تصویر

علی کنعان‌اوغلو: ما روند [صلح] را به ابتکار سیاستمداران واگذار نخواهیم کرد

کنعان‌اوغلو اظهار داشت که دیدارهای بین رهبر آپو و هیئت دم پارتی روندی است که نامگذاری نشده و گفت که آنها برای صلح به این روند کمک خواهند کرد و این روند مهم را فقط به ابتکار سیاستمداران واگذار نخواهند کرد.

علی کنعان اوغلو

علی کنعان‌اوغلو، سخنگوی مشترک کنگره دموکراتیک خلق‌ها (ه‌دک)، در مورد کمپین «یک میلیون امضا برای صلح» که آن را به مجلس ترکیه ارائه خواهند کرد، صحبت کرد.

«باید مطالبه صلح جامعه ارتقا داده شود»

علی کنعان‌اوغلو گفت: «از اول اکتبر تاکنون ما در تلاش برای روندی هستیم که نامگذاری نشده است. بیشتر از همه سیاستمداران در مورد این روند صحبت می‌کنند. ما به عنوان ه‌د‌ک که مبارزه برای دموکراسی نهادهای مدنی و دموکراتیک جامعه را پیش می‌بریم و یک پلتفرم مبارزه مشترک هستیم، می‌گوییم که این مسئله، مسئله‌ای اجتماعی است، خواست صلح نباید فقط با ابتکار سیاستمداران پیش برده شود، بلکه باید خواست صلح در جامعه ارتقا داده شود و برای حمایت از این خواست، ما کمپین امضا را آغاز کردیم. بدون شک این تعداد [یک میلیون] نمادین است. ما عدد را در اولویت قرار نخواهیم داد، بلکه به جای آن تلاش خواهیم کرد به همه بخش‌های جامعه برسیم و به آنها اطلاع دهیم که صلح چقدر مهم است. ما می‌خواهیم جامعه خواست صلح را بیان کند، از آن حمایت کند و در این مورد پافشاری کند. در چارچوب این کمپین، ما در مناطق مختلف؛ اژه، آک‌دَنیز (مدیترانه)، آناتولی مرکزی، دریای سیاه و تراکیه گردهمایی برگزار خواهیم کرد، با انجمن‌های محلی، سازمان‌های زیست‌محیطی، گروه‌های اعتقادی، سازمان‌های حرفه‌ای، اتحادیه‌ها و بخش‌های گوناگون جامعه دیدار خواهیم کرد، از آسیب جنگ بر جامعه و بالا بردن خواست صلح صحبت خواهیم کرد. ما به خوبی می‌دانیم که بدترین صلح از بهترین جنگ بهتر است. بدون شک در زمان جنگ، مردم با خطراتی روبرو هستند و ممکن است که فرزندان خود را از دست بدهند، این خطر در خانه هر کسی وجود دارد.»

کنعان‌اوغلو به تأثیر سیاست جنگ بر جامعه اشاره کرد و سخنان خود را با این جملات ادامه داد: «برخی از بخش‌های جامعه از نظر اقتصادی درد چنین روندهایی را می‌کشند. در جایی که قیمت گلوله پرسیده می‌شود، شما نمی‌توانید قیمت نان را بپرسید. بنابراین بودجه سیاست‌های امنیتی و سیاست‌های جنگ بر حداقل دستمزد و حقوق بازنشستگی تأثیر می‌گذارد. ما می‌خواهیم همه اینها را با جامعه در میان بگذاریم و کاری کنیم که جامعه آینده خود را به ابتکار سیاستمداران واگذار نکند.»

«حکومت از روی ناچاری دور میز نشست»

کنعان‌اوغلو خاطرنشان کرد که مردم صداقت حکومت را زیر سوال می‌برند و گفت: «در روند تلاش برای صلح که از اول اکتبر ادامه دارد، مسئله صداقت دولت بدون شک جای بررسی دارد. جامعه بدون شک نگرانی‌ها و خشم خود را بیان می‌کند. از روند صلح، روند حل [مسئله] صحبت می‌شود؛ اما از طرفی قیم منصوب می‌شود، عملیات انجام می‌شود، مردم دستگیر می‌شوند. بنابراین همیشه گفته می‌شود 'این چه روند صلحی است'. مردم از ما می‌پرسند 'شما به دولت، به حکومت باور دارید یا نه؟' بدون شک آنجا یک میز معامله است. به همین دلیل فراتر از یک رابطه مبتنی بر اعتماد متقابل، مشخص است که حکومت از روی ناچاری، به دلیل وقایع منطقه دور میز نشسته است. در مقابل این اهداف، دستور کار سیاستمداران کورد نیز وجود دارد. خواسته‌هایی در مورد مسئله کورد وجود دارد که صد سال است ادامه دارد. در این مدت مشخص خواهد شد که در چه سطحی به این خواسته‌ها پاسخ داده خواهد شد و اجرا می‌شوند.»

«ما فرصت صلح را بزرگتر خواهیم کرد»

علی کنعان‌اوغلو گفت که آنها به عنوان ه‌د‌ک و تشکل‌های آن، طرف تعیین‌کننده این روند نیستند، اما برای کمک به این روند مبارزه خواهند کرد و به این شکل ادامه داد: «طرف‌های روند مشخص هستند. کسانی که دست از سلاح بردارند، کسانی که فراخوان بدهند مشخص هستند. در این روند، هر کاری از دستمان بر بیاید برای خدمت به صلح انجام خواهیم داد. در مورد مسئله صداقت نیز موضوعی نیست که بتوانیم امروز به طور قطعی ببینیم. اما باید این نکته مشخص شود؛ این میز، میزی نیست که بر اساس خواسته ایجاد شده باشد، بنابراین معامله انجام خواهد شد. ما از طرف خود، به عنوان حامیان صلح، حتی اگر احتمال صلح ۱ درصد هم باشد، برای بزرگتر کردن آن، مبارزه خود را تقویت خواهیم کرد. برای ایجاد جمهوری‌ای که جامعه در آن در صلح و آرامش باشد، کسی مورد همگون‌سازی قرار نگیرد، زبان و باور کسی انکار نشود، مبارزه خواهیم کرد.»