کوچوک‌بالابان: قیم مانعی بر سر راه صلح است!

حسین کوچوک‌بالابان رئیس مشترک انجمن حقوق بشر که در مورد سه شهر که شهرداری‌های آنها غصب شده است، تحقیق کرد، گفت که دولت راه را برای صلح می‌بندد.

مقاومت مردم کورد در برابر غصب شهرداری مِردین، شهرداری اِلح و شهرداری خلفتی با قاطعیت ادامه دارد. از ۷ تا ۷۰ ساله، مردم برای دفاع از اراده خود در میدان هستند.

حسین کوچوک‌بالابان، رئیس مشترک انجمن حقوق بشر (IHD) که در مورد شهرهایی که کودتا در آنها انجام شد تحقیق کرد، با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.

کوچوک‌بالابان با بیان اینکه طی روزهای ۵ تا ۷ نوامبر به همراه هیئتی از هر سه شهر بازدید و وضعیت آنها را بررسی کرده است، گفت: «سه دوره است که قیم در شهرداری‌ها منصوب می‌شود و اراده غصب می‌شود. بدون شک اهالی این شهرها نیز از این امر راضی نیستند. آنها این اعتراض را با تظاهرات مسالمت‌آمیز نشان می‌دهند. اما دیدیم که نیروهای امنیتی در خیابان‌ها عملا مردم را شکنجه می‌کردند. این خشونت و شکنجه در مردین به ویژه دیده شد و همچنین ساختمان‌ شهرداری خلفتی محاصره شده است. تیم‌های ویژه پلیس و ژاندارمری در همه جا مستقر شده‌اند. تلاش برای ارعاب مردم است.»

کوچوک‌بالابان تصریح کرد که در الح ۲۵۰ نفر که ۷۰ نفر آنها کودک بودند بازداشت و ۲۵ نفر که ۱۰ نفر آنها کودک بودند دستگیر شدند.

بر اساس اطلاعات کوچوک‌بالابان در مردین ۱۵ نفر که ۷ نفر کودک بودند بازداشت شدند، ۲ نفر از جمله یک کودک دستگیر شدند؛ ۱۶ نفر در الح بازداشت و از جمع آنها ۱۰ نفر دستگیر شده‌اند.

رئیس مشترک انجمن حقوق بشر با بیان اینکه وقایعی که در حال وقوع است تفاوتی با روند گذشته ندارد، گفت: «از یک سو به عبدالله اوجالان فراخوانی داده می‌شود، از سوی دیگر در چندین منطقه از جمله زادگاه وی یعنی در خلفتی، نامزدهایی که با رای مردم انتخاب شده‌اند، از سمت‌شان برکنار می‌شوند. این یعنی صلح در برنامه شما وجود ندارد.»

کوچوک‌بالابان با بیان اینکه نهادهای جامعه مدنی و افکار عمومی دموکراتیک در اینجا مسئولیت بزرگی دارند، گفت: «اولاً دولت و حکومت پذیرفته‌اند که اساسی‌ترین بازیگر مسئله کورد عبدالله اوجالان است. پس باید اجازه داده شود که اوجالان بتواند هم با سازمان خود و هم با سازمان‌های اجتماعی و مدنی ملاقات کند. بایستی شرایط برای این امر مهیا شود. زیرا کوردها دیگر از استفاده مسئله کورد به عنوان ابزار سیاسی خسته شده‌اند. دیگر بایستی این امر بر پایه یک خط سیاسی صحیح به پیش برود. البته نباید صرفا از دولت انتظار داشت. سازمان‌های جامعه مدنی، افکار عمومی دموکراتیک و رسانه‌ها باید نقش فعالی در این زمینه داشته باشند و گام‌های شجاعانه‌ای در این زمینه بردارند.»

حسین کوچوک‌بالابان رئیس مشترک انجمن حقوق بشر، سیاست قیم را مانعی بر سر صلح و راه حل دانست و اعلام کرد تا زمانی که این اقدامات ضد دموکراتیک ادامه پیدا کند، هیچ‌کس نمی‌تواند از صلح داخلی صحبت کند.

کوچوک‌بالابان تصریح کرد که شهرداران با دلایل بی‌اساس از سمت خود برکنار شدند و باید بلافاصله دفتر آنها به آنها واگذار شود.

کوچوک‌بالابان گفت: «در مورد مسئله کورد، این روندی که در سطح گفتمان آغاز شده ارزشمند و مهم است؛ باید عملا هم قدم برداشته شود. به عنوان یک اقدام خوب، انزوای تحمیلی بر عبدالله اوجالان برداشته شود و باید فرصتی برای او ایجاد شود که بتواند با خانواده، وکلا، سازمان‌های اجتماعی و احزاب سیاسی دیدار کند. در بسته نهم قضایی، یک عفو عمومی برای زندانیان سیاسی باید فورا اجرا و در مجلس ارزیابی شود. در عین حال ماده‌های مربوط به استقلال مدیریت‌های محلی اتحادیه اروپا که با تردید مورد توجه قرار گرفته‌اند اجرا شوند و شهرداری به صورت آزاد، خودمختار و ویژه تعریف شوند. در عین حال روند غیرجنگی (عدم جنگ) نیز اعلام شود.»