«ک.ج.ک» در روز 25 آوریل طی کنفرنسی خبری به فراخوان رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان برای عقبنشینی, پاسخ مثبت داد. اوجالان به مدت 14 سال است در زندان امرالی برای برقراری صلح تلاش میکند که ک.ج.ک هم قاطعانه به آن پاسخ داد. هماکنون هم همه توجهات معطوف به روز 8 می , روز آغاز عقبنشینی گریلاها است.
رهبر ملتکرد برای چارهیابی صلحجویانه مسئله کرد سالها تلاش کرده است. وی پس از 15 فوریه 1999 به ترکیه تحویل داده شد و محاکمه ایشان به مدت یک ماه ادامه یافت و در 25 ژوئن 1999 به اعدام محکوم شد, اما در چارچوب قوانین اتحادیه اروپا , حکم مجازات اعدام اوجالان به حبس ابد تغییر یافت.
آتشبس و رفتن دو گروه آشتی به ترکیه
اوجالان پس از پایان محاکمه در 1 سپتامبر 1999 باردیگر آتشبس اعلام کرد. این آتشبس یکجانبه پ.ک.ک به مدت 5 سال ادامه یافت و در آن موقع اوجالان بصورت رسمی نیروهای گریلا را از ترکیه خارج ساخت. یک ماه پس از اعلام آتشبس, یک گروه آشتی از گریلاها در 1 اکتبر 1999 به نشانه صلح از قندیل به ترکیه رفتند. سپس در 29 اکتبر 1999 گروه دوم صلح هم از اروپا به ترکیه رفتند.
نخستین عقبنشینی نیروهای گریلا
پس از اینکه پ.ک.ک در سال 1999 تصمیم گرفت عقبنشینی کند, نیروهای گریلا در قالب گروههای بزرگ عقبنشینی را آغاز کردند. اما ارتش ترکیه علیه گریلاهای پ.ک.ک دست به حملات نظامی درون مرزی و برونمرزی زد که بنا به منابع دولتی, قریب 200 گریلا و بنا به منابع پ.ک.کای قریب 500 گریلا در جریان بمبارانها و حملات ارتش جان خود را از دست دادند. علیرغم این همه تلفات جانی, بازهم اوجالان اعلام آتشبس کرد و بیانیه, نقشهراه و بسیاری فعالیتها برای برقراری صلح پایدار اعلام و انجام داد.
آتش بس برای چارهیابی
پ.ک.ک برای نخستین بار در 20 مارس 1993 آتش بس اعلام کرد. پ.ک.ک در سال 93, 15 نوامبر 95, و 1 سپتامبر 98 در این دهه 3 بار بصورت یکجانبه اعلام آتشبس کرد. پس از اینکه اوجالان در سال 99 به ترکیه منتقل شد, ایشان باردیگر در 1 سپتامبر 1999 برای چهارمین بار اعلام آتشبس کرد. این آتشبس یکجانبه به مدت پنج سال و تا 1 ژوئن 2004 ادامه یافت. پ.ک.ک اعلام کرد«بخاطر اینکه دولت آ.ک.پ در قبال مسئله کرد سکوت اختیار کرده و نیز بخاطر شرایط سخت اوجالان در زندان امرالی و تداوم حملات ارتش ترکیه» به آتشبس خاتمه میدهد. لذا درگیریهای نظامی بازهم آغاز شد و در روز 1 اکتبر 2006 اوجالان بازهم به وساطت پرداخت و برای پنجمین بار آتشبس اعلام کرد, اما بخاطر حملات بیوقفه ارتش ترکیه, این آتشبس هم خاتمه یافت.
ک.ج.ک در روز 13 آوریل 2009 بر بنیان «دفاع مشروع» برای ششمین بار و بصورت یکجانبه اعلام آتشبس کرد. اما دولت اردوغان و حزبش پس از اتمام انتخابات در 14 آوریل 2009 عملیاتهای نظامی و موج بازداشتها تحت عنوان «مقابله با ک.ج.ک» را آغاز کرد. در جریان این عملیاتها قریب ده هزار تن از سیاستمداران, فعالان, هنرمندان, روزنامهنگاران, شهرداران , اعضای مجالس, زنان, نوجوانان و وکلا به زندانهای ترکیه افتادند.
رفتن گروه آشتی دیگر به ترکیه
هرچند آنهمه تلاشهای اوجالان برای برقراری صلح از سوی دولت ترکیه به باد داده میشد, اما اوجالان بازهم گروه سوم آشتی را روانه ترکیه کرد . وی گفت که بصورت همزمان دو گروه صلح به ترکیه بروند. بازهم پ.ک.ک به فراخوان اوجالان پاسخ مثبت داد و یک گروه آشتی از قندیل و یک گروه دیگر از کمپ آوارگان مخمور که 34 تن بودند در 19 اکتبر 2009 به ترکیه روانه کرد. این گروه آشتی از سوی صدها هزار نفر در شمال کردستان مورد استقبال قرار گرفتند. دولتهم تحمیل این همه استقبال مردم از گریلاها را نداشت و در صدد برهم زدن این تلاشهای صلحجویانه برآمد. چه بسا دولت آ.ک.پ برنامهای برای چارهیابی مسئله کرد هم نداشت. ترکیه شماری از اعضای گروه آشتی را به زندان انداخت. اوجالان سپس در روز 27 می 2011 با وکلای خود دیداری انجام داد و گفت:«من منتظر چراغ سبز هستم. اگر نتایجی حاصل کنیم, آنگاه از 15 آگوست مرحلهای نوین آغاز خواهد شد». ریاست شورای رهبری ک.ج.ک هم اعلام کرد که بخاطر سیاستهای خصمانه دولت آ.ک.پ دیگر مرحله آتشبس معنایش را از دست داده.
