علل روند صعودی خودکشی در استان ایلام

علل روند صعودی خودکشی در استان ایلام

"یک جامعه شناس ایلامی در ارتباط با روند صعودی خودکشی در این استان علت های مختلفی از جمله توسعه نیافتگی ایلام، پیامدهای نامناسب جنگ ایران و عراق و مهاجرت و شهرنشینی ناقص را در این قضیه دخیل دانسته و می گوید در این زمینه بانک اطلاعاتی درستی وجود ندارد."

خلیل کمربیگی در گفتگویی با خبرگزاری مهر اعلام کرد برای رسیدن به پاسخ چرایی خودکشی در ایلام بایستی به عوامل زیربنایی که باعث به وجود آمدن این وضعیت شده‌اند توجه کرد. وی گفت البته مشکل ایلام فقط خودکشی نیست، آمارها نشان می‌دهد که استان ایلام، در طلاق، قتل، اعتیاد، خشونت و بالا رفتن سن ازدواج نیز همین حالت را دارد.

این جامعه شناس می افزاید ایلام طی دو دهه گذشته در یک شرایط نابسامان اجتماعی قرار گرفته که مستعد هر نوع آسیب اجتماعی و روانی است. کمربیگی دلایل آن را عدم توسعه صنعتی استان ، ارتزاق اغلب ساکنان از طریق واسطه گری، جنگ و پیامدهای منفی آن و مهاجرت سریع و بالطبع شهرنشینی ناقص دانست.

وی تصریح کرد ایلام از جمله استان‌هایی است که با پدیده‌ای به نام توسعه صنعتی بیگانه است و از عوامل زیربنایی اقتصادی بی‌بهره بوده و از این حیث در ردیف آخر در ایران قرار دارد.

کمربیگی همچنین عامل بیکاری ، افزایش واسطه گری و دلالی و اختلافات شدید طبقاتی در ایلام را زمینه‌ساز بسیاری از آسیب‌های اجتماعی و روانی دانسته و تأکید می کند عوارض ناشی از جنگ نیز مشکلات روانی و اقتصادی بسیاری برای مردم ایجاد کرده است.

وی در مورد مهاجرت و شهرنشینی ناقص به عنوان دیگر عامل زمینه ساز خودکشی افزود: در سه دهه پیش، جمعیت روستایی ایلام، کل جمعیت استان را تشکیل می‌داد و اکنون تقریباً کل جمعیت استان شهرنشین هستند. در این مدت جمعیتی به شهر ایلام آمدند که اصلاً برای زندگی در شهر آماده نشده بودند، ایلام به "روستا - شهر" تبدیل گشت و حاشیه نشینی فرهنگی را بوجود آورد.

این جامعه شناس مشکل اصلی تحقیقات در زمینه خودکشی را نبود یک بانک اطلاعاتی معتبر در استان عنوان کرده و می گوید متأسفانه مسئله‌ خودکشی در استان هر چند عیان و آشکار است و همه از عمق فاجعه خبر دارند اما از سوی دستگاه‌های متولی، مهر محرمانه بر پیشانی آن زده شده و لذا کمتر کسی از نرخ واقعی خودکشی در ایلام خبر دارد.

وی گفت دستگاه‌های اجرایی در برنامه‌های خود توجه زیادی به نتایج این تحقیقات ندارند و لذا می‌بینیم که هر ساله‌ بر نرخ خودکشی در ایلام افزوده می شود.