اعلام پشتیبانی حقوقدانان ترکیه از پیش‌نویس تدوین شده از سوی اوجالان

اعلام پشتیبانی حقوقدانان ترکیه از پیش‌نویس تدوین شده از سوی اوجالان

حقوقدانان ترکیه خواستار پشتیبانی از پیش‌نویسی شدند که از سوی اوجالان تهیه شده است. طاهر الچی, رئیس بنیاد حقوقدانان شهر آمد بیان کرد تاوقتی که تضمین قانونی نباشد, نباید به دولت امیدوار بود. وی افزود:«باید دولت و حکومت ترکیه از واکنش‌هایی که به دولت ضرر می‌رساند, دست بردارند». اشک, وکیل مدافع عضو بنیاد نامبرده هم گفت:«دولت و اردوغان هرگاه بخواهند روند صلح را به دلخواه خود تعبیر می‌کنند. اردوغان در عرض چند دقیقه بارها سخنانش را تغییر می‌دهد. به همین دلیل هوشیاری جناب اوجالان بسیار مهم و برحق است». اشک گفت اوجالان آینده‌ای بزرگ به کردها, ترک‌ها و خلق‌های خاورمیانه هدیه می‌دهد و باید دولت ترکیه به عملیات‌های نسل‌کشی سیاسی پایان دهد».

الچی و اشک در مورد «پیشنویس مذاکرات صلحجویانه و دموکراتیک اوجالان» با خبرگزاری فرات مصاحبه‌ای انجام دادند.

الچی: دولت امید بیافریند

طاهر الچی , رئیس بنیاد حقوقدانان شهر آمد خاطرنشان ساخت که تضمین قانونی که رهبر ملت کرد, عبدالله اوجالان پیشنهاد کرده,مهم است و افزود:«پیشتر هم گروه‌هایی از اروپا و کوهستان بعنوان گروه صلح به ترکیه آمدند, اما بازجویی و زندانی شدند. به همین دلیل پیشنهاد جناب اوجالان در مورد ضمانت قانونی بسیار مهم است. کسانی که سی سال است مبارزه مسلحانه می‌کنند, نمی‌توانند بدون ضمانت قانونی در روند سیاسی و دموکراتیک سهیم شوند. باید دولت دست از عوامفریبی بردارد».

الچی بیان کرد که صحیح نیست مسئله خلع‌سلاح را بعنوان سرفصل اصلی روند صلح قرار داد. وی افزود باید گذشته از قانون مجازات ترکیه, برخی دیگر از مواد قانونی هم تغییر یابند . نباید این تغییرات قانونی را «قانون پشیمانی» عنوان کرد. الچی افزود تاوقتی که دولت این گامها را برندارد, نباید از کردها خواست گامی بردارند.

وی افزود:«هیأت ناظر که طرف سوم و میانجی‌گر است, پروسه صلح را دنبال و کنترل کند. باید حداقل, نتایج مذاکرات مکتوب گردد. بدون تضمین قانونی هم نباید به دولت امیدی داشت.»

الچی در مورد حدنصاب ده‌درصدی انتخابات در ترکیه که برای ضدیت با کردها است, گفت حدنصاب انتخابات یا برداشته شود و یا تقلیل یابد. زیرا با استفاده از آن می‌خواهند کردها در پارلمان جای نگیرند. ترکیه از خلع‌سلاح دم می‌زنند و اینکار برای ممانعت از کردها است. حدنصاب ده‌درصدی انتخابات امید به صلح را کمرنگ می‌کند.

اشک: نظم اجتماعی اساس کار قرار داده شود

منصور اشک, عضو مجلس حقوقدانان شمال کردستان ضمن اشاره به انتقادات اوجالان, گفت:«تاجایی که یادم می‌آید, مواضع دولت ترکیه در قبال آمدن گروه صلح گریلاها از خابور, نخست مثبت بود. خلق کرد هم آنها را قاصدان آشتی می دانستند, اما بعدا دولت و حکومت گروه آشتی را روانه زندان کردند و شماری از آنها همچنان در زندان هستند».

اشک گفت احمد داوود اوغلو, نخست‌وزیر ترکیه و مقامات دولت با دم زدن از «نظم نوین اجتماعی» به پیشبرد روند صلح هیچ خدمتی می‌کنند . وی خواست که پیشنهاد اوجالان مبنی بر «تغییرات دموکراتیک جامعه» مورد حمایت قرار گیرد و افزود:«جناب اوجالان به مسایلی چون دموکراتیک کردن جامعه اهمیت می‌دهند. حقوق اجتماعی, سیاست‌پردازی, راهپیمایی‌کردن و حق هشدار دادن به دولت, از جمله حقوق مردمی است, اما ترکیه تمامی اینها را ممنوع کرده است».

اشک گفت:«جناب اوجالان آینده‌ای با سعادت را برای کردها, ترکها و خلق‌های خاورمیانه به ارمغان آورده است و باید دولت ترکیه هم دست از عملیات‌های نسل‌کشی سیاسی بردارد».

اشک افزود که اوجالان برای حل دموکراتیک مسایل, رنج زیادی کشیده و موج بازداشت‌ها در راستای نسل‌کشی را بشدت مورد انتقاد قرار داده است. اشک افزود:«دولت بخاطر مواضع دموکراتیک کردها در قبال کوبانی, موج بازداشت آنها در راستای نسل‌کشی سیاسی را آغاز کرده است. این اقدام دولت از جانب کردها قابل تحمل نیست. بیش از 700 تن زندانی شده‌اند. تنها در شهر موش 69 تن روانه زندان شدند».

اشک تأکید کرد که روند صلح و موج عملیات نسل‌کشی سیاسی در کنار هم پیشبرد نمی‌یابند.