نقشه راه
اوجالان به منظور پیشبرد مرحله چارهیابی و صلح که دولت آ.ک.پ در آن موقع ادعای «مرحله گشایش دموکراتیک» داشت, به تلاشهای دیگری دست زد و نقشه راهی را تدوین و در 15 آگوست 2009 به مدیریت زندان امرالی تحویل داد اما پس از گذشت یک سال و نیم دولت اجازه داد که این نقشه راه اوجالان به بیرون از زندان ارایه شود.
دولت آ.ک.پ از سویی در صدد نابودی جنبش کردها بود و از سوی دیگر ادعا میکرد که با برنامه «گشایش دموکراتیک» مسئله کرد را حل میکند. این دولت آن مرحله را «مرحله اتحاد ملی و برادری» نامید و خواست با اینکار خواستههای خود برای حل مسئله کرد آنگونه که خود میخواهد, تحمیل نماید. ده هزار زندانی عضو پ.ک.ک و پاژک هم برای مبارزه با این سیاستهای جنگطلبانه و عوامفریبانه اردوغان و حزبش دست به اعتصاب غذای نامحدود زدند. این اعتصاب 68 روز به طول انجامید و طی فراخوان اوجالان خاتمه یافت.
آغاز گفتگوی دولت و اوجالان پس از اعتصابات غذا
پس از خاتمه اعتصاب غذای ده هزار زندانی پ.ک.ک, خواستهها برای از سرگیری مذاکرات اسلو میان اوجالان و دولت , افزایش یافت. لذا در دسامبر 2012 آشکار شد که یک هیأت سازمان جاسوسی میت ترکیه در امرالی با اوجالان دیدار انجام داده است. در روز 3 ژانویه 2013 احمد ترک , آیلا آکاد آتا به امرالی ر فته و با اوجالان دیداری انجام دادند. احمد ترک در بازگشت از امرالی گفت:«اوجالان برای چارهیابی صلحجویانه مسئله کرد مصر و مصمم است. من به این مهم پی بردم. من بر این باورم که اوجالان بخوبی خود را برای پیشبرد مرحله آماده ساخته». سپس هیأتهای دیگر حزب صلح و دموکراسی به امرالی رفته و با اوجالان دیدار انجام دادند.
625 روز است اوجالان نمیتواند با وکلایش دیدار کند
به مدت 625 روز است که اوجالان نمیتواند با خانواده و وکلایش دیدار انجام دهد و حتی به سلول انفرادی در آن زندان تکنفره انتقال داده شد. از روز 27 ژانویه 2011 تا به امروز وکلا نمیتوانند با موکل خود اوجالان دیدار انجام دهند چه بسا 36 تن از وکلای اوجالان پس از سال 2009 و در جریان حملات دولت موسوم به «مقابله با ک.ج.ک» بازداشت و زندانی شدند.
مرحله صلح کنونی پس از انتخابات و قانون اساسی جدید آشکار خواهد شد
اردوغان, نخستوزیر ترکیه در خصوص انتخابات ریاستجمهوری, منطقهای و تدوین قانون اساسی جدید گفت:«باید سلاحها خاموش شوند و سیاست حرف اول را بزند». اینگونه معلوم شد که اوجالان توانسته دولت ترکیه را قانع گرداند که مرحلهای نوین آغاز شود. در پی رضایت دولت, «هاکان فیدان, رئیس سازمان جاسوسی میت» به امرالی رفت و دیدارهایی متوالی با اوجالان انجام داد. اوجالان در عرض 3 سال گذشته بیش از 20 بار با هیأت دولت دیدار انجام داده است. با این انتخابات و مرحله تدوین قانون اساسی جدید, بطور کامل مواضع و نیات دولت آ.ک.پ آشکار خواهد شد.
اوجالان پس از این دیدارها طی پیام تاریخی خود در 21 مارس و روز نوروز, اعلام کرد که مرحله صلح آغاز میشود. اوجالان از ک.ج.ک خواست که نیروهای گریلا را از شمال کردستان و ترکیه به خارج از مرزها منتقل کند. این عقبنشینی نیروها هم عملیترین و صادقانهترین و جسورانهترین گام تاریخی برای چارهیابی مسئله کرد است. ک.ج.ک سه روز قبل اعلام کرد که گریلاها از 8 می روند خروج از خاک ترکیه را آغاز خواهند کرد.
ک.ج.ک پس از اعلام دومین خروج نیروهای گریلا از دولت ترکیه خواست که قوانینی برای این مهم در مجلس وضع کند. دولت هم کمیسیون مجلس و کمیسیون عقلا را تشکیل داد. نخستوزیر گفت که نیازی به مجلس نیست و خود دولت این کارها را برعهده خواهد گرفت. مراد کارایلان هم گفت:«نیروهای گریلای ما بدون هیچگونه درگیری, از راههای شناختهشده قبلی بازخواهند گشت. ». اینگونه, صداقت جنبش کردی اثبات شد. هماکنون جنبش کردی برای پیشبرد سالم و پایدار مرحلهصلح خواستار دیدار مستقیم با رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان هستند. هماکنون همه توجهات معطوف به گریلاها و عقبنشینی آنها از 8 می است.