متن کامل گفت‌وگوی بی‌بی‌سی فارسی با مراد کارایلان در کوهستان قندیل

متن کامل گفت‌وگوی بی‌بی‌سی فارسی با مراد کارایلان در کوهستان قندیل

ژیار گل, خبرنگار بخش فارسی بی‌بی‌سی با مراد کارایلان, رئیس شورای رهبری «کنفدارلیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» و از اعضای رهبری پ.ک.ک مصاحبه ای انجام داده.

متن کامل در زیر می‌آید:

«مدت یک سالی بود که مراد قریلان، رهبر موقت پ‌ک‌ک با هیچ خبرنگاری مصاحبه نکرده بود. مدتی است پ‌ک‌ک درگیر جنگی خونین با نیروهای امنیتی ترکیه است. پس از درخواست‌های مکرر چند هفته پیش، یک عضو پ‌ک‌ک در تماس تلفنی گفت که اگر هنوز خواهان مصاحبه هستم بایستی فهرست اسامی اعضای گروهم را برایشان بفرستیم و در کردستان عراق منتظر ارتباط آنها بمانم. من و همکارم پیتر امیرسون از بخش انگلیسی به اربیل رفتیم.

در اربیل با نخست وزیرحکومت خودگردان کردستان، نچیروان بارزانی ملاقاتی داشتم و از او در باره امکان صلح بین پ‌ک‌ک و دولت ترکیه پرسیدم.

آقای بارزانی گفت: «اگر دولت ترکیه واقعا می‌خواهد مشکل پ‌ک‌ک را حل کند، بایستی با آنها مذاکره کند، حتی با رهبر زندانی پ‌ک‌ک عبدالله اوجلان در جزیره امرالی. این یک خواسته غیر واقعگرانه است که از پ‌ک‌ک خواسته شود سلاحش را بدونه هیچ قید و شرط زمین بگذارد».

نچیروان بارزانی پیشنهاداتی برای حل مسئله کردهای ترکیه دارد. او می‌گوید آنها حاضرند میانجی و میزبان مذاکره بین ترکیه و پ‌ک‌ک باشند: «ابتدا ترکیه و پ‌ک‌ک باید آتش بس اعلام کنند. دوم وضعیت زندگی آقای اوجلان در زندان بایستی بهبود یابد. سپس مذاکرات جدی برای حل مشکل کرد‌ها آغاز شود».

پس از دو روز انتظار برای تماس رابط پ‌ک‌ک، یک صبح زود اتومبیلی ما را از محل اقامتمان برداشت و به طرف کوهستان قندیل راه افتاد. راننده از اهالی روستاهای دامنه کوهستان قندیل و از معتمدین پ‌ک‌ک بود. نرسیده به آخرین ایست بازرسی حکومت خودگردان کردستان، از ما خواست پیاده شویم و ایست بازرسی را دور بزنیم.

من گفتم ما مشکلی برای عبور نداریم، او گفت به خاطر امنیت بایستی پیاده شویم. آنها نگران بودند تجهیزات فیلمبرداری ما آشکار کند که ما قصد داریم با یک مسئول پایه بلند پ‌ک‌ک مصاحبه کنیم. ما هم پیاده از دامنه کوه‌ها که از درختان گردو، انجیر و انار پوشیده شده بود ایست بازرسی را دور زدیم و به راننده که در طرف دیگر منتظرمان بود پیوستیم. او ما را به روستایی کوچک برد. آنجا مردی تقریبا ۵۰ ساله به استقبال ما آمد. به زبان انگلیسی و با لهجه استرالیایی به همراهم خوش آمد گفت، او روژ ولات مسئول مطبوعاتی پ‌ک‌ک بود. روژ که سال‌ها در ملبورن استرالیا زندگی کرده بود، ده سال پیش تصمیم گرفت به پ‌ک‌ک در کوهستان قندیل بپیوندد.

پس از چند ساعت انتظار سه دیگر عضو پ‌ک‌ک با کلاشینکوف و نارنجک به دور کمر وارد شدند. گفتند ما نمی‌توانیم هیچ تجهیزاتی را با خود ببریم و آنها خودشان به ما دوربین خواهند داد. اما با پافشاری ما توانستیم دوربین‌هایمان را با خود ببریم. تمام وسایل ما از جمله ساعت، تلفن و کامپیو‌تر را گرفتند. پس از صرف نهار، اتومبیلی دیگر ما را به نقطه‌ای دیگر در کوهستان برد.

