد».
کارایلان اظهار داشت که دولت ترکیه حتی یک گام اعتمادبخش را برنداشت و برعکس, به فعالیتهایی دست زد که به معنای تدارک جنگ بود که موجب نگرانی جدی ما شد.
وی افزود:«درست است که دولت ترکیه حملات نابودگرانه علیه گریلاهایمان را متوقف ساخت, اما غیر از آن هیچ گامی برنداشت و برعکس, به احداث پایگاههای جدید نظامی, سدسازیهای بیرویه , راهسازی و ترویج سیستم مزدوری محلی در شمال کردستان, دست زد».
کارایلان تأکید کرد که حتی اسلوب و ادبیات سیاسی آ.ک.پ که درخور صلح باشد نیز تغییر نکرد وهمان ادبیات جنگ و تهدید وانکار بود.
مراد کارایلان تصریح کرد که اگر دولت ترکیه گامی برمیداشت, میتوانست وضعیتی کاملا متفاوت به میان آید. وی افزود:«حقیقتا خارج ساختن نیروهای گریلا تا ماه اکتبر حقیقتا کاری بسیار سخت بود, اما رهبر ما به آن همت گمارد. دولت هم همان امر را از ما طلب کرد. ما هم با تقبل تمام دشواریها , روند خروج گریلاها را تسریع بخشیدیم. البته روند خروج نیروهای گریلاهای ما بنیانی قانونی نیافت, زیرا میبایست مجلس ترکیه آن را قانونی میساخت تا به لحاظ امنیتی تضمین گردد, اما آن کار را نکرد. اگر قانونی تصویب میکرد و راه باز میشد, ما هم مسئولیتهایمان را با تمام و کمال به انجام میرساندیم و هماکنون وضعیت متفاوتتر میبود».
کارایلان بیان داشت که خروج گریلاها از ایالتهای درسیم و دریای سیاه تا مناطق گریلایی در جنوب کردستان که صدها کیلومتر فاصله دارد, کاری بسیار بسیار سخت و خطرناک بود, اما ه.پ.گ آن کار را کرد. کارایلان تأکید کرد که گریلاها این همه رنج کشیده و فداکاری کردند, اما دولت ترکیه قدر آن و قدر اراده خلق کرد را ندانست.
انکارگریهای اردوغان
کارایلان گفت ادعاهای اردوغان , نخستوزیر ترکیه مبنی بر اینکه «تنها 20 درصد گریلاها خارج شدهاند» را تداوم انکارگریهای اردوغان دانست و گفت:«ترکیه حقایق راانکار میکند. ادعا میکند که 20 درصد نیروها خارج شدهاند. تو از کجا میدانی که چه اندازه از نیروها به شرق کردستان یا مناطق دیگر منتقل شدهاند؟ تو فقط از آن نیروهایی که به منطقه متینا منتقل شدند, خبر داشتی. مطابق میل شخصی خود سخن میگوید و انکار میکند. چهبسا کل کردها و کردستان را انکار میکنند. رنج و مشقتهای کردها و حتی موجودیت رهبری کردها را انکار مینمایند».
زمینه صلح هموار نشد
کارایلان افزود که راه برای پیشبرد روند صلح از سوی دولت ترکیه هموار نشد. مثلا «قانون مقابله با ترور» حذف نشد و شرایط اوجالان هم بهبود بخشیده نشد و وکلا هنوز هم نمیتوانند با ایشان دیدار کنند. کارایلان تأکید کردکه دولت ترکیه به تغییر جدی ذهنیت نیاز دارد.
سطح بحرانی روند صلح
کارایلام گفت:«روند صلح در سطحی بحرانی قرار دارد. روند خروج گریلاها متوقف شد زیرا دولت ترکیه ما را ناچار به چنین تصمیمی کرد. مسئول اصلی آن دولت آ.ک.پ است. اگر در آینده این روند برهم بخورد, ما مسئول آن نخواهیم بود. رهبری ما برای خروج از بنبست, پیشنهاداتی جدید ارایه داد. برای عملی ساختن این پیشنهادات باید پیش از هرچیز گفتگوها به سطح مذاکرات جدی ارتقاء با فورماتی نوین ارتقاء یابد. مرتبط با این مسئله, سه شرط اساسی وجود دارد: یکی اینکه باید هیأتی بیطرف بر گفتگوها نظارت کند. یعنی به نیرویی نیاز است که آنهایی را که به تعهدات مذاکرات عمل نمیکنند, هشدار دهد. دوم؛ برای چارهیابی بنیادین مسئلهکرد, باید تغییرات جدی قانونی در قانون اساسی به وجود آید. سوم؛ مسئله سویم این است که برای موفقیتآمیز بودن روند مذاکرات, باید شرایط رهبری ما در امرالی بهبود بخشیده شود. اگر این سه مورد رعایت و گامهایی جدی برداشته شود, روند صلح ادامه خواهد یافت, درغیراینصورت روند صلح بطور کامل به بنبست خواهد رسید».
بسته دموکراسی, بسته بنبست روند چارهیابی
کارایلان در ادامه به «بسته دموکراسی» اردوغان پاسخ داد و گفت:«این بسته , بسته چارهیابی نیست. اردوغان میگوید که آن بسته با توسل به خواستهای شخصی تهیه نشده. ولی آن بسته, بسته چارهیابی مسئله کرد نیست, بلکه روند صلح را هم به شکست میکشاند. اثبات شد که ترکیه قصد حل مسئله کرد را ندارد».
کارایلان عنوان کرد که از این پس هرگامی در راستای چارهیابی باید از طریق قانون انجام شود و تضمین قانونی بیابد.بسته دموکراسی هیچ فایدهای برای حل این مسئله ندارد و محتوای آن پوچ است. ما بزودی طی بیانیهای مواضع کامل خود در قبال بسته پیشنهادی ترکیه را اعلام خواهیم کرد».
روابط ترکیه با القاعده
کارایلان گفت:«ما آتشبس اعلام کردیم, اما دولت ترکیه علیه غرب کردستان جنگی دیگر به جریان انداخت. به جبههالنصر و گروههای القاعده کمک کرد, برای آنها عضوگیری کرد و حمایت مالی نمود. ما میدانیم آن گروه در کجا و توسط چه قدرتی تشکیل شده. ترکیه با توسل به آنها علیه کردها اعلام جنگ کرد. زیرا نمیخواهند ملت کرد به حقوق خود برسد. کردها میخواهند از این پس اداره شهرهایشان را خود بدست گیرند»
.
کارایلان در ادامه ضمن اشاره به این ادعا که انفجارات «ریحانلی» ترکیه را القاعده برعهده گرفته, گفت:«این حملات انفجاری بیانگر نوعی نزاع میان القاعده و ترکیه است. قریب چند روز است که ترکیه علیه جبههالنصر اظهاراتی برزبان میراند. زیرا ترکیه دیگر نمیتواند بار پشتیبانی خطرناک از آن گروهها را تحمیل کند. آیا حقیقتا از این پس دولت آ.ک.پ ترکیه به روابط خود با جبههالنصر پایان خواهد داد؟ ما که باور نمیکنیم.
هرچند وانمود میکنند که به شیوهای رسمی روابطی با آن گروهها ندارند, اما برخی مقامات دولت ترک همچنان به روابطشان با جبههالنصر ادامه خواهند داد. زیرا آنها در ترکیه وزنهای حسابی هستند و دارای کادرها و اماکن خاص خود هستند. برای اینکه وانمود کنند که روابطشان با القاعده قطع شده, یک شاخه القاعده مسئولیت حمله انفجاری ریحانلی را برعهده گرفت».
کارایلان گفت مبارزات کردها در غرب کردستان, یک انقلاب راستین و برحق است و هیچ قدرتی یارای نابودی آن را ندارد. وی همچنین این ادعا را که نیروی ه.پ.گ به غرب کردستان رفته است را رد کرد و گفت این ادعا را دشمنان برای سرپوش گذاشتن بر شکستهای پی در پی خود عنوان میکنند.
کارایلان در خاتمه گفت که هماکنون قصد برهم زدن آتشبس با ترکیه را ندارند, اما هرگونه درگیری ناشی از عملیاتهای پیدرپی کنونی ارتش ترکیه میتواند به آن پایان دهد.