"نمایندگان دولت ترکیه و حزب کارگران کردستان، پ‌ک‌ک، سه سال مخفیانه در اسلو پایتخت نروژ برای پایان جنگ ملاقات و گفت و گو کردند. مراد قریلان رهبر موقت پ‌ک‌ک می‌گوید که رجب طیب اردوغان از آتش بس پ‌ک‌ک در ایام انتخابات به نفع خود استفاده کرد و پس از پیروزی به مذاکرات خاتمه داد. اما دولت ترکیه می‌گوید که دلیل پایان گفتگو‌ها حمله پ‌ک‌ک به نیروهای ارتش در ایام مذاکرات بود."

کوهستان قندیل بین مناطق مرزی ایران، ترکیه و عراق واقع شده. هیچ حکومتی در طول تاریخ نتوانسته این منطقه را کنترل کند. قندیل در دوران صدام حسین پایگاه پیشمرگه‌های کرد عراق بود، بعد‌ها پیشمرگه‌های کرد ایرانی نیز آنجا مستقر شدند، اما حالا این منطقه کاملا در کنترل پ‌ک‌ک است. آقای ولات می‌گوید که مناطق تحت کنترل پ‌ک‌ک به اندازه مساحت فرانسه است، و آن را «منطقه دفاعی میدیا» می‌نامند.

پس از مدتی انتظار زیر درختان گردو و باغ انگور، مراد قریلان به همراه محافظانش ظاهر شد. در آن لحظه من نگران بودم مبادا دستگاه اطلاعات ترکیه ما را دنبال یا از هوا ما را زیر نظر داشته باشد، چون هر روز در مطبوعات ترکیه از دولت پرسیده می‌شود که چرا نیروهای مخصوص ارتش قریلان را دستگیر نمی‌کنند یا نمی‌کشند. اگر ما رد یابی شده بودیم می‌توانستند با هواپیماهای بدون سرنشین یا هواپیماهای جنگنده او را هدف قرار دهند.

آقای قریلان گفت، «برای سه سال نمایندگان دولت ترکیه و پ‌ک‌ک مخفیانه در اسلو پایتخت نروژ برای پایان جنگ ملاقات کردند. مقامات ترکیه با عبدالله اوجلان در زندان امرالی ملاقات کردند. هیأت‌های دو طرف به توافق رسیدند برای حل مشکل کرد‌ها در داخل ترکیه تلاش کنند. حتی قراردادی با بندهای مشخص تنظیم شد. هیأت دولت گفت بایستی توافقنامه را به تایید نخست وزیر، دولت و بعد پارلمان برساند. رجب طیب اردوغان از آتش بس اعلام شده پ‌ک‌ک در ایام انتخابات استفاده کرد و پس از پیروزی به مذاکرات خاتمه داد. اما در حالی که مذاکرات اسلو در جریان بود، اردوغان در تهران علیه پ‌ک‌ک توافقنامه بست و علیه ما عملیات مشترک انجام دادند. او اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها را هم همراه خود کرد. اردوغان به این نتیجه رسید که لزومی ندارد با پ‌ک‌ک مذاکره کند.»

اما دولت ترکیه دلیل پایان دادن به گفتگو‌ها را حمله چریکهای پ‌ک‌ک به نیروهای ارتش در ایام مذاکرات می‌داند. از زمان پایان مذاکرات تاکنون بیش از ۷۰۰ تن از طرفین کشته شده‌اند.

از آقای قرایلان پرسیدم هدف اصلی پ‌ک‌ک چیست؟ استقلال یا خودمختاری؟

امروز همچون خلقهای دیگر خاورمیانه، خلق کرد نیز خواهان هویت و زبان خودش است. یعنی حقوق انسانی خودش را مطالبه می‌کند. ما می‌خواهیم در چهارچوب خودمختاری دمکراتیک در داخل مرزهای کنونی در تمام بخشهای کردستان با توجه به شرایط هر منطقه، مسئله کرد‌ها را حل کنیم.

ـ ترکیه، اروپا و آمریکا پ‌ک‌ک را یک گروه تروریستی می‌خوانند، آیا شما حاضرید اسلحه را کنار بگذارید و با ترکیه برای حل مسئله کرد‌ها به مذاکره بنشینید؟

من این پیام رو برای اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا دارم. تا زمانی که حقوق کرد‌ها به رسمیت شناخته نشود و مشکل آنها حل نشود، صلح، ثبات و دمکراسی در خاورمیانه پیشرفت نخواهد کرد. خلق کرد در منطقه خواهان آزادی و دمکراسی هستند. کرد‌ها تروریست نیستند.

ـآماده‌اید که اسلحه های خود را کنار بگذارید؟

بدون شرط سلاحمان را کنار بگذاریم؟ نه. اگر برنامه‌ای ارائه شود که راه حلهایی برای تمام خواسته‌های کرد‌ها در چهار چوب ترکیه گنجانده شود، مانند سایر کشورهای دمکراتیک، برای حل مسائل ما تلاش شود، ما در آن صورت اسلحه را کنار خواهیم گذاشت.

-در هفته‌ها و ماه‌های گذشته انفجارهایی در شهرهای ترکیه انجام شده، دولت شما رو متهم می‌کند، آیا این کار شماست؟ اگه کار شماست چه هدفی را دنبال می‌کنید؟

ما این انفجار‌ها را انجام نداده‌ایم. هر وقت انفجاری رخ می‌دهد دولت ما را متهم می‌کند. با چه مدرکی ما را متهم می‌کند؟ آیا کسی مسئولیت آن را پذیرفته؟ کسی اعتراف کرده؟ دولت از این انفجار‌ها منفعت می‌برد. می‌خواهم همه بدانند، ما غیرنظامیان را هدف قرار نمی‌دهیم. اگر هم در گذشته اشتباهی شده، کسی کشته شده، اعتراف کردیم و عذرخواهی کردیم. اما نباید هر اتهامی که دولت می‌زند را باور کرد.

-دولت ترکیه بار‌ها ایران و سوریه را متهم کرده که به پ‌ک‌ک کمک مالی و تسلیحاتی می‌کنند، ظاهرا در چند ماه گذشته شما قوی‌تر از گذشته بوده‌اید. آیا شما از سوریه یا ایران کمک مالی دریافت می‌کنید؟

"از زمان پایان مذاکرات بین دولت ترکیه و پ‌ک‌ک تاکنون بیش از ۷۰۰ تن از طرفین کشته شده‌اند."

این یک تئوری بی‌اساس است. تئوری دولت است، اردوغان و داوود اغلو این تئوری را مطرح می‌کنند. دولت ترکیه سال گذشته با ایران برای حمله به ما توافقنامه امضا کرد و به ما حمله کردند. حالا که وضعیت منطقه عوض شده و دولت ترکیه با ایران بر سر لیبی و سوریه اختلاف پیدا کرده، رابطه آنها به هم خورده، می‌گویند ایران و سوریه پشت پ‌ک‌ک هستند. این حقیقت ندارد، دروغ است.

-به عنوان رهبر موقت پ‌ک‌ک چه موانعی بر سر راه شماست؟ اگه این موانع برداشته شوند، آیا می‌توان به پایان جنگ و صلح امیدوار بود؟

دولت ترکیه در اولین قدم بایستی اعلام کند که دیگر از سلاح و زور برای حل مسئله کرد‌ها استفاده نخواهد کرد و ملت ما را به رسمیت می‌شناسد. این یک مشکل اساسی است. امروز ۸۰۰۰ سیاستمدار کرد در زندانهای ترکیه هستند. نمایندگان حزب BDP در زندان هستند، دولت می‌خواهد قانونی را به تصویب برساند که نمایندگان دیگر را هم زندانی کند. این چیست؟ این جنگ است... فشار است... هر روز عملیاتی علیه ما انجام می‌شود. در این لحظه در مناطقی از شمدینلی، درسیم، چاکی و شیرناخ جنگ است. ترکیه در تمام جبهه ها علیه ما می‌جنگد. می‌خواهند ما را تضعیف کنند. فکر می‌کنند ما هم تسلیم خواهیم شد. این طور نیست، امروز ما قوی‌تر هستیم